|

Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi

Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi

Päivitin vanhaa ohjetta, koska tämä on vuodesta toiseen yksi suosituimmista. Tällä ohjeella olen itsekin leiponut useimpina vappuina munkit meidän vappurientoihin. Nam!

Kirjoitin näin 2014, jolloin resepti syntyi:

Taas juhlitaan ja herkutellaan. Vappu onkin pelkästään hauska ja makea juhla. Viime vuonna valmistin ensimmäiset omat uppomunkkini ja voi että ne olivat hyviä! Vielä kun sai ihan tuoreena rouskutella suupielet sokerissa. Tänä vuonna muutin reseptiä hieman. Munkkien pitäisi tänään ehtiä vielä ystäväni juhlapöytään, joten tein pikataikinan.

Varsovan matkamme taisi vaikuttaa hieman tähän taikinaan, koska slaavilaiset maathan ovat tunnettuja rahkaherkuistaan lisäsin ohjeeseen rahkaa. Rahka tekee munkeista ihanan pehmeitä ja mehukkaita. Hauskat vappumunkit voi koristella värikkäästi eri värisillä kuorrutteilla ja koristeilla. Tein kuorrutteen sitruunamehusta ja tomusokerista, jolloin sain ihanan kirpeän kuorrutuksen makeisiin munkkeihin (katso postauksen viimeinen alkuperäinen kuva)!

Näitä sinunkin täytyy kokeilla. Ihan totta, kokeile!


Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi

Munkkitaikina (20 kpl)

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 50 g voita
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 1 muna
Paistamiseen:
  • 1 l rypsiöljyä

Pinnalle

  • Hienoa sokeria
  • Pastaväreillä värjättyä sokerikuorrutetta (sokeri + sitruunamehu)
  1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita keskenään voisula, muna, rahka ja lisää jauhoseoksen sekaan. Kääntele taikina tasaiseksi ja anna levätä hetken.
  2. Pyörittele taikinasta jauhoitetuin käsin samankokoisia taikinapalloja. Jätä pallot lepäämään leivonta-alustalle liinan alle hetkeksi.
  3. Kuumenna öljy isossa kattilassa 180-asteiseksi. Laske reikäkauhaa apuna käyttäen 4-6 taikinapalloa kerrallaan öljyyn paistumaan. Paista munkkeja noin 1-2 minuuttia per puoli tai käännellen tasaisesti enintään 4 minuuttia.
  4. Nosta munkit öljystä reikäkauhalla talouspaperilla vuoratulle alustalle valumaan.
  5. Laita hienosokeri syvälle lautaselle ja pyörittele vähän jäähtyneet munkit sokerissa. Tai dippaa sokerikuorrutteeseen ja koristele nonparelleilla.

Vinkkejä! Jos sinulla ei ole sopivaa lämpömittaria öljyn lämpötilan tarkkailuun voit testata lämpötilan seuraavasti: öljy on sopivan kuumaa, kun öljyyn tiputettu vaalea leipäpala ruskistuu noin minuutissa. Pidä kattilan kansi lähettyvillä siltä varalta, että öljy kuumenee liikaa. Työskentely kuuman öljyn kanssa on helppoa, kun on huolellinen ja varovainen.

Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi

Lisää vappuohjeita löydät täältä.


Nostalgian takia säästän yhden alkuperäisistä kuvista.

Rahkamunkit eli Pikamunkit Vapuksi

Myös näillä sopii

Herkutella

8 Kommenttia

    1. Kiitos kommentista 🙂 Olen samaa mieltä, nämä ovat jotenkin niin pehmeitä ja ilmavia. Vanilja tuo ihanan vivahteen ja jos tykkää niin sitrushedelmien raastetut kuoret sopivat taikinaan kuin nenä päähän.

  1. Anne sanoo:

    Mitä luulet mikä gluteeniton jauho sopisi munkkeihin? Minulla ei kestä vehnätärkkelystä. Tosi kivam näköisiä munkkeja.

    1. Hei Anne, valitettavasti en ole tehnyt gluteenittomia öljyssä paistettavia munkkeja, joten en osaa suositella mitään tiettyjä jauhoja. Moni kehuu kuitenkin Virtasalmen viljatuotteen jauhoja usein. Oletko kokeillut?

  2. Minou sanoo:

    Tervehdys hyvät ohjeitten kehittäjät! Olkaa ystävällisiä ja ilmoittakaa aineksista myös määrä eikä vain esim. montako purkkia. Yksi purkki rahkaa, paljonko se sisältää? Meille jotka emme asu Suomessa olisi tärkeä tieto ja nopeuttaisi leipomishommaa kun ei tarvitsisi etsiä netistä tyypillisiä rahkapurkkikokoja tai muita pakkauksia. Minulla on rahkapurkki jääkaapissa. Se sisältää 450 g. Oletan että ohjeessa tarkoitetaan Valion rahkaa jota on 200 g per purkki. Tämä ohje kuulostaa herkulliselta. Taidanpa kokeilla. Meillä nimittäin rakastetaan munkkeja! Hauskaa ja turvallista vappua herkkuja nautiskellen!

    1. Hyvä huomio ja asia on nyt korjattu. Tämä onkin vanha ohje ajoilta jolloin vasta opettelin reseptien kirjaamista 🙂 Herkullista vappua!

  3. Munkkeja sanoo:

    Hei, mielestäni kardemumma kuuluu munkkeihin. Kuinkahan paljon sitä voisi tähän reseptiin lisätä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *