keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Gluteeniton tumma kakkupohja


Olen leiponut viime aikoina kakkupohjat gluteenittomina. Olen ensinnäkin halunnut testailla miten gluteenittomat jauhot käyttäytyvät, miltä kakkupohja maistuu ja miten se käyttäytyy leikattaessa, kostuttaessa jne. Kotona saatu palaute gluteenittomista kakuista ja etenkin kakkupohjasta kuului näin "Ihanan kuohkeaa ja kevyttä kakkua. Taidan tykätä enemmän näistä gluteenittomista kakkupohjista". Ja minä siis taidan leipoa enemmän näitä. On totta, että gluteeniton pohja on kevyempi ja pehmeämpi - se vaatii myös hiukan enemmän kostuketta, jotta ei jää kuivaksi mielestäni.


Tällä kertaa kokeiluun pääsi gluteeniton tumma kakkupohja, joka saa värinsä ja makunsa kaakaojauheesta. Tämä kaakaoversio oli aivan loistava! Pian näette ja kuulette mitä moussea sen väliin pääsi. Muistatteko Bravo-jäätelön? Siinä hiukan vinkkiä makumaailmaan! 

Ohje:
3 kanamunaa
sokeria
gluteenittomia jauhoja (Semper)
kaakaojauhetta
0.5 tl leivinjauhetta

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran. Laita kaakaojauhetta noin 30% kaikista jauhoista. Mittaa myös leivinjauho jauhojen sekaan - sekoita. (Kakkupohja on leivottu lasitekniikalla eli kaikkia aineita tulee saman verran saman kokoisiin laseihin munien suhteessa.)

3. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen tai kulhoon ja vatkaa munasokerivaahto oikein paksuksi, vaaleaksi ja kuohkeaksi. Tähän menee noin 10 minuuttia.

4. Voitele alumiininen 15cm kakkuvuoka vuokaspraylla. Jos teet isompaan vuokaan lisää munia niiden suhteessa muita aineita paitsi ei leivinjauhetta. (Huom! Jauhotusta ei tarvita voitelun lisäksi, itse käytän sprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)
5. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)

6. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan.

7. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. (Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)

8. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)

9. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaa kakkusahalla. (Vinkki! Pakasta kakku ja leikkaa se hieman kohmeana, mikä helpottaa kakun elikkaamista ja estää murustumista!)


Aurinkoista viikonjatkoa! 

6 kommenttia:

  1. Hei, kysyisin tuosta kakkuvuokasta. Mulla on tuo sama vuoka, Annin uunissa- kaupasta tilattu. Tein juuri eilen gluteenittoman kakkupohja sillä ja jäi vuokaan kyllä pahasti kiinni. Voitelun vuoan margariinilla ja jauhotin glut korppujauhoilla. Missähän meni vikaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, käytän itse aina vuokasprayta, koska sillä kakku ei jää kiinni vuokaan ja edes jauhotusta ei tarvita. Margariinia en ole testannut. Sen osaan sanoa, että vuoka tulee olla joka puolelta todella hyvin voideltu. Uuneissakin on eroja ja liian pitkä paisto tai kuuma lämpötila voi paistaa kakun kiinni vuokaan. Suosittelen hankkimaan vuokasprayn - isoimmista marketeista löytyy nyykyään jo vaihtoehtoja. Mukavaa päivää!

      Poista
  2. Selvä, taidan ostaa vuokasprayn, kiitos vastauksesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kestä :) Suosittelen lämpimästi!

      Poista
  3. Heippa, voisikohan gluteenittomat jauhot korvata perunajauhoilla? Tykkään erittäin pehmoisista kakkupohjista ja teen aina tavallisen sokerikakkupohjankin pelkillä perunajauhoilla, koska mielestäni siten tulee silkkisin lopputulos. Haluaisin nyt kokeilla ensimmäistä kertaa suklaista versiota ja jäin miettimään, että nuo gluteenittomat jauhot saattaisi muuten jäädä meillä käyttämättä. Ja toimiikohan perunajauhoilla lasitekniikka eli saman verran perunajauhoja?! Ja vielä kysyn, mitä kaakaojauhetta käytit? Kiitos muuten ihanasta blogista ja vastauksesta jo etukäteen! <3 -Jenni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Jenni, luulen kyllä, että voit korvata kokonaan perunajauhoilla ja lasitekniikalla :) Pitää itsekin kokeilla. Olen kuullut, että tulee ihania pehmosia pohjia! Käytin Fazerin leivontaan tarkoitettua tummaa kaakaojauhetta - vastaavaa saa Rainbow merkkisenä ja Lidlissäkin on oma tuote.

      https://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/9639/fazer-cacao-200g/

      Poista

Kiitos kommentistasi!