tiistai 29. marraskuuta 2016

Täydellinen Gluteeniton Kakkupohja


Täydellisistä kakkupohjista on puhuttu paljon ja olen aiheesta itsekin kirjoittanut jo pariin kertaan. Löydät vinkit ja ohjeet aikaisempiin sokerikakkupohja -ohjeisiini linkeistä alta. Muistutan tässä vielä kuitenkin, että reseptejä on melkein yhtä monta kuin leipojaa. Oman täydellisen ohjeen löytää testaamalla. Onhan uuneissakin eroja, mistä koitan resepteissäni usein muistuttaa.


Täydellinen Kakkupohja
Täydellinen Iso Kakkupohja

Tällä kertaa vuorossa on gluteeniton kakkupohja, jota halusin kokeilla, koska gluteeniton leivonta on nousussa ja erikosiruokavaliot muutenkin lisääntyvät koko ajan. Kauhutarinoita kuulleena yllätyin miten täydellinen tästäkin kakkupohjasta tuli. Syytän edelleen täydellista vuokaa. Alumiinen PME vuokani ei pettänyt tälläkään kerralla. Luotan myös lasitekniikkaan tässäkin ohjeessa. Gluteeniton kakkupohjapohja on vähän höttöisempi, joten itse pakastan pohjan ja leikkaan kohmeisena, jolloin täyttö on sujuvampaa.

Ohje:
3 kanamunaa
sokeria
gluteenittomia jauhoja (Semper)
0.5 tl vaniljasokeria
0.5 tl (leivinjauhetta)

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Mittaa kanamunat, sokeri ja jauhot samankokoisiin laseihin, niin että kaikkia aineksia on saman verran.

3. Mittaa myös vaniljasokeri ja (leivinjauho) jauhojen sekaan - sekoita.
(Huom! Leivinjauhe ei ole välttämätön, kun munavaahto on tarpeeksi vatkattu. Jos leivinjauhetta tulee liikaa taikinaan voi taikina lässähtää. Itse tykkään lisätä leivinjauhetta aina vähän.) 

4. Kaada munat ja sokerit monitoimikoneeseen ja vatkaa aluksi keskiteholla 1 minuutti, lisää tehoa ja jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes munasokerivaahto on paksua, vaaleaa ja kuohkeaa. 

5. Sillä aikaa, kun munat ja sokeri vaahtoavat voitele kakkuvuoka vuokaspraylla. 
(Huom! Jauhotusta ei tarvita, itse käytän vuokasprayta vuoan voiteluun, mutta perinteinen tapa käy myös)

6. Lisää jauhot muutamassa erässä siivilän läpi munavaahtoon ja kääntele varovasti nuolijalla.
(Huom! Sokerikakkutaikinaa ei kannata käännellä liikaa eikä liian voimakkaasti.)

7. Kun taikina on tasaista kaada se voideltuun kakkuvuokaan. 

8. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa noin 35 minuuttia. Tarkista kypsyys puutikulla. Kun taikinaa ei tartu tikkuun on kakku kypsä. 
(Huom! Paistoaika vaihtelee: 3 munaa (15cm) noin 35 minuuttia ja 4-5 munaa (20cm) 45 minuuttia.)

9. Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja kippaa se sitten jäähdytysritilälle jäähtymään.
(Huom! Jäähdytysritilä on näppärä ja tarpeellinen, koska kakkupohja jäähtyy tasaisesti myös alapuolelta, eikä pääse hikoilemaan, kun ilma kiertää joka puolelta)


    Muista aina nämä:

    1. Huoneenlämpöiset kananmunat!

    2. Lasitekniikka: mittaa munia, jauhoja ja sokeria saman verran saman kokosiiin laseihin!

    3. Muista lämmittää uuni valmiiksi!

    4. Vähintään 10 minuutin vatkaus (munat+sokeri)!

    5. Lisää jauhot erissä siivilän läpi, jotta taikinan kääntely onnistuu helposti ja tasaisesti!

    6. Älä availe uunia kesken paiston!

    7. Jäähdytä kakku aina ritilällä. Ritilällä kakku jäähtyy tasaisesti, kun ilma kiertää myös alta! Tämä vaikuttaa myös kakun koostumukseen!


    Mukavaa viikkoa!

    2 kommenttia:

    1. Tein tämän kakkupohjan (3munaa) halkaisijaltaan 17 cm vuokaan joka on 8 cm korkea. Taikina tuli yli laitojen. Minä en ole ikinä saanut kakkupohjia hyvin nousemaan, nyt sitten sain! Täytyy hankkia korkeampi vuoka!😊

      VastaaPoista
      Vastaukset
      1. Hei Maria, jos munat ovat olleen L-kokoisia niin näin tosiaan voi käydä. Teen itse kolmella normaalikokoisella munalla 15cm vuokaan, jonka korkeus on 10cm ja tulee juuri hyvän kokoinen :) Mutta tosiaan hyvin olet vatkannut vaahdon! Nyt vaan uuteen vuokaan leipomaan yhtä hyvä taikina :)

        Poista

    Kiitos kommentistasi!