perjantai 10. helmikuuta 2017

Vegelihikset kasvisjauhiksesta


Ensin tuli gluteenittomat ja sitten vege. Olen saanut nauttia koko ikäni ruoka-aine allergittomuudesta ja siitä syystä en ole osannut ottaa näitä tarpeita tarpeeksi huomioon leivonnassa tai ruoanlaitossa. Myös perheessämme on hyvin vähän erikoisruokavalioita tai ruoka-aineallergioita, joka on myös vaikuttanut asiaan. Viime vuoden lopulla päätin, että nyt alkaa gluteenittomien herkkujen leivonta ja tammikuussa otin osaa vegeblogihaasteeseen. Uusia tuulia - niitä on siis luvassa myös täällä minun blogini puolella. Laittakaa toiveita - otan niitä mielelläni vastaan!




No mikä on vegeblogihaaste? Ja mitä nämä vegelihikset ovat? Nämä ovat vihiksiä eli vegejä lihiksiä, joissa jauhelihan tilalla on kasvisjauhista! On muuten mahtava ja yllättävä tuote tuo täysin vegaani kasvijauhis. Apetit on kehitellyt herneproteiinista pihvejä ja pyöryköitä, jotka maistuvat kasvissyöjille, vegaaneille ja ihan kaikille muillekin! Näppärät kasvisjauhistuotteet ovat pakasteita, joten niitä voi säilöä huoletta pakkaseen pahan päivän varalle.

Leivoin vegelihisten taikinan kauramaitoon ja otin täytteessä huomioon myös vegaanisuuden! En voi uskoa, miten herkullisia nämä ovat - en uskoisi olevan vege, jos et olisi kertonut! Niin huudahti minun (liha)suursyömäri täällä kotona -mieheni siis. Olemme nyt kaksi päivää syöneet näitä vegelihiksiä ja ne maistuvat koko ajan yhtä hyvältä! Nam! Tällä hetkellä kuolaan näppikselle, jääkaapissa taitaa olla vielä yksi vihis jäljellä. Kun minä hiivin jääkaapille käy sinä antamassa vihiksille äänesi klik ja osallistu samalla arvontaan itsekin!

Taikina: (n. 12 piirakkaa)
3 dl kauramaitoa
25 g hiivaa
1 tl leipäsiirappia
1 tl suolaa
1 rkl auringonkukkaöljyä
noin 7 dl jauhoja

Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva, siirappi, suola ja öljy - sekoita. 
Lisää jauhoja pikkuhiljaa kokoajan taikinaa vaivaten kunnes taikina on kiinteää.
Vaivaa taikinaa ainakin 5-10 minuuttia, jotta saat hyvän sitkon.
Kohota taikinaa noin tunti liinan alla - valmistele sillä aikaa täyte. 
Pyörittele taikina tangoksi ja ota tangosta palloja, jotka kaulit pyöreiksi "letuiksi". Voit myös kaulita koko taikinan levyksiä ja ottaa muotilla pyöreitä ympyröitä halutessa. 
Nosta valmista täytettä ympyrän toiselle puolelle ja kostuta saman puolen reuna kauramaidolla. 
Nosta toinen puoli täytteen päälle ja paina reuna kostutettua reunaa vasten - painele piirakka kiinni haarukalla ja saat myös nätit reunat piirakkaan. 
Tee valmiiden piirakoiden päälle vielä reikiä haarukalla, nosta liina päälle ja anna kohota vielä noin 30 minuuttia

Täyte:
1 dl ohralisuketta
1 punasipuli
1-2 valkosipulinkynsi
1 pieni punainen paprikaa
150 g kasvisjauhispyöryköitä tai -pihvejä
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa
pippuria
öljyä

Ota kasvisjauhis hyvissä ajoin sulamaan pakkasesta -hienonna sulaneena.
Keitä 1 dl ohralisuketta suolatussa vedessä.
Hienonna paprika ja sipulit ja kuullota ne pannulla öljyssä.
Lisää sipulipaprikaseos ja hienonnettu kasvisjauhis ohran sekaan.
Purista sitruunanmehu ja mausta suolalla sekä pippurilla.
Sekoita hyvin ja tarkista maku. Lisää halutessa mausteita.
Jäähdytä täyte kunnolla.

Paistaminen:
Mittaa noin 1 litra öljyä kattilaan ja kuumenna se 175 asteiseksi.
Nosta piirakoita 2 kerrallaan kattilaan reikäkauhalla.
Paista molemmilta puolilta noin 2-3 minuuttia, kunnes piirakat ovat kauniin ruskeita.
Nosta piirakat reikäkauhalla talouspaperin päälle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.



Osallistun tällä reseptillä Apetitin reseptikilpailuun, jonka tarkoituksena oli kehitellä herkullinen vegaani resepti kasvisjauhis -tuotteesta. Voit halutessasi äänestää vegelihiksiäni Vegehaaste-sivuilla! Samalla osallistut itse 100€ ravintolalahjakortin arvontaan!

Kaunis kiitos!

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!