tiistai 13. joulukuuta 2016

Gluteenittomat Jättipiparkakut


Pääsin mukaan Suomen Sokerin joulukampanjaan, jossa me bloggaajat innostamme teitä askartelemaan sekä leipomaan sokerisia lahjoja ystäville, sukulaisille, tarhatädeille tai muille läheisille nyt joulun aikaan! Olen itse innostunut ruokalahjoista jo marraskuun puolella, mutta tämä idea on poltellut minua takataskussa jo pidempään. Vihdoin saan jakaa sen teidän kanssa!




Olen ihastunut tänä vuonna isoihin jättipipareihin, jotka ovat aivan ihania lahjoja esimerkiksi sellofaaniin pakattuna! Isoja pipareita on helppo tehdä myös lasten kanssa, koska koristelu helpottuu kun koristeltava pipari on hieman isompi eikä vaadi niin paljon tarkkuutta. Käytin pipareiden muottina Jätti Joulukuusimuottia. Annan teille vinkkejä tässä postauksessa myös pikeerin valmistukseen ja koristeluun, joka on itseasiassa ihan helppoa! Toivottavasti vaihekuvat havainnollistavat työskentelyä.

Erikoisruokavaliot ja allergiat ovat lisääntyneet hyvin paljon ja siitä syystä halusin kehittää piparkakkutaikinasta tällä kertaa gluteenittoman version, joka on kuitenkin yhtä herkullinen ja perinteinen kuin kaikille tuttu perinteinen piparkakkutaikina. Taikinaan käytin ihanaa Dansukkerin ruokosokerisiirappia, johon olen täysin ihastunut! Voitoffeen paahteinen maku tulee ai niin ihanasti läpi tässä siirapissa! Vinkki! Tämä siirappi sopii täydellisesti myös lettujen kanssa syötäväksi sellaisenaan!

Ohje: (noin 10 isoa kuusipiparia)
1 dl ruokosokerisiirappia
1 dl sokeria
125 g voita
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
1 tl jauhettua kardemummaa
1 kananmuna
1 tl ruokasoodaa
n. 5 dl gluteenittomia jauhoja

Mittaa siirappi, sokeri, voi ja mausteet kattilaan ja kiehauta.
Siirrä seos kattilasta kulhoon jäähdytä kunnolla.
Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmuna ja lopuksi sooda-jauhoseos.
Sekoita kunnolla ja kääri taikina kelmuun. 
Anna taikinan kovettua seuraavaan päivään jääkaapissa.
Kaulitse taikina mahdollisimman ohueksi levyksi.
Ota taikinalevystä jätti piparkakkumuotilla pipareita pellille. 
Paista piparkakkuja 200 asteessa noin 5-8 minuuttia.


Pikeeri ääriviivat ja koristelu:
1 valkuainen
0.5 tl sitruunamehua

Riko muna ja valuta valkuainen kulhoon. Lisää myös sitruunamehu.
Lisää hiukan tomusokeria ja vatkaa käsivatkaimella matalalla teholla. 
Lisää tomusokeria vatkauksen aikana niin paljon, että pikeeri on tarpeeksi jämäkkää yksityiskohtien purostukseen. Siirrä pikeeri pursotuspussiin, jossa on noin 2mm tylla. 
Pursottele kuusipipareille ääriviivat ja jätä kuivumaan. 


Pikeeri täyttöön:
2 valkuaista
3.5 dl tomusokeria
0.5 tl sitruunamehua

Tee tuplana toinen pikeeri yllä olevin ohjein, johon lisäät vähemmän tomusokeria.
Värjää se pinkillä lopuksi pastavärillä ja siirrä pursotinpussiin ilman tyllaa. 
Leikkaa pursotinpussin pää auki ja pursota ääriviivojen sisälle vaaleanpunaista pikeeriä.
Auta hammastikulla pikeeri tasaisesti joka paikkaan ja jätä kuivumaan. 
Koristeet:
Pikeeriä

Pursota jäljelle jääneellä ääriviiva pikeerillä pipareille koristenauhat. 
Painele kevyesti sokerihelmiä ja muita koristeita vielä pehmeään pikeeriin. 
Anna kuivua ja paketoi sellofaaniin. 

Yhteistyössä Suomen Sokeri. 


6 kommenttia:

  1. Voi miten hempeän kaunis joulukuusipipari!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Anni gluteenittomistakin ohjeista! <3
    Aivan ihanan syötävän näköinen pipari, hauska idea tehdä kerralla reilun kokoinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Päätin ottaa nyt loppuvuonna ja myös ensi vuonna keliaakikot paremmin huomioon blogin resepteissä :) Ja isot piparit ovat loistava lahjaidea!

      Poista
  3. Nää on kyllä ihania. Mullakin on monen monta vuotta sitten Stockalta ostettu kuparinen iso kuusimuotti, jolla on kiva tehdä isoja lahjapipareita. Muuten olisin varmaan tilannut sinulta tällaisen muotin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olen niin ihastunut näihin jättiläisiin. Näyttävät nätiltä pöydän päällä koristeenakin! Kuparisissa muoteissa on muuten jotain nsotalgista :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!