| |

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät

Täällä blogin puolella olisi päivittämistä loputtomiin. Eilen päivitettiin uusi ulkoasu, joka tukee nyt paremmin myös mobiilipuolta. 70% teistä selaa reseptiikkaani nimittäin mobiililla. Itse olen vanhanaikainen ja käytän paljon läppäriä. Ulkoasu on aina suunniteltu tukemaan tästä syystä desktop-versiota. Tällaisten päivitysten aikana löytyy aina myös postauksia, joita haluan päivitellä. Varsinkin niitä suosituimpia ohjeita, joihin olen ottanut kuvat aikoinaan kännykällä, huonossa valossa tai muuten olen vasta opetellut kuvaamista.

Tänään uuden ilmeen saa rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät, joka on ohje, josta usein muistuttelen teitä. Nämä sämpylät leivotaan hetkessä myös arkena, ainakin meillä! Lähettäkää ihmeessä palautetta uudesta ulkoasusta. Unohtuiko jotain, puuttuuko jotain tai onko jokin huonommin kuin aiemmin?

Terveisiä Lapista. Vietämme täällä pitkää laskiaisviikonloppua hiihdellen, saunoen ja herkutellen. Ahh miniloma tuli tarpeeseen. Ihana rauha ja hiljaisuus on hyvää vastapainoa kaupungin meluille ja kiireelle.

Perinteitä kunnioittaen rouskutamme täällä Lapissa tuoretta itse leivottua leipää aamulla. Olen yleensä paistanut meille pataleipää, kuten viime vuonna tätä ihanaa juustoista pataleipää, jonka reseptin löydät tästä. Tänä vuonna päätin kokeilla jotain uutta. Mieleeni tulivat nopeutta ja helppoutta pohtiessa Sikke Sumarin rapeakuoriset sämpylät aamuksi eli toiselta nimeltään osuvasti jääkaappisämpylät.

En ollut näitä sämpylöitä ennen tätä koskaan leiponut, vaikka monta kertaa on ollut mielessä. Jääkaappisämpylöiden taikina valmistetaan melko samalla tavalla kuin pataleivän. Aineet sekaisin illalla kulhossa ja annetaan kohota pitkään. Nämä sämpylät kohoavat pataleivästä poiketen yön yli jääkaapissa.

Tässä helppo hieman muunneltu ohjeeni Siken versiosta.  Nam suosittelen kokeilemaan. Näillä rapeilla ja helpoilla sämpylöillä jos millä aamu alkaa upeasti!

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät

Ohje 8-10 sämpylää

  • 7,5 dl vettä
  • 30 g tuorehiivaa (tai puoli pussia kuivahiivaa)
  • 1 rkl suolaa
  • 1,5 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl sämpyläjauhoja
  • noin 9 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl oliiviöljyä (voi jättää pois halutessa)
  1. Liuota ensin hiiva ja suola haaleaan veteen isossa kulhossa.
  2. Lisää kaurahiutaleet ja jauhot desi kerrallaan ja sekoita isolla puuhaarukalla.
  3. Lisää lopuksi öljy, sekoita.
    Valmiin taikinan tulee olla löysää, älä siis pelästy koostumusta tai laita liikaa jauhoja!
  4. Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä yöksi jääkaappin kohoamaan.
  5. Nosta aamulla taikinaa suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille isolla lusikalla.
    Muoto on vapaa ja näissä sämpylöissä saa näkyä rustiikkisuus.
  6. Heitä sämpylöiden päälle vähän jauhoja tai siemeniä ja tee sämpylään ristiviilto (ei kohotusta).
  7. Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Vinkki! Älä peitä valmiita sämpylöitä liinalla paiston jälkeen tai rapeus katoaa! 

Vinkki! Tässä ohjeessa jauhoja voi lisäillä ja muunnella oman maun mukaan. Itse tykkään lisäillä taikinaan myös kaurahiutaleita ja siemeniä. Tämä resepti toimii täydellisesti, niin kauan kun vehnäjauhoja on ainakin puolet taikinan jauhoista.

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät
Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät

Ensi viikolla vietetään Runebergin päivää, leivo ihanimmat runebergintortut ohjeillani  ja virittäydy jo myös laskiaiseen, laskiaispulla-ohjeet löydät kootusti täältä.

Katso myös Helpot Aamupalasämpylät.

♥ Anni


Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *