Raparperipulla pikaisella vaniljakastikkeella

Raparperipulla pikaisella vaniljakastikkeella

Tämä pulla on taivaallista. Koska tällä hetkellä minulla ei tietyistä syistä ole aikaa suunnitella ja kuvata teille uusia ohjeita päätin jakaa raparperihulluuden lisääntyessä teille parhaita paloja viime vuoden herkuista. Meillä on täällä jo kyselty, koska raparperipullaa taas saisi. Vastaus on häiden jälkeen eli nyt pitää tyytyä kuolaamaan kuvia ja muistoja.

Ihanaa muuten, kun häämme ovat kesäkuussa niin ei tarvitse pantata kaikkien herkkujen kanssa koko kesää 😉 Tässä tulee häidemme jälkeen testattua kyllä kaikki kaikki sesongin herkut vuorotellen. Mansikkaa, vadelmaa, mustikkaa ja herukoita odotellen siis!  Vuodenajan parhaat raaka-aineet kutsuvat ja niistä en tahdo luopua, nyt kun vielä kasvatan omaa satoa!

Nyt on ollut täydellinen sää laittaa pihaa kuntoon. Kävimme Muhevaisella ostamassa samettikukkia, puutarhaneilikoita ja hortensioita kukkapenkkiin. Niin ja näitä tuomenoksia kävin keräämässä lähimetiköstä. Sillä aikaa keittiössä kohosi pullataikina! Välissä kävin hieman kaulimassa taikinaa, keittelemässä raparperia ja täytin ihanan pehmeän pullan oman sadon raparperilla ja vaniljarahkalla. Päätin tehdä pullat bostonkakku-tyyliin 28 x 18 cm brownievuokaan, johon juuri tämän kokoinen pullataikina sopikin täydellisesti. Brownievuoka on osoittautunut todella käytännölliseksi. Olen nimittäin tehnyt siinä murupaistoksia, brownieta ja käyttänyt myös astiana vartaille grillailun yhteydessä.

Haluan vielä mainita ennen raparperipulla reseptiin siirtymistä tuosta pikaisesta vaniljakastikkeesta – mmmmmm se on täydellistä! Dippaa lämmin pulla suoraan kastikkeeseen ja nauti täydellisestä raparperihurmiosta ahh! Tämä jos mikä on täydellinen alkukesän herkku!


Raparperipulla pikaisella vaniljakastikkeella

Pullataikina: (noin 8-10 pullaa)

  • 2,5 dl kevytmaitoa
  • 25 g tuorehiivaa
  • 1 kananmuna (ja toinen voiteluun)
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl kardemummaa
  • 1 tl raastettua vaniljatankoa (voit korvata vaniljasokerilla)
  • 0,5 tl suolaa
  • noin 7-8 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voita
  1. Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  2. Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja vatkaa kevyesti.
  3. Lisää sokeri, suola, vanilja ja kardemumma sekoittaen taikinaan.
  4. Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa sekoittaen.
  5. Kun taikina paksunee, alusta käsin tai monitoimikoneella taikinaa useamman minuutin ajan.
  6. Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa.
  7. Kun taikina irtoaa sormista, kulhon reunoista ja on kimmoisaa se on valmista.
  8. Anna taikinan kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 60-120 minuuttia (esim. mikrossa).
  9. Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
  10. Kauli taikinasta ohut iso levy jauhotetulla alustalla.
  11. Leikkaa sopivan kokoinen leivinpaperi brownievuoan pohjalle ja voitele reunat.
  12. Levitä rahka tasaisesti nuolijalla taikinalevylle ja sen päälle hilloke, ripottele lopuksi raparperit.
  13. Pyöritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla paloiksi (8-10 pullaa).
  14. Nosta pullat vuokaan leikkauspinta ylöspäin.
    brownievuokaan mahtuu täydellisesti 8 pullaa aina 2 vierekkäin.
  15. Anna pullien kohota vielä noin 30 minuuttia liinan alla.
  16. Voitele pullat lopuksi kananmunalla ja paista uunin alatasolla 185 asteessa noin 30 minuuttia.
Täyte:
  • 200 g vaniljarahkaa
  • 1,5 dl raparperihilloketta
  • 2 raparperin vartta
  1. Levitä vaniljarahka ensin kaulitun pullalevyn päälle.
  2. Levitä rahkan päälle hilloke, jonka teet keittämällä raparperia sokerin kanssa kattilassa pehmeäksi.
  3. Leikkaa paloiksi kaksi pientä raparperin vartta ja ripottele palat päällimmäiseksi.
  4. Halutessasi lisää 1-2 rkl sokeria päällimmäiseksi. Vaniljakastike on makeaa, joten lisättyä sokeria tässä vaiheessa ei välttämättä tarvitse. Riippuu tietenkin myös raparperihillokkeen makeudesta.
Raparperihilloke:
  • 300 g raparperia
  • 1 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Pese raparperit ja pilko ne kattilaan.
  2. Mittaa päälle sokerit.
  3. Anna hautua matalalla lämmöllä hillomaiseksi, mutta hiukan vetelämmäksi.
  4. Sekoittele välillä ja kuori vaalea vaahto hillokkeen pinnalta.
  5. Jäähdytä hilloke ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki! Hilloketta jää yli – se ei haittaa, voit käyttää sen juustokakussa, lettujen päällä tai aamujogurtissa. 

Pikainen Vaniljakastike:

  • 15 g voita
  • 0,25 dl maitoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 dl tomusokeria
  1. Sulata voi ja sekoita maito sekaan kulhossa.
  2. Lisää vaniljasokeri ja tomusokeri osissa sekoittaen koko ajan.
  3. Kastikkeen koostumus ei saa olla liian paksu tai liian löysä – kun se on täydellinen, on kastike valmis.

Vinkki! Jos kastikkeesta tulee liian paksua, lisää hieman maitoa, jos liian löysää lisää tomusokeria. 

Raparperipulla pikaisella vaniljakastikkeella
Raparperipulla pikaisella vaniljakastikkeella

Lisää raparperireseptejä löydät täältä.

Seuraatko jo herkkujani somessa?

Facebook

Instagram

Pinterest

Myös näillä sopii

Herkutella

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *