|

Muhkeat Kaurasämpylät

Muhkeat Kaurasämpylät

Keitin viime viikolla vähän liian ison kattilallisen kaurapuuroa aamupalaksi. Puuroa jäi reilusti yli ja laitoin sen jääkaappiin odottamaan tätä projektia: Muhkeat Kaurasämpylät. Seuraavana aamuna leivoin puuron jämästä ihanan meheviä muhkusämpylöitä. Sämpylöistä tuli todella rouheisia ”arkisämpylöitä”, jotka ovat parhaimmillaan tuoreena. Suosittelenkin, että nämä sämpylät herkutellaan aina uunituoreina.

Ohje syntyi helpomman kautta ”ruokahävikistä”. Omaan makuuni nämä sämpylät eivät yllä esimerkiksi jääkaappisämpylöiden tasolle, joissa vehnäjauhot tuovat paljon sitkoa taikinaan ja pitkä jääkaappikohotus makua. Välillä on kuitenkin mukava saada vaihtelua arkeen. Arkisämpylässä pitääkin olla hiukan enemmän kuitua ja sitä kautta ne ovat vähän vatsaystävällisempiä sekä tuovat monipuolisuutta ruokavalioon.

Oikaisin monessa kohtaa reseptiä ja en pyöritellyt taikinasta oikeita sämpylöitä vaan paistoin taikinatangosta ronskisti leikatut neliöt brownievuoassani, joka osoitti taas tuon vuoan monikäyttöisyyden. Tiesitkö muuten että vuokaa saa nyt myös kevään ajan pinkkinä? Katso täältä. Pidempi kohotus on aina hyvä, mutta voit paistella sämpylät myös 30 minuutin kohotuksen jälkeen! Herkullista aamua ♥


Muhkeat Kaurasämpylät

Ohje: (6 isoa sämpylää)

  • noin 3 dl tähteeksi jäänyttä kaurapuuroa
  • 3 dl kuumaa vettä
  • 8-9 dl sämpyläjauhoja
  • 7 g kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia
  • 1 rkl öljyä
  • siemeniä (pellavan-, auringonkukka-, seesam)
  1. Keitä vesi kiehuvaksi ja lisää jäähtyneen puuron sekaan, sekoita.
  2. Sekoita kuivahiiva 1 dl sämpyläjauhoja ja sekoita puurovesiseokseen.
  3. Lisää myös suola ja leipäsiirappi.
  4. Jätä taikina sivuun 15 minuutiksi peiteltynä.
  5. Aloita alustamaan taikinaa lisäämällä jauhoja pikkuhiljaa taikinaan.
  6. Lisää öljy alustamisen loppupuolella.
  7. Vaivasin itse taikinaa melko pitkään (ainakin 10 min), jotta saisin taikinaan sitkoa.
  8. Kaada löysähkö taikinapallo reilusti jauhoitetulle alustalle ja jaa kahteen osaan.
  9. Pyörittele kaksi tankoa ja ota kummastakin tangosta 3 sämpylää.
  10. Nosta sämpylät, 2 vierekkäin uunivuokaan esim. tämä.  (en pyöritellyt sämpylöitä erikseen)
  11. Voitele sämpylät öljyllä ja ripottele päälle erilaisia siemeniä.
  12. Anna kohota liinan alla 30-60 min ja paista 225 asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia.

Vinkki! Kohota taikinaa hetki (30-60min) myös vaivauksen jälkeen, jolloin saat kuohkeampia sämpylöitä. 

Vinkki! Kun voitelet sämpylät öljyllä tarttuu siemenet paremmin sämpylän pintaan!

Muhkeat Kaurasämpylät

Muhkeat Kaurasämpylät

Muhkeat Kaurasämpylät

Muhkeat Kaurasämpylät

Onko sinulla suosikkisämpyläohjetta? Olisi ihana kuulla siitä ja ehkä jopa kokeilla sitä! Jätä ihmeessä kommenttia ja jaa suosikkisi ♥


Lisää leipäohjeita löydät täältä.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

4 Kommenttia

  1. Joskus on kiva keittää kaurapuuroa ylimääräistä, ihan vaan sen takia just että saa tehtyä siitä sämpylöitä 😀 Mun sämpyläsuosikkeja ovat ehkä juuri tällaiset kaurapuurosämpylät, tai sitten ihan vaan kaurasämpylät ♥

  2. Onpas mehevän ja pehmoisen näköisiä sämpyläpaloja. Ihana ohje! <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *