| | | |

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Pohjaton paistettu kurpitsajuustokakku yllätti minut. Halusin leipoa jotain kurpitsapyreestä, kuten joka vuosi Halloweenin aikaan. Nämä kurpitsa-leivonnaiset eivät aina vakuuta minua. Tässä kakussa oli kuitenkin IHANA koostumus, se että pohja puuttuu, tekee tekstuurista vielä sulavamman suussa. Paistettuja juustokakkuja rakastava mieheni ylisti tätä, jatkoon siis.

Pohjaton kurpitsakakku sai inspiraationsa juuri nyt hyvin trendikkäästä baskimaan juustokakusta, joka sekin on pohjaton. Baskimaan juustokakussa pohjattomuuden lisäksi kakun pinta saa tummua kunnolla, kun perinteisessä paistetussa juustokakussa se koitetaan aina jättää vaaleammaksi. Seuraavaksi kokeilen tuon version, josta tämä kakku sai kipinän.

Paistetun juustokakun leipominen on ihanan vaivatonta. Nyt kun pohjakin on poistettu, kaikki aineet vain vatkataan yhteen ja kaadetaan leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Paistoaika on noin tunnin ja sitten pitää hiukan odotella. Kakku on nimittäin parhaimmillaan seuraavana päivänä, täysin jäähtyneenä.

Käytin muuten valmista kurpitsapyreetä, joka sekin helpotti urakkaa. Voit käyttää tässä ohjeessa purkkipyreetä tai tehdä pyreen itse. Jälkimmäinen takaa varmasti herkullisimman lopputuloksen, kuten kaikki itse tehty yleensä.

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku
Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

noin 8 hlö

Ohje

  • 600 g tuorejuustoa
  • 250 g (noin 2 dl) kurpitsapyrettä
  • 4 kananmunaa
  • 2 keltuaista
  • 200 g ranskankermaa
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 1 appelsiinin kuoriraaste
  • 1 tl vanilja-aromia tai -pastea (tai 1 tangon siemenet)
  • 2,5 dl sokeria
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 2 rkl maissijauhoja
  • 1 tl ceylonin kanelia
  • 0,5 tl inkivääriä
  • 0,5 tl muskottipähkinää

Lisäksi

  • 2 dl vispikermaa
  • 1 rkl ceylonin kanelia
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  2. Ota kaikki aineet huoneenlämpöön ajoissa, jotta ne olisivat mahdollisimman samanlämpöisiä, kun aloitat kakun teon. Vuoraa noin 20-22 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla (pohja ja reunat).
  3. Vatkaa tuorejuusto ensin notkeaksi, lisää sitten kurpitsapyree vatkaten sekaan. Muista kaapia vuoan reunat välillä.
  4. Lisää kananmunat ja keltuaiset yksi kerrallaan sekaan koko ajan vatkaten.
  5. Lisää seuraavaksi ranskankerma, siirappi, appelsiinin kuoriraaste sekä vanilja.
  6. Sekoita keskenään sokeri, jauhot ja mausteet. Lisää sokeri-jauhoseosta edelleen vatkaten (miedolla teholla) taikinaan. Muista jälleen kaapia kulhon reunat.
  7. Kun massa näyttää tasaiselta, kaada se vuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa noin tunti.
  8. Avaa luukku, poista tehot ja jätä kakku uuniin vielä puoleksi tunniksi.
  9. Annan kakun jäähtyä kunnolla (mielellään seuraavaan päivään). Leikkaa paloiksi ja tarjoile kermavaahdon kanssa.

Vinkki! Gluteenittomaan versioon voit käyttää gluteenittomia jauhoja vehnäjauhojen tilalla.

Kurpitsapyree

Kuori ja paloittele kurpitsa. Keitä paloja vedessä niin, että palat juuri peittyvät kattilassa. Kun kurpitsat ovat pehmeitä valuta ne, mutta säästä keitinvesi. Surauta kurpitsat soseeksi lisäämällä keitinvettä juuri sen verran, että pyree muistuttaa ”vauvanruokaa” tai perunamuussia koostumukseltaan.

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Kakun sisus on niin pehmeää, että se sulaa suuhun! NAM!

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Ripaus kanelia ja vatkattua kermaa palan päälle ja herkullinen elämys on viimeistelty!

Paistettu pohjaton kurpitsajuustokakku

Mukavaa Halloween-viikonloppua!

/Anni


Lisää juustokakku-ohjeita löydät täältä.
Seuraa herkkujani myös:
Instagramissa
Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Minou sanoo:

    Kurpitsoita kannattaa mielestäni käyttää ruoanlaitossa muulloinkin kuin vain Halloweenin aikoihin. Ostin pari päivää sitten kurpitsan josta laitoin jo katkarapukeittoa thaimaustein. Tässä onkin hyvä ohje lopulle kurpitsalle.

    1. Ehdottomasti kurpitsoja kannattaa käyttää muutoinkin kuin sesonkina, jolloin suosin niitä erityisesti 🙂

  2. Meri sanoo:

    Voiko Ranskan kerman tilalla käyttää jotain kevyempää valmistetta 🤔.

      1. Meri sanoo:

        Kiitos vastauksesta 😊

  3. Hannele sanoo:

    Toimisikohan kesäkurpitsalla, joka toki on noihin muihin kurpitsoihin verrattuna pehmeämpää? Olisi sitä reilusti ylimääräisenä. Suklaakakkua siitäkin jo leivottu 🙂

    1. En usko, että kesäkurpitsa toimii tässä kakussa. Kurpitsasta tehdään pyree joka on samettista ja melko tiivistä. Samanlaista ei tule kesäkurpitsasta joka taas toimii kakkupohjissa hyvin. Se on koostumukseltaan täysin erilaista 🙂

      1. Hannele sanoo:

        Näin vähän järkeilinkin. Kiitos vastauksesta 😊

  4. Kirsi sanoo:

    Olipa hyvää kakkua, kiitos reseptistä!

    Omassa uunissa tunti ei tosin riittänyt paistoajaksi, koska massa jäi raa’aksi. Käytin 22-senttistä vuokaa. Olisi varmaan pitänyt valita laakeampi vuoka tai eri ”ohjelma” uunista. Mikä lie virhe päässyt syntymään kokilta… Onneksi kakku ei ottanut nokkiinsa uusintakierroksesta uunissa 🙂

    1. Ohjeessa lukee ”noin tunti” koska uuneissa ja niiden tehoissa on aina hiukan eroja – siksi paistoajat ovat viitteellisiä. KAkku kypsyy vielä jälkilämmöllä, joten sekin on tärkeä vaihe!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *