perjantai 4. marraskuuta 2016

Tyylikäs Pitsikakku


Tällä tyylikkäällä pitsikakulla juhlittiin ystäväni kolmekymppisiä muutama viikko sitten. Juhlien teema oli musta-valkoinen ja siitä syystä myös kakku sai samat värit päälleen. Kakun sisällä on ihana mehevä suklaakakkupohja ja täytteenä vaniljaista kaakaomoussea mangohillon kanssa.

Taas oltiin muuten uusien asioiden äärellä, koska en ole tehnyt kakkupitsiä koskaan ennen! Täytyy sanoa, ettei se ole vaikeaa, kun on oikeat välineet käytössä. Tein pitsit valmiista mustasta pitsiaineesta, jossa maistuu vanilja. Pitsin tekoon menee noin puoli tuntia - ainoa tarkkuutta vaativa asia on huolehtia siitä, ettei pitsi kuivu liikaa uunissa. Kuivuessaan liikaa pitsi kovettuu ja on haurasta rikkoutumaan. Valmis täydellinen pitsi on joustavaa ja sitä on helppo käsitellä. Hauska sattuma oli, että synttärisankarilla oli musta pitsimekko päällään juhlissa - näin kakku ja sankari olivat kuin kaksi marjaa.




Tänä viikonloppuna muuten juhlitaan ja kippistellään Inspirations Gaalassa, jossa minäkin olen ehdolla Foodlover kategoriassa vuoden Inspiroivimmaksi ruokablogiksi. Seuraa huomenna lauantaina somessa päivän ja illan tapahtumia klik Instagram.

Suklaakakkupohja:
100 g voita
100 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
1 dl vettä
3 dl luonnonjogurttia
4 munaa
1,5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa

Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon, sekoita ja jätä sivuun.
Mittaa voi kattilaan ja sulata. Pilko suklaa joukkoon ja sulata sekaan. Jäähdytä.
Sekoita kevyesti voi-suklaasulan joukkoon öljy, vesi, jogurtti ja munat, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet. Lisää kuivat aineet taikinaan käännellen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista. Kaada taikina 22cm vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasossa 175 asteessa noin tunnin verran. Anna kakun jäähtyä hetki vuoissa ja siirrä ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja muotoile päällimmäinen osa tasaiseksi.

Kaakaotäyte:
2 dl maitoa
1 dl kermaa
1 pussi Dr.Oetker vaniljamoussea
100 g tuorejuustoa
3 rkl kaakaojauhetta
mangohillo

Mittaa kylmä maito, kerma ja vaniljamoussejauhe kulhoon tai monitoimikoneeseen. 
Vatkaa kuohkeaksi parin minuutin ajan.
Lisää tuorejuusto ja kaakaojauhe ja vatkaa hetki vielä niin, että täyte on tasaista.

Kostutus:1 dl maitoa
1-2 tl vaniljasokeria

Sekoita vaniljasokeri maitoon siveltimellä.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakku neljään osaan.
Aseta vuoan pohjalle leivinpaperi ja vuoraa vuoan reunat reunaleivinpaperilla
Nosta alimmainen kakkupala vuokaan ja kostuta se vaniljamaidolla kevyesti.
Sivele mangohilloa pohjan päälle ja lisää 1/3 kaakaotäytteestä pohjan päälle.
Toista yllä oleva kahteen kertaan ja vedä kelmu kakun päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään mielellään yön yli.

Kuorruta valmis hyytynyt kakku marenkivoikreemillä

Koristeet:
macaronsseja
pieniä marenkeja
muita koristeita

Käytin pitsin valmistukseen valmista helmiäisen mustaa pitsiainetta ja barokki pitsimattoa.
Valmistin pitsit itse edellisenä päivänä. Tähän kakkuun pitsiä meni 1.5 matollista.

Tee näin:
Levitä valmis pitsiaine suoraan purkista pitsimaton päälle palettiveitsellä.
Paista pitsiä 70-80 asteisessa uunissa noin 30min, kunnes pitsi irtoaa matosta, mutta ei ole kuivunut liikaa! Huom! Liika paisto tai lämpötila kuivattaa pitsin, jolloin se menee rikki helposti. 
Pitsin kiinnitys: paina valmis pitsi kakun pintaan painelemalla sormilla. Elintarvikeiimaa ei tarvita, koska pitsi tarttuu hyvin kreemin pitaan ja pysyy siinä.
Koristele kakku lopuksi erilaisia nonparelleilla, sokerihelmillä, macaronsseilla ja muilla koristeilla.

Herkullista viikonloppua!

2 kommenttia:

  1. Hei,

    Postauksesi on vastaus viime päivinä askarruttaneeseen kysymykseen siitä, voiko kakkupitsiä käyttää muun kuin massakuorrutuksen päällä! Kiitos :) Kysyisin vielä, että saitko kokemusta pitsin kestävyydestä kakun päällä tai kärsiikö pitsi liivatteesta kuten sokerimassakoristeet? Kestääkö esim. vuorokauden hyvänä?

    t. Hanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna,

      Kiitos kommentistasi. Kakkupitsi kesti todella hyvin kakun pinnassa - sille ei tapahtunut yhtään mitään :) Kreemissäni tosin ei ollut liivatetta. Tässä tulee ottaa myös huomioon, että kakkupitsi merkkejä on erilaisia ja itse käytän juuri tätä valmista pitsiainetta, jota myydään verkkokaupassani. Se kestää oikein hyvin vuorokaudenkin :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!