tiistai 22. marraskuuta 2016

Piparminttu-Suklaakakku Pikkujouluihin


Oi mikä ihanuus meidän pikkujoulupöydässä komeili viikonloppuna! Päätin tehdä oikein kunnon suklaakakun tähtitorttujen ja Oreo-Tryffeleiden kaveriksi herkkupöytäämme - oli meillä juustojakin. Ja siitä syystä alkuun syötiin kevyemmin salaattia ja suolaisia piirakoita! Kyllä jälkiruoalle pitää olla aina tarpeeksi tilaa, vai mitä?

Tämä kakku sai kakkupohjaksi suklaakakkupohjan, jota olen ruvennut käyttämään aktiivisesti kaikkien suklaakakkujeni pohjana. Pohjasta tulee mehevä, ei liian makea, mikä antaa mahdollisuuden makeuttaa täytteitä enemmän. Parasta kakkupohjassa on sen helppous - ei vatkaamista tai muuta haastavaa ja aikaa vievää. Ainekset vain sekaisin kulhossa ja uuniin.


Kakun täytteeksi tein liivattoman piparminttutäytteen. Oi että miten nuo ranskanpastillit, joita käytin täytteessä poksuivat ihasti suussa kakkua maistellessa. Kuorrutin kakun maitosuklaaganachella, jonka maustoin aidolla aromilla: piparminttuöljyllä. Viimeisen silauksen jouluiseen kakkuun tekivät kauniit joulunsävyiset kuusikoriterakeet, jotka pääsivät kakun päälle. Tässä Piparminttu-Suklaakakussa kaikki loksahti kohdalleen. Kakku maitui vielä paremmalta seuraavana päivänä, joten kakun voi tehdä muutaman päivän etukäteen ennen herkuttelua.

Suklaakakkupohja:
100 g voita
100 g tummaa suklaata sulatettuna
1 dl rypsiöljyä
1 dl vettä
3 dl luonnonjogurttia
4 munaa
1,5 dl sokeria
1.5 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
1.5 dl tummaa kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
0.5 tl suolaa

Mittaa kaikki kuivat aineet isoon kulhoon, sekoita ja jätä sivuun.
Mittaa voi kattilaan ja sulata. Pilko suklaa joukkoon ja sulata sekaan. Jäähdytä.
Sekoita kevyesti voi-suklaasulan joukkoon öljy, vesi, jogurtti ja munat, niin että kaikki aineet ovat kunnolla sekoittuneet.
Lisää kuivat aineet taikinaan käännellen. Sekoita vain sen verran, että taikina on tasaista.
Kaada taikina 18 cm vuokaan ja paista kakkua uunin keskitasossa 175 asteessa reilun tunnin verran.
Kokeile kypsyys puutikulla - uuneissa on eroa!
Anna kakun jäähtyä hetki vuoassa ja siirrä ritilälle jäähtymään.
Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen osaan ja muotoile päällimmäinen osa tasaiseksi.

Vanilja-Piparminttutäyte:
2 dl vispikermaa
200g tuorejuustoa
150 g piparminttukarkkeja rouheena (ranskanpastilleja, karkkikeppejä tms.)
2-3 rkl tomusokeria

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi ja mausta tomusokerilla.
Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista hetken aikaa.
Hienonna piparminttukarkit muruksi - lisää kermaseokseen.
Vatkaa niin kauan, kunnes seos on paksua.

Kakun kokoaminen:
Kokoa kakku vuokaan jossa paistoit sen.
Kostuta kerrokset vaniljamaidolla (0.75 dl maitoa ja 1 tl vaniljasokeria).
Jaa mousse kahteen kerrokseen kakun väliin kostutuksen jälkeen.
Peittele kakun pinta ja laita kakku hyytymään jääkaappiin yön yli.

Suklaaganachekuorrute:
2dl kermaa
200g maitosuklaata
piparminttu aromia

Pilko suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen.
Kaada puolet kuumasta kermasta suklaan päälle ja odota noin minuutti ennen sekoittamista. 
Kaada toinen puolisko kermasta pienissä erissä suklaan joukkoon, välillä hämmentäen.
Mausta ganache piparminttu aromilla ja siirrää jääkaappiin jäähtymään. 
Vatkaa ganache jääkaappikylmänä kuohkeaksi ja levitä kakun päälle palettiveitsellä.
Pursota jäljelle jäänyt ganache kakun reunoille - laitoin itse joka toisen pursotuksen väliin pinenn marengin.

Koristeet:
Kuusi koristerakeita

Ripottele koristerakeita kakun päälle sekä reunoille. 

Mukavaa viikkoa! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!