|

Lime-Marenkipiiras

Lime-Marenkipiiras
Lime-Marenkipiiras

Tämä ihana, täyteläinen, raikas ja kuohkea Lime-Marenkipiiras nautittiin keväisellä brunssilla. Brunssin muita tarjottavia löydät täältä. Lime-Marenkipiiras sopii erittäin hyvin myös pääsiäispöytään.

Resepti on kopio yleisemmin tunnetusta sitruuna-marenkipiiraasta ja siitä syystä lime antaa pientä vaihtelua sitruunalle. Voi että tämä on muuten hyvää! Harvoin tapellaan mieheni kanssa vimeisestä kakku/piirakkapalasta, mutta tämän piirakan kohdalla käy aina niin. Kokeilin myös ensimmäistä kertaa sveitsiläistä marenkia, joka osoittautui niin suussa sulavaksi ja pehmeäksi, että sitä voisi lusikoida suoraan kulhosta. Piirakkapohjan kanssa oli hieman haasteita, mutta lopputulos oli tyydyttävä ja mikä tärkeintä hyvän makuinen. Lue siis ohje ja vinkit huolella!


Lime-Marenkipiiras

Pohja:

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 1 iso kananmuna
  1. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Lisää kananmuna edelleen vatkaten.
  3. Lisää jauhoja hiljaa vatkaten. Seos muuttuu murumaiseksi aluksi.
  4. Muotoile taikina palloksi ja kääri se kelmuun.
  5. Anna taikinan levätä hetki jääkaapissa.
  6. Pingota leivinpaperi (18-20 cm) irtopohjavuokaan.
  7. Voitele vuoan reunat.
  8. Kauli hieman jähmettynyt taikina jauhoitetulla alustalla ympyräksi.
  9. Jos taikina repeilee, työstä sitä hiukan, että se lämpenee.
  10. Pyöräytä taikina kaulimen ympärille ja nosta vuokaan.
  11. Painele reunat paikalleen ja leikkaa halutessasi ylimääräinen taikina pois ja siisti reunat.
  12. Nosta vuoka pakastimeen 30 minuutiksi.
  13. Paista taikinapohjaa 200 asteisen uunin keskitasolla 10-15 minuuttia.


    Huom! Pohjan pakastamisen ennen paistoa uskotaan vaikuttavan reunojen pysymiseen koossa. Minulla reunat tippuivat alas paiston aikana pakastimessa käynnin jälkeenkin. Nostin vuoan pois uunista kesken paiston ja painelin reunat takaisin ylös. Käytin uudestaan pakastimessa ja paistoin lisää. Näin lopputulos onnistui, joten kuten, mutta piirakasta ei tullut niin korkeaa kuin toivoin. Voit myös painella folion piirakan reunojen ympärille pitämään reunoja koossa. 

Täyte:

  • 3 limen mehu
  • 2 limen kuori raastettuna
  • 4 rkl maizenaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl sokeria
  • 4 keltuaista
  • muutama tippa vihreää pastaväriä
  1. Pese limet kunnolla ja raasta kuoret kattilaan.
  2. Lisää limen mehu, sokeri, maizena ja maito kattilaan.
  3. Erottele valkuaiset puhtaaseen teräskulhoon ja lisää keltuaiset kattilaan muiden ainesten kanssa.
  4. Lisää väri ja sekoita kaikki aineet keskenään ja siirrä kattila liedelle.
  5. Kuumenna seosta koko ajan pohjaa myöten sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu.
  6. Nosta heti pois liedeltä ja sekoittele vielä hetki.
  7. Kaada täyte paistetun pohjan päälle.

Sveitsiläinen marenki:

  • 4 valkuaista
  • 1 limen mehu tai lime aromi
  • 2,5 dl sokeria
  1. Mittaa valkuaisten sekaan sokeri ja lime mehu.
  2. Kuumenna pienessä kattilassa hieman vettä.
  3. Nosta valkuaiskulho poreilevan kattilan päälle.
  4. Vatkaa marenkia voimakkaasti sähkövatkaimella noin 10 minuuttia.
    Huom! Kulhon pohja ei saa osua veteen.
  5. Kun marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja noin 60 asteista, nosta kulho kylmään vesihauteeseen.
  6. Vatkaa vielä hetki, jotta marenki jäähtyy.
  7. Kaavi marenki täytteen päälle.
  8. Paahda marengin pinta kauniiksi kaasupolttimella.
Lime-Marenkipiiras

Tykkäätkö limestä? Katso myös Key Lime Pie.

Seuraatko minua jo:

 Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

10 Kommenttia

  1. Kylläpäs näyttää hyvältä 🙂 Minulla on ollut pitkään suunnitelmissa sveitsiläisen ja italialaisen marengin testaus, mutta se on jostain syystä aina jäänyt. Aina tulee marenki tehtyä ilman lämpötilojen mittailua.

    1. Kiitos kommentista 🙂 Suosittelen testaamaan kumpaakin. Varsinkin tämä sveitsiläinen osoittautui niin pumpulin pehmeäksi ja suussa sulavaksi. Nam!

  2. Ihanan raikkaalta näyttää ja marenki ihan pumpulisen pehmeältä 🙂 Olen muutaman kerran tehnyt sveitsiläistä marenkia, ja yhden kerran se epäonnistui, sillä valkuaiset eivät vaahtoutuneet lainkaan. Olisivatkohan olleen liian tuoreita… Tämä piiras on niin sopiva pääsiäisherkku!

    1. Kiitos! Marenki tosiaan oli täydellisen pumpulista. Minä tein ekaa kertaa tätä sveitsiläistä ja taisi käydä tuuri kun onnistuin näin hyvin? 😉

  3. Anonyymi sanoo:

    Kuinka paljon lime aromia pitää laittaa jos sitä käyttää tuohon marenkiin?

    1. Jos käytät vahvaa aromia (lime öljy) niin pari tippaa – maista ja lisää halutessa 🙂

  4. Amatöörileipuri sanoo:

    Moikka! Haluaisin testata tätä reseptiä tulevalla viikolla vieraille. Tulisiko piiras tehdä samana päivänä kun tarjoilee vai pysyykö piiras hyvänä vaikka sen valmistaakin edellisenä päivänä?

    1. Moikka, kiitos kommentistasi. Ihana valinta, rakastan tätä piirasta! Voit tehdä piiraan edellisenä päivänä. Kyllä se kestää jääkapissa. Voit myös tehdä pohjan ja limetäytteen ensin ja valmistaa marengin vasta tarjoilupäivänä halutessasi,

  5. Nasu sanoo:

    Onko sinulla viljattomana tätä pohjan ohjetta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *