lauantai 17. joulukuuta 2016

Vaniljainen Helppo Fudge


Pitkään olen etsinyt sitä itselle sopivaa parasta Fudge-ohjetta, joka on samaan aikaan yksinkertainen ja helppo valmistaa sekä tietenkin taivaallisen hyvän makuista. KakkuKatri teki Fudgea, toi sitä minulle maistettavaksi ja pääsin herkkutaivaaseen. En ole koskaan maistanut yhtä hyvää ja pehmeää Fudgea - ihan oikeasti. Päätin kokeilla hänen ohjettaan itsekin - pienillä muutoksilla. Huomion arvoista tässä reseptissä on myös se, että Fudgen voi tehä laktoosittomana. 




Ohje:
350 g sokeria
150 g fariinisokeria
200 g glukoosisiirappia
300 g kuohukermaa
100 g voita
ripaus suolaa
1 tl Butter vanilla aromia

Tarvitset valmistamiseen vaa'an ja digitaalisen lämpömittarin.
Mittaa isoon paksupohjaiseen kattilaan sokeri, fariinisokeri, glukoosisiirappi, kerma ja voi
Lämmitä seosta liedellä miedolla teholla ja seuraa lämpötilaa - sekoittele silloin tällöin.
Kun lämpötila ylittää 100 asteen sekoittele tiheämmin.
Lämmitä fudgemassa 117 asteeseen (aikaa menee noin 20 minuuttia).
Kun massa on 117 asteista, siirrä kattila pois liedeltä, lisää ripaus suolaa ja vanilja-aromi.
Siirrä seos isoon teräsvuokaan ja vatkaa seosta sähkövatkaimella, niin kauan että se muuttuu mattamaiseksi ja kiilto häviää. Tähän menee noin 10 minuuttia.
Kaada valmis massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan (koko noin 28cm x 18 cm).
Jäähdytä fudge jääkaapissa (tähän menee pari tuntia). Pilko fudge kuutioiksi ja pakkaa lahjaksi.

Vinkkejä! Karkkien teossa ei oikein voi oikaista joten: älä lämmitä massaa liian nopeasti ja liian kuumalla liedelle. Fudge säilyy hyvin suojattuna jääkaapissa parisen viikkoa.


Mukavaa viikonloppua!

12 kommenttia:

  1. Voi, miten ihanan näköisiä fudgeja! :) Kaupan fudgetkin on hyviä, niin nämä itse tehdyt on varmasti taivaallisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Siis yllätyin tänä vuonna kuinka paljon parempia itse tehdyt fudget ovatkaan! Niin pehmeitä ja täyteläisiä :P Ihan sulavat suuhun.

      Poista
  2. Minäkin tein samalla Kakkukatrin ohjeella näitä fudgeja ja taivaallisen hyviä niistä tulikin! Ehdottomasti hyvä ja helppo resepti! Jäin kuitenkin ihmettelemään, että miksi vaihdoit tavallisen sokerin ja fariinisokerin määrää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä aivan taivaallisia! Sokerin määrä on minulla eri ihan siitä syystä ettei fariinisokeria ollut tarpeeksi, joten testasin tällaisella suhteella ;)

      Poista
    2. Okei, kiitos vastauksesta :) Ajattelin, että oliko tässä joku kikkakolmonen käytössä, mutta hyvä tietää että tulee hyviä noinkin!

      Poista
    3. Päätin laittaa eri määrät juuri siitä syystä, että lukijat ymmärtävät ettei vaikuta koostumukseen tai lopputulokseen, jos vaikka käyttää tavallista sokeria enemmän :)

      Poista
  3. No nyt pitkästä aikaa yritän piipahtaa muutamassa blogissa kun viime aikoina en oel yhtän kerennyt blogeja lukemaan. Mokoma Instagram :) ja muut touhut. Onpa tosiaan herkullisen näköistä fudgea :). Ihanaista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinäpä sen sanoit. Pitäisi itsekin piipahtaa tarkemmin blogien puolella. Tulee seurattua enimmäkseen Instagramin puolella kuvien kautta kakkuja tätä nykyä. Joulu on muutenkin kiireistä aikaa. Mutta kohta saadaan levätä ja nauttia :) Ihanaa sunnuntaita Raili!

      Poista
  4. Moikka Anni! Tänään tein, tosin noiten lämpötilojen saavuttamiseen meni keitellessä pidempi aika kuin ohjeessa. En myöskään täysin ymmärtänyt miksi seos pitää kaataa kattilasta teräsvuokaan ja vatkata? Minulla se oli siinä kohtaa jo niin paksua, että vatkaaminen (vispilällä?) olisi ollut mahdotonta, ja varmaan 5 min. kohdalla tuli sellainen totaalihyytyminen, että massa oli jo pakko siirtää muottiin. Tässä kohtaa se ei enää ollut kaadettavissa, vaan ihan käsin piti painella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Mari, jos luit koko reseptin niin varmaan huomasit, että tämä ei ole oma ohjeeni. Koitan kuitenkin vastailla sinulle parhaimpani mukaan. Keittoaika varmasti vaihtelee hiukan, kun keittolämpötila vaihteee tekijän mukaan. Fudgemassan ei kuuluisia olla liian paksua vatkattavaksi keittämisen jälkeen, joten keiton aikana sinulla jotain mennyt eri tavalla. Vatkaaminen vaikuttaa tässä reseptissä fudgen koostumukseen ja ulkonäköön. Miksi teräsvuoka? Koska massa on niin kuumaa ja että muovikulhoa ei suositella. Vatkaaminen tapahtuu sähkövatkaimella -en itse 10 min vatkaisi käsin näin pitkää aikaa ;) Lisäsin reseptiin vielä tarkennuksen tästä. Se oli hyvä huomio. Massasi oli varmasti samasta syystä todella paksua muottiin laitettaessa kun ennen vatkausta. Jotain on tapahtunut keittämisen aikana. Valitettavasti vaikea sanoa syytä täältä käsin. Toivottavasti fudgesi oli kuitenkin käyttökelpoista ja hyvän makuista :) Mukavaa joulua!

      Poista
    2. Luin kyllä :) Ja on tuo vähän liiankin hyvän makuista, mutta toisaalta miten näistä aineksista voisi saada aikaiseksi pahan makuista :D Ihan samannäköisiä ovat ulkonäöltään kuin nuo sinun kuvan fudget, mutta eri tavalla tehtynä olisi tullut vähemmän tiskiä. Luulen, että jäähtyisi riittävästi keittoastiassa, eikä välttämättä tarvitse siirtoa toiseen kulhoon. Ja tuon 117 asteen tavoittelu on ehkä myös tarpeetonta, aika varmaan riittäisi. No, koitan eri tavoin maustettua massaa näillä visioilla ja piipahdan kertomaan miten meni :D Jouluterveisin, Mari

      Poista
    3. Tästä ei kyllä saa tekemälläkään pahaa :P Kiva kuitenkin, että haasteista huolimatta fudget ovat onnistuneita. Reseptejä on yhtä mota kun tekijöitäkin - tietenkin joitan vaiheta voi muutella oman mielen mukaan. Minä en vatkaisi teflonkattilassa sähkövatkaimella, joten siitä syystä siirto kulhoon. Lisäksi massan keitto tietyn asteiseksi on tärkeää, koska jos massa jää paljon alle sen niin saattaa olla, että fudgen sijasta tulee kinuskikastiketta. Mysteeriksi jää miten sait keittovaiheessa jo noin paksu massaa, että vatkaus ei kunnolla onnistunut - massan nimittäin ei pitäisi olla siinä vaiheessa vielä paksua tarkistin erikseen reseptin laatijalta :) Jouluterkut täältäkin! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!