|

Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Vaaleansininen Miss Etoile kakkustandi.

Leivoin viikko sitten kakun pienen tytön ristiäisiin. Toiveena oli lilalla sokerimassalla päällystetty kakku (joka kuvissa näyttää ihan siniseltä valitettavasti) ja siihen taiteiltuna pyykkinaru, jossa roikkuu pikku prinsessan vaattteita. Kakun päälle toivottiin syötäviä oikeita kukkia ja tytön kaunis nimi Art Deco kirjailtuna.

Kakun pohja ja välissä olevat mousset ovat täysin samat kuin Ristiäis – Kihlajaiskakussa, jonka tein viime keväänä pienelle pojalle hänen juhliinsa. Kakun välissä siis: tummasuklaamousse ja mustaherukkamousse.


Kakun ja sokerimassan väliin laitoin voikreemin, jonka ohjetta onkin kyselty jonkun verran. Voikreemin käytöllä on kaksi tarkoitusta: eristää kostea kakku ja sokerimassa, jolloin sokerimassa pysyy pidempään parempana kakun päällä sekä antaa tarttumapinta sokerimassalle. Tässä se kaikessa yksinkertaisuudessa on. Kakun alle voi laittaa myös marenkivoikreemin, joka on hieman työläämpi valmistaa, mutta monen mielestä paremman makuinen.


Ristiäiskakku – vinkkejä kakun kuorrutukseen sokerimassalla

Voikreemi: (riittää aina 25cm kakun kuorrutukseen)
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi tasaiseksi, lisää tomusokeria vähän kerrallaan koko ajan vatkaten.
  2. Lopuksi lisää Butter Vanilla aromi ja 1 rkl kylmää maitoa.
  3. Jatka vatkaamista.
  4. Valmis voikreemi on kuohkeaa ja vaaleaa ja se ei maistu voilta. Kuohkea, vaalea ja notkea kreemi on helppo levittää kakun päälle palettiveistä apuna käyttäen. Kreemin vatkaamiseen menee noin 10min.
  5. Voikreemi tulisi levittää kakkupohjan päälle ensin niin tasaisesti kuin mahdollista – mielellään kahteen kertaan.
  6. Levitä siis kakkupohjan päälle ensin yksi ohut kerros ”murukerros” kreemiä ja käytä kakku jääkaapissa (n. 5-10min), jolloin kreemi kovettuu kakun pintaan.
  7. Sen jälkeen levitä kreemiä vielä toinen kerros ja kolmaskin, jos olet tarkka. Muista aina kovettaa jokainen kerros jääkaapissa. Huom! Tasaisen lopputuloksen saamiseksi palettiveitsi on ehdoton työväline!
Voikreemiä vailla oleva kakku pyörivällä alustalla. Katso täydellisen kakkupohjan resepti TÄSTÄ.
Kuorrutus ja koristeet:

Näin suuren kakun päälle (halk. 22.5- 25cm) kannattaa varata tarpeeksi sokerimassaa, jotta kuorrutus käy helposti. Tarttumaton kaulintapinta ja hyvä kaulin ovat ehdottomia. Pyörivä kakkualusta on todella hyvä työväline kuorruttamisessa, kun pystyt kääntää kakkua kätevästi joka vaiheessa.

  1. Aloita sokerimassan työstäminen vaivaamalla se notkeaksi ja joustavaksi käsissäsi.
  2. Lisää pastaväri ja sekoittele vaivaamalla tasaiseksi, kunnes saat halutun värintuloksen.
  3. Painele sen jälkeen massa silikoniselle alustalle pyöreäksi kasaksi ja aloita kaulitseminen. Kaulitse massan pyöreäksi – noin 1-2 kertaa kakun halkaisijaa suuremmaksi. Varo kaulitsemasta liian ohueksi ettei massa repeä kun siirrät sen kakun päälle.
  4. Nosta valmis kaulittu massa kakun päälle kaulinta apuna käyttäen ja aloita reunojen tasoittaminen varovasti. Vedä massaa alaspäin helpoista niin, että ilmakuplat häviävät – painele massa kiinni kakkuun.
  5. Aloita kakun silottaminen silottajalla kakun päältä ja siirry reunoille. Kakun silottajaa voit painaa kovastikin kakun pintaan vasten. Sokerimassa ei rikkoudu, jos se on oikean paksuista. Silottele kakkua niin kauan kunnes olet tyytyväinen tulokseen.
  6. Leikkaa lopuksi ylimääräinen massa muotoiluvälineellä varovasti irti. Laita massa kelmun sisään, jotta voit käyttää sen uudelleen. Jos haluat kakun helmaan simpukkakuvion niin sen pystyt tehdä muotoilutyövälineellä.

Yksittäiset vaatteet tein valkoisesta muotoilumassasta, jonka värjäsin pastaväreillä. Tein jokaisen vaatteen käsin muotoiluvälineitä apuna käyttäen ja liimasin kakun pintaan elintarvikeliimalla.

Vinkki! Voit käyttää apuna ruokaöljyä alustan ja sokerimassan pinnan välissä, jos sinusta tuntuu että massa kuivuutai jää kiinni alustaan. Jotkut käyttävät myös tomusokeria tai perunajauhoja.
 
Laadukkaalla sokerimassalla on suuri merkitys kakkua kuorruttaessa. Itse käytän melkein aina Squires Kichenin sokerimassaja, koska ne ovat laadukkaita, helposti käsitelviä ja niitä löytyy aivan ihansisa pastellin väreissä!

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *