|

Kuivakakkujen Kuningatar: Ihannekakku

Kuivakakkujen Kuningatar: Ihannekakku

Kuivakakkujen Kuningatar: Ihannekakku tosiaan ansaitsee kruununsa! Ihannekakku on juuri se mummolasta tuttu perinnekakku, jonka resepti kiertää suvussa. Ja ahh tämä kakku on mehevä, maukas, aromikas ja niin suussa sulava! Ihannekakkua sopii syödä läpi vuoden niin arkena kuin juhlana. Nyt se on leivottu jouluun sopivaksi! Erilaiset kauniit klassiset kakkuvuoat tuovat kakun kauniisti esiin juhlapöydässä!

Kiitos ihana Sari Sweet Food O’Mine inspiraatiosta, jonka sinun Ihannekakkukuvasi ja postauksesi minussa herättivät. Tänä syksynä ja alkavana talvena olen todella innostunut kuivakakuista ja suurena syynä siihen on Sari. Upea kuivakakku! Sitä ihannekakku todella on – Sarin postauksessa komeilee toinen toistaan upeampia kuivakakkuja erilaisiin vuokiin leivottuna. Sarin kuviin haluaisi sukeltaa – ensin haistaa, sitten maistaa ja kosketella kauniita erimuotoisissa vuoissa leivottuja kakkuja. Ei ihme, että postaus on yksi Sarin blogin suosituimmista! Sarin kakuista huumaantuneena ja joulua silmällä pitäen tilasin noita vuokia myös verkkokauppaani.

Ihanaa, että myös te olette löytäneet kuivakakut uudestaan. Ne ovat nimittäin taas trendikkäitä ja niitä näkeekin taas enemmän! Ihannekakun reseptejä kiertää Internetissä paljon. Perusasiat ja raaka-aineet niissä ovat kaikissa samat: voi ja vesi kiehautetaan ja lisätään hiljalleen munasokerivaahtoon. Appelsiinin tai sitruunankuori maustaa mureaa taikinaa. Itse lisäsin reseptiin hieman vaniljaa, koska se toimii aina. Jouluna lisäisin taikinaan reilusti muitakin mausteita. Lue vinkit reseptin lopusta!


Kuivakakkujen Kuningatar: Ihannekakku

Ohje 30 hlö

  • 4 kananmunaa
  • 5.5 dl hienoa sokeria
  • 1.5 dl vettä
  • 200 g voita
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 vaniljatangon siemenet
  • 1 raastettu sitruunan kuori
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele (vetoisuus noin 2.5 l) kakkuvuoka huolellisesti. (korppujauhota halutessasi)
  3. Mittaa kananmunat ja sokeri isoon kulhoon ja vatkaa kuohkeaksi.
  4. Samaan aikaan kiehauta vesi, jonka sekaan olet mitannut ja pilkkonut voin sulamaan.
  5. Kaada vesiseos munavaahtoon kulhon reunaa pitkin koko ajan vatkaten kevyesti.
  6. Sihtaa jauhot ja mausteet taikinaan kevyesti sekoitellen.
  7. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin tunti (175 asteessa).
  8. Nosta vuoka uunista ja anna kakun jäähtyä vuoassa noin 15 min, minkä jälkeen kippaa kakku varovasti jäähdytysritilälle.

Vinkki! Lisää taikinaan kardemummaa, kanelia, piparkakkumaustetta tai muita jouluun sopivia mausteita ja muunna näin kakku vaikka joulun maustekakuksi! Voit sihdata kakun päälle myös lumijauhetta tai tomusokeria, kuten alla olevassa kuvassa. Näin saat kakusta vielä jouluisemman.  


Kuivakakkujen Kuningatar: Ihannekakku


Lisää Kuivakakku-reseptejä löydät täältä.

Tutustu myös klassisiin kakkuvuokiin verkkokaupassani.

Seuraa herkkujani myös:

Instagramissa

Facebookissa

Myös näillä sopii

Herkutella

23 Kommenttia

  1. Suvi sanoo:

    Maukkaan kuuloinen kakku ja erityisen ihastuttava tuo muoto. Täytynee klikkailla itsensä vuokaostoksille niin saa vaihtelua tylsähköön perusvuokaan.

    1. Kiitos Suvi 🙂 Tämä vuoka on ihastuttava, mutta niin myös moni muukin Nordic Waren vuoka. Kannattaa tutustua koko valikoimaan 🙂

  2. Oi, kiitos Anni <3 Miten ihana kuulla, että innoitin tähän 🙂
    Ihailin muuten tätä kakkuvuokaa, jossa olet valmistanut tämän kakun, ihan vastikään. Tämä puuttuu vielä kokoelmaistani ja moni muukin 🙂 Olen täysin ihastunut näihin Nordic Waren kakkuvuokiin. Niistä sataa minulle jatkuvasti kyseleyjä, että millä vuoalla olen tehnyt. Ne ovat kyllä aivan vertaansa vailla!

    1. No ei kestä Sari <3 Ilo on minun puolellani kun sain tutustua ihanaan reseptiisi, josta menin sekaisin! Nämä vuoat ovat kyllä parhaita ja niitä ei voi olla liikaa. Haaveilen siitä että jonain päivänä voi ripustaa niitä ison keittiön seinille 🙂 En ihmettele, että kyselyitä on tullut!

  3. Jonna sanoo:

    Hei!
    Osaatko vinkata miksi mulla jäi kakku hieman vuokaan kiinni? Mulla on tämä samainen vuoka, voitelin ja jauhotin sen, paistoin vajaan tunnin.. Muuten kakku vaikuttaa hyvältä mutta pinnasta irtosi pari palaa kun sain kumottua kakun.. Ja tosiaan kumosin sen noin vartin päästä uunista ottamisesta!
    T. Jonna

    1. Moikka Jonna,

      Jos kakku jää kiinni, niin voitelu ei ole ollut tarpeeksi tehokas. Itse en jauhota vuokaa vaan voitelen ainoastaan hyvin reilusti – pensselillä ihan joka kolon. Minullakin eka kakku jäi kiinni ja seuraava tippui kun unelma kun lisäsin voitelua. Tsemppiä uuteen yritykseen 🙂

      1. Jonna sanoo:

        Kiitos, uusi yritys siis! 😀

  4. Outi sanoo:

    Miten tuollainen kakku onnistuu leikata?!

  5. Nitsku sanoo:

    Minulla munavaahto kyllä ns. ”suli” kun kaadoin vesiseoksen taikinaan. Sen jälkeen ei voinut taikinasta puhua enää, vaan vesioseoksesta, ei auttanut jauhotkaan kun kuohkeutta ei enää ollut. Ohjeessa olisi hyvä lukea jos seoksen täytyy jäähtyä ensin, sillä niitäkin ohjeita on joissa se kaadetaan kuumana

    1. Seoksen ei tule jäähtyä ennen sen lisäämistä, Millainen kakustasi tuli lopulta? Tämä on perinneohje, jolla on leivottu ihannekakkua ja vuosikymmeniä. Taikina ei jää samalaiseksi kuin esimerkiksi sokerikakkupohjassa. Kakusta pitäisi tulla murea ja se perustuu juuri tapaan, jolla kakku leivotaan.

    2. Kirsi sanoo:

      Itse leivoin just ystäväni mummoltaan saaman ohjeen mukaan tämän kakun ja siinä nimenomaan lukee, että voivesiseoksen tulee jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sen jälkeen sekaan tuoreeltaan vatkattu sokerikananmunavaahto. 🙂
      Kaunis kakku sulla Anni ja ihana tuo vuoka!

      1. Kiitos Kirsi 🙂 Hyvin toimii molemmat ohjeet siis, kun olemme kumpikin kakuissamme onnistuneet 🙂 Piti ihan tarkistaa googlen syövereistä ja Ihannekakusta on kahdenlaista versiota: se missä vesiseos kaadetaan kuumana ja se missä se jäähdytetään. Näin ne perinteisettkin ohjeet muovautuvat vuosien aikana.

  6. Heidi sanoo:

    Hei, onko ohjeessa oikein sokerimäärä 5,5 dl, kuulostaa paljolta?

    1. Hei Heidi,

      Ohjeessa olevat määrät ovat ihan oikein 🙂 Ihannekakku on perinneohje, johon sokeria tulee runsaasti.

  7. Kiitokset tästä kakkuohjeesta, paras ikinä ♥️Ja onnistui täydellisesti,

  8. Kirsi P. sanoo:

    Anni, löysin vasta tänä kesänä sun blogin, kun etsin jotain piirakkapohjan leivontaohjetta. Tämä on ihana, olen tehnyt täältä jo vaikka mitä kakkuja, koska olen huomannut olevani parempi sokerileipuri kuin ruuanlaittaja 🙂 Ja se että kerrankin löytyy blogi jota vielä päivitetään ja tulee uusia ohjeita! Lisäksi on kiva että olet laittanut vinkkejä erilaisista leivontavälineistä, raaka-aineista ja niiden käytöstä. Nyt uunissa elokuisena lauantai-iltana Ihannekakku. Taikina oli sen verran riittoisa että tulee mun pienehköllä kakkuvuoalla kaksikin kakkua.

    1. Kiitos mieltä lämmittävästä kommentistasi kirsi 🙂 Toivottavasti ihannekakku onnistui hyvin! Se on yksi suosikkini ja helppo tuunata eri juhliin sopivaksi mausteilla, kuten kanelilla, kardemummalla jne.

  9. Ninni sanoo:

    Vesi-rasvaseos lisätään kiehuvana varovasti, kun jauhot ym on sekoitettu taikinaan.

  10. Pohtiva sanoo:

    Olisiko tähän ohjeeseen vinkkiä millä suhteella pitäisi tehdä 2 litraiseen vuokaan? Eli noin 4,5-5dl jauhomäärällä. 😊

    1. En lähtisi muuttelemaan ohjetta ettei lopputulos kärsi. Kaada ylimenevä taikina pieneen vuokaan ja tee siitä testikakku 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *