|

Kurpitsansiemen Pataleipä

Kurpitsansiemen Pataleipä

Kurpitsansiemen Pataleipä on minun henkilökohtainen leipäsuosikkini. Se on rapeaa, mehevää, aromikasta ja tästä sysytä täydellistä uunituoreeena. Maistoin kurpitsansiemenillä maustettua pataleipää vanhempieni luona. Äidin leipoma pataleipä oli niin herkullista, että pyysin heti reseptin. Tässä siis teillekin äitini resepti, jolla tulee takuu rapeaa ja huokoista pataleipää keraamisessa padassa paistettuna.

Mitä se pataleipä siis olikaan? Aromikasta kotona tehtyä leipää, jonka maku tulee pitkästä kohotusajasta ja rapea pinta öljytystä padasta, jossa leipä paistuu. Padaksi kelpaa kannellinen keraaminen, lasinen tai valurautapata. Kaiken lisäksi tataleivän leipominen on helppoa. Sekoita taikina illalla ja paista seuraavana päivä. Ei vaivausta tai pyörittelyä! Nam!

Suureksi ongelmaksi muodostui taas leivän ahmiminen, ihan oikesti koko leivän ja yksin! Tämä on todella niin herkullista.

Katso myös toinen suosikkini: Juustoinen Pataleipä.


Kurpitsansiemen Pataleipä

Ohje:

  • 3,5 dl vettä
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 1 dl siemeniä (kurpitsa, pellava, sesam, auringonkukka yms.)
  • 0,5 tl kuivahiivaa
  • 1-2 tl ruususuolaa (myös tavallinen käy)
  • 3 rkl öljyä
  1. Sekoita siemenet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).
  2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.
  3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.
  4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan  ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.
  5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua ritilälle jäähtymään.

Vinkki! Lisää taikinaan hieman vahvaa juustoraastetta esim. emmental mustaleimaa ja saat erittäin maukasta ja mehevää leipää, joka ei kaipaa päälle mitään muuta. Nam! 


Kurpitsansiemen Pataleipä

Seuraathan minua jo FacebookissaInstagamissa ja Pinterestissä?

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *