Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku

Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku

Tänään on syntymäpäiväni. Jotenkin, näinkin vanhana, olo on aina spesiaali syntymäpäivänä. Tunne on kutkuttava heräämisestä alkaen, puhelimeen tulee enemmän viestejä kuin normaalisti ja sitä on koko päivän huomion keskipisteenä, ainakin omasta mielestään. Mieheni herätti minut tänään, laittoi kahvimukin käteen ja passitti sohvalle odottelemaan kun aamiainen valmistuu keittiössä (hän ei ikinä tee aamiaista arkena). Kirjoitan tässä teille tätä synttäripostausta odotellessani. Illalla on luvassa vielä jokin toinen yllätys aamiaisen lisäksi, luulen että menemme syömään ulos. Siinä ne sitten ovatkin, tämän vuoden synttärijuhlinnat.

Viime viikot ovat olleet yhtä juhlaa. Viime viikolla kirjani tuli vihdoin painosta, perjantaina juhlittiin naisia, tänään maanantaina syntymäpäiviäni ja huomenna esikoikirjani löytyy kirjakaupoista kautta maan! Juhlat eivät lopu vielä tähänkään vaan reilu viikon päästä on kirjani julkistamistilaisuus, jota olen suunnitellut jo alkuvuodesta asti. Minusta ikinä ei ole liikaa syitä juhliin, mutta kohta oloni alkaa olla jo hämmentynyt. Niin paljon juhlittavaa, hienoja saavutuksia ja muistoissa varmasti kestäviä hetkiä. Kehotitte minua nauttimaan kaikista kehuista, palautteesta, ylistyksestä ja juhlimaan saavutuksia kunnolla. Aion sen tehdä. Kirjan julkaisu jättää hiukan nämä tärkeät syntymäpäivät varjoon, mutta toisaalta pidän sitä parhaimpana syntymäpäivälahjanani – saan juhlia 33-vuotiaana oman kirjani ilmestymistä! Miten mahtavaa se onkaan?

Tämän vuoden syntymäpäiväkakustani löytyy poikkeuksellisesti makuina mansikka, suklaa ja vanilja. Jotkut teistä ehkä muistavat, että yleensä oman syntymäpäiväkakkuni mauista ainakin yksi on kinuski. Tänä vuonna tein poikkeuksen. Poikkeukseen ei ole mitään erikoista syytä. Alkoi tehdä järkyttävästi mieli trio-jäätelöä, joten leivoin jäätelöhaaveeni kakuksi. Kakku syötiin viikonloppuna perheeni luona Pusulassa ja sitä oli maistamassa myös ihana ystäväni Anna perjantaina. Tänään ei ole siis enää luvassa kakkua. Kynttilät on jo puhallettu.

Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku
Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku

Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku

Noin 10 hlö

Kakkupohja

Tumma gluteeniton sokerikakkupohja 15 cm vuokaan, ohje löytyy tästä.

Kostutus

1 dl omenamehua

Mansikkamousse

  • 2 dl vispikermaa
  • 3 liivatetta
  • 200 g tuorejuustoa
  • 0.5-1 dl tomusokeria
  • rouhittua vaniljaa, vaniljatangon siemeniä tai vaniljasokeria
  • 2 dl mansikkapyreetä (käytin itse tehtyä pakastettua)
  1. Vaahdota kerma kuohkeaksi vaahdoksi, jätä sivuun.
  2. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (noin 5 minuuttia).
  3. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri notkeaksi.
  4. Lisää mansikkasose edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen.
  5. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kuumaa vettä.
  6. Kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen koko ajan vatkaten.
  7. Kääntele tai vatkaa lopuksi sekaan kermavaahto.
  8. Täytä kakku moussella mielellään heti valmiiksi leikatun kakun väliin – mousse hyytyy jääkaapissa.

Vaniljakreemi

  • 200 g voita
  • 4 dl velvet vanilla tomusokeria (myös tavallinen käy)
  • 2-3 rkl maustamatonta tuorejuustoa
  • pinkkiä pastaväriä
  1. Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee useampi minuutti. Näet selvästi kuinka voin väri vaalenee.
  3. Aloita lisäämään makutomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
  4. Kun olet lisännyt kaiken sokerin, jatka vatkaamista usean minuutin ajan.
  5. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkausta.
  6. Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10 minuuttia.
  7. Värjää osa kreemistä juuri ennen kreemin levitystä.

Suklaaganache

Ohje löytyy täältä. Teen nykyään suklaaganachen ilman ohjetta mututuntumalla. Minusta se paras niin, koska käytössä oleva suklaa vaikuttaa usein ganachen koostumukseen. Lisään kermaa vähitellen hienonnetun suklaan sekaan – vain sen verran, että ganache on juuri sopivan valuvaa.

Koristeet

  • kukkia
  • suklaapalloja
  • mansikoita

Kakun kokoaminen

  1. Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen.
  2. Kasaa kakku kelmulla tai reunakalvolla vuorattuun vuokaan: ensin pohja sitten puolet moussesta ja toista.
  3. Kostuta pohjat mehulla ennen moussen lisäämistä.
  4. Vedä kakun päälle kelmu ja laita kakku jääkaappiin ja anna maustua yön yli tai pari tuntia.
  5. Irrota kakku vuoasta kääntämällä vuoka ja tiputtamalla kakku kakkualustalle.
  6. Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista, käyttää jääkaapissa ja toistaa levitys.
  7. Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan. Toista tarvittaessa.
  8. Värjää lopuksi osa kreemistä vaaleanpunaiseksi ja levitä kakun alaosaan liukuvärimäisesti. Lisää siis kreemiä vain alaosaan ja tasoita raapalla.
  9. Laita ganache pursotinpussiin ja pursottelen kakun reunat varovasti suklaalla. Laita kakku jääkaappiin, jotta suklaavalumat jähmettyvät
  10. Lopuksi asettele koristeet kakun pintaan. Muista peittää kukkien leikkuupinnat esimerkiksi kukkaputkilla.
Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku
Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku
Syntymäpäiväkakku: Trio-Kakku

Katso alla olevista linkeistä edellisten vuosien synttärikakut:


Lisää kreemikakkuja löydät täältä.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *