Gluteeniton tumma kakkupohja

Gluteeniton tumma kakkupohja

Olen leiponut viime aikoina kakkupohjat gluteenittomina. Olen ensinnäkin halunnut testailla miten gluteenittomat jauhot käyttäytyvät, miltä kakkupohja maistuu ja miten se käyttäytyy leikattaessa, kostuttaessa jne. Kotona saatu palaute gluteenittomista kakuista ja etenkin kakkupohjasta kuului näin ”Ihanan kuohkeaa ja kevyttä kakkua. Taidan tykätä enemmän näistä gluteenittomista kakkupohjista”. Ja minä siis taidan leipoa enemmän näitä. On totta, että gluteeniton pohja on kevyempi ja pehmeämpi – se vaatii myös hiukan enemmän kostuketta, jotta ei jää kuivaksi mielestäni.

Tällä kertaa kokeiluun pääsi gluteeniton tumma kakkupohja, joka saa värinsä ja makunsa kaakaojauheesta. Tämä kaakaoversio oli aivan loistava! Pian näette ja kuulette mitä moussea sen väliin pääsi. Muistatteko Bravo-jäätelön? Siinä hiukan vinkkiä makumaailmaan!

Gluteeniton tumma kakkupohja

Ohje:
  • 3 kanamunaa
  • sokeria
  • gluteenittomia jauhoja (Semper)
  • kaakaojauhetta
  • 0.5 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan – sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)

3. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee noin 10 minuuttia.

4. Voitele alumiininen 15cm kakkuvuoka vuokaspraylla. Jos teet isompaan vuokaan lisää munia niiden suhteessa muita aineita paitsi ei leivinjauhetta. (Huom! Jauhotusta ei tarvita voitelun lisäksi, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

5. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)

6. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.

7. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)

8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)

9. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaa kakkusahalla. (Vinkki! Pakasta kakku ja leikkaa se hieman kohmeana, mikä helpottaa kakun elikkaamista ja estää murustumista!)

Gluteeniton tumma kakkupohja

Lisää kakkupohja-ohjeita löydät täältä.

Voit seurata minua Facebookissa tai Instagramissa.

Hae myös Inspiraatiota Pinterestissä.

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *