| | |

Kaksikerroksinen Sitruuna-Mustikkakakku

Kaksikerroksinen Sitruuna-Mustikkakakku syntyi kun isä toivoi sitruunaa syntymäpäiväkakkuunsa ja sitä hän sai: kakkupohjassa, täytteessä ja kuorrutteessa. Koska mustikat ovat edelleen ihania, kotimaisia ja meheviä, niin piilotin moussekerrosten väliin muutaman. Eihän sitä voi kieltää – mustikka ja sitruuna sopivat toisilleen täydellisesti. Pitkään arvoin kakun kuorrutetta ja  päädyin sveitsiläiseen marenkiin. Hyvä niin, sillä kakku ja kuorrutus sai paljon huokauksia sekä ylistyksiä. Tuo marenki, se vaan on silkkisen pehmeää, samettista, ihanan makeaa ja taas kerran sopii täydellisesti sitruunan kanssa!

Tätä Sitruuna-Mustikkakakkua nautimme Pusulassa vanhempiani luona heidän puutarhassa aurinkovarjon alla ja nostimme isälle maljan hänen 60-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi!


Kaksikerroksinen Sitruuna-Mustikkakakku

Sitruunaisen Kakkupohja ohjeen jaoin teille jo aikaisemmin tällä viikolla. Tein kaksi kakkua – toisen 22.5 cm ja toisen 15 cm.

Kakun kokoaminen:

  1. Leikkaa kumpikin kakku kolmeen osaan.
  2. Vuoraa vuoat 15cm ja 22,5cm kelmulla ja nosta kakun pohjapala vuokaan.
  3. Kostuta kakun kerrokset hieman laimennetulla appelsiinimehulla.
  4. Jaa mousse kahden kakun väliin, niin että saat tasaiset kerrokset.
  5. Halutessasi lisää muutama mustikka tai vadelma moussen päälle. Itse laitoin mustikoita.
  6. Peitä vuoat ja anna niiden hyytyä jääkaapissa yön yli.
  7. Kippaa isompi kakku suoraan kakkualustalle.
  8. Paina pillit tai katkaistut grillitikut isomman kakun keskelle ja nosta pienempi kakku päälle. Tikut/pillit tukevat kakkua ja pitävät sen paikallaan.
  9. Kaavi ja levitä marenki kakun päälle palettiveisellä.
  10. Paahda marengin pinta kauniisi kaasupolttimella.
  11. Koristele ruusuilla ja muilla koristeilla
Vinkki! Suojasin ruusujen varren foliolla ennen kuin pistin ne kakkuun koristeiksi. 

Sitruunamousse:

  • 600g tuorejuustoa
  • 8 dl vispikermaa
  • 6 dl sitruunatomusokeria (myös tav. käy)
  • 6 rkl sitruunamehua
  • 6 liivatelehteä
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Liota liivatteet kylmässä vedessä.
  2. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet mehuun. Jäähdytä.
  3. Vatkaa tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuuston joukkoon.
  4. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
  5. Sekoita jäähtynyt liivateliemi tuorejuuston sekaan ohuena nauhana.
  6. Kääntele joukkoon kermavaahto.
Sveitsiläinen marenki:
  • 4 valkuaista
  • 0,5 sitruunan mehu
  • 2,5 dl sokeria
  1. Kuumenna pienessä kattilassa hieman vettä.
  2. Mittaa valkuaisten sekaan sokeri ja sitruunanmehu.
  3. Nosta valkuaiskulho poreilevan kattilan päälle.
  4. Vatkaa marenkia voimakkaasti sähkövatkaimella noin 10 minuuttia.
    Huom! Kulhon pohja ei saa osua veteen.Kun marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja noin 60 asteista nosta kulho kylmään vesihauteeseen.
  5. Vatkaa vielä hetki, jotta marenki jäähtyy.
Hyvin mahtui kaksikerroksinen kakku korkeaan kakkulaatikkoon ja kulki Espoosta Pusulaan vahingoittumatta!

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa  

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

16 Kommenttia

  1. Niin kaunis! Ja tosi herkullisen kuulloinen kokonaisuus, sitruunaa ja marenkia, nams! 😛 Itse olen tehnyt sveitsiläisen marengin hieman eri tavalla (sekoitellut käsivispilällä kuuman vesihauteen päällä, kunnes sokeri on sulanut, ja jäähdytellyt sen jälkeen huoneenlämmössä vatkaamalla voimakkaasti n. 10 min. ajan). Pitääkin kokeilla tälläistä erilaista tapaa joskus 🙂

    1. Kiitos kaunis 🙂 Sitruuna ja marenki sopii niin hyvin yhteen! Tätä kakkua tehdessä muutin suunnitelmia lennosta. Piti tulla marenkivoikreemi, mutta päädyin laittamaan pelkän sveitsiläisen marengin 🙂

  2. Moikka! Teen kyseisen kakun poikani synttäreille lauantaille. Teen 6 munan kakkupohjan, joten täytettäkin tarvitaan vähemmän. Riittääkö tähän kakkuun täytteaineet suhteessa 400g tuorejuustoa, 4dl vispikermaa, 4dl sitruunatomusokeria, 4rkl sitruunamehua ja 4 liivatetta? Kiva, jos ehdit vastailemaan ennen perjantaita, jolloin olen kakkua täyttämässä ? On kyllä ihanalta kuulostava ohje…

    1. Moi Marianne 🙂 Kiitos kommentista. Luulen, kyllä että riittää nuo määrät hyvin! Tämä kakku oli ihanaa. Mukavia juhlia teille!

    2. Kiitos nopeasta vastauksesta. Lähinnä jänskätti, että riittääkö liivatteet, jotta täyte hyytyy tarpeeksi. Marenkia en pysty polttamaan kauniin väriseksi, koska ei ole välineitä siihen. Se siis jääkööt valkoiseksi. ?

    3. Kyllä sen pitäisi riittää kun kaikki on suhteessa saman verran. Jos haluat varman päälle pelata niin laita 5 kpl lehtiä. Liivatteissakin on eroja – jotkut hyydyttävät paremmin. Ja sitrus aina vähentää hyytymisen tehoa. Valitettavasti en muista mikä minulla oli käytössä tässä reseptissä. Marenki on kaunis valkoisenakin 🙂

  3. Aivan täydellisen ihana kakku. Tää sai pelkkiä kehuja eikä sitä niin kauhiasti jääny meille tälle päivälle. Aivan ihanasti sitruunainen maku kakussa. Väliin laitettiin myös mustikoita…päälle pojan lempi suklaata (centtereitä) ja mustikoita. Odotan jo iltapäiväkahvi aikaa kun voi vielä nauttia tästä herkusta ?

    1. Ihanaa Marianne kuulla, että sinä ja vieraat piditte kakusta 🙂 Parasta palautetta. Oikein hyvää tulevaa kesää! 🙂

  4. Heidi sanoo:

    Moikka! Meinasin viikonloppuna kokeilla tätä kakkua ja kävin miettimään että säilyykö marenkikuorrutus jääkaapissa esim muutaman tunnin ajan ennen tarjoilua? Vai pitääkö olla huoneenlämmössä??

    1. Hei Heidi, kiitos kommentistasi 🙂 Kiva kun kokeilet tätä ihanaa kakkua. Marenki kestää kyllä jääkaapissa muutaman tunnun eli ei huolta. Mukavaa leivontaa!

  5. Katariina sanoo:

    Hei! Ihanan näköinen resepti. Ajattelin tehdä kakun tuleviin ylioppilasjuhliini, ja sitä varten olisikin muutama kysymys. Voiko kakkupohjan tehdä aikaisemmin pakastimeen ja sulattaa niin että kakun voisi täyttää edellisenä päivänä ja kuorruuttaa juhlapäivänä? Aikaisemmista kommententeista viisastuneena, marengin voi siis myös jättää valkoiseksi skippaamalla pinnan paahtamisen, ymmärsinhän oikein? Mitä luulet, sopisiko makuihin, jos kakkupohjaan lisäisi hieman kaardemummaa mausteeksi? Viimeinen kysymys onkin hieman haastavampi. Oletko tutustunut vegegeeliin, kasvipohjaiseen liivatteen korvikkeeseen? Onko sinulla ideaa kuinka paljon vegegeeliä kannattaisi käyttää täytteeseen, jotta se korvaisi 6 liivatelehteä? Kiitos jo etukäteen vastauksista ja mukavaa kevään jatkoa! 🙂

    1. Heippa Katariina 🙂 Alla vastauksia.

      1. Voit leipoa kakkupohjat ennakkoon ja pakastaa (jopa pari viikkoa etukäteen).
      2. Täytä edellisenä päivänä ja kuorruta juhlapäivänä. Teen aina itse niin.
      3. Marenkia ei tarvitse välttämättä paahtaa. Paahtaminen on vain ullkonäkö seikka.
      4. Kardemumma sopii loistavasti sitruunan ja mustikan kanssa!
      5. Vegegeliä en ole käyttänyt 🙁 Mutta paketissa pitäisi olla ohjeet käytöstä! Noudattaisin niitä.

      Ihanaa ylioppilaskevättä ja juhlia sinulle!

  6. Elli sanoo:

    Terve! Pohdin, miten kakun leikkaaminen käytännössä toimii? Eikö alaosasta tule todella ruman näköinen kun yläosan leikkaa siitä ensiksi? Millaisia kokemuksia sinulla on kaksikerroksisten kakkujen laikkaamisesta? Mietin myös noita tikkuja, eli otetaanko ne pois kakusta sitä mukaan kun kakkua leikataan? Resepti vaikuttaa muuten todella herkulliselta! 🙂

    1. Hei Elli,

      Kaksikerroksiset kakut leikataan yleensä niin, että päällä oleva pienempi kakku ensin ja sitten siirrytään alempaan. Harva kaku säilyttää loistonsa kun sitä aletaan leikkamaan, joten en huolehtisi siitä 🙂 Tukitikut otetaan pois sitä mukaan kun ne tulavat esiin ja kakkua leikataan. Tämä kakku oli todella herkkua!

  7. Susanna Lindroth sanoo:

    Hei,
    En saanut auki sitruunaisen kakkupohjan linkkiä jostain syystä. Olisiko ohjetta mahdollista saada vaikka s-postiin pian kun juhlat olisi tulossa? Olen sillä kerran tehnyt ja se oli ihan loistava pohja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *