lauantai 1. lokakuuta 2016

Sitruuna-Vadelmajuustokakku Vadelmamaregilla


OMG, en kestä miten ihana tästä tuli! Ensimmäiset sanat, jotka pääsivät suustani kun kakku, jonka resepti syntyi tehdessä oli valmis. Pidin Pop Up kahvilaa tänään Kauniaisissa kukkakauppa Ihana Kukkasessa ja tämä kakku oli suosituin kaikista kahdeksasta kakusta, joita kahvilassa oli tarjolla. Se myytiin loppuun ensimmäisen vartin aikana ja moni asiakas jäi harmittelemaan, ettei saanut omaa palaa.  Minä olin yksi heistä. Tässä kakussa kaikki menee täydellisesti yhteen makujen ja tekstuurin osalta. Rapea pohja, pehmeä täyte ja oi niin samettinen marenkihuntu. Vadelma ja sitruuna - no ne vaan sopii yhteen. Vieläkin haaveilen palasta tätä unelmaa. Taidan leipoa uuden.




Pohja:
150 g digestive keksejä
50 g voita
fariinisokeria

Pingota leivinpaperi 20 cm irtopohjavuoan pohjalle.
Aja keksit esimerkiksi blenderissä hienoksi.
Sulata voi kattilassa ja yhditä kaikki aineet ja sekoita kunnolla.
Painele keksipohja irtopohjavuoan pohjalle ja laita jääkaappiin.

Täyte: 
200 g tuorejuustoa
3 dl vispikermaa
2 dl tomusokeria
1 sitruunan mehu + kuori
3-4 liivatelehteä
1 tl aitoa vaniljasokeria
kotimaisia vadelmia

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5min).
Purista ja raasta sitruuna.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata puristetut liivatelehdet mehuun. Jätä jäähtymään.
Vatkaa tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuuston kanssa notkeksi.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
Vatkaa liivateliemi tuorejuustomassan sekaan ohuena nauhana.
Kääntele lopuksi joukkoon kermavaahto ja sitruunan kuoriraaste.
Aseta irtopohjavuoan reunoille reunakalvo halutessasi siistin pinnan kakun reunoille.  Kaada täyte keksipohjan päälle ja asettele vadelmat täytteen päälle.
Laita hyytymään jääkaappiin ainakin 5 tunniksi tai yön yli.
Tee marenki vasta kun kakku on hyytynyt.

Vadelmamarenki: 
3 valkuaista
2.5 dl sokeria
1 dl vettä
3 tl aitoa vadelmajauhetta
1 tippa pinkkiä geeliväriä

Vatkaa valkuaiset kuohkeaksi kovaksi vaahdoksi.
Kuumenna kattilassa sokeri ja vesi 115-120 asteiseksi.
Kaada sokeriliemi valkuaisten joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.
Jatka vatkaamista, kunnes marenki on huoneenlämpöistä.
Lisää tippa geeliväriä sekä vadelmajauhe ja vatkaa tasaiseksi.
Kaavi marenki hyytyneen kakun päälle ja viimeistele palettiveitsellä nätiksi.
Polta marengin pintaa kevyesti tohottimella.
Tarjoile kakku!

Aito vadelmajauhe, joka on tehty pakastekuivatuista vadelmista ilman lisättyjä väri tai makuaineita vain jauhamalla ne hienoksi jauheeksi antaa marengille upean vadelman aromin. Voit käyttää jauheen korvaajana myös esimerkiksi nestemäistä  vadelma-aromia


Mukavaa lauantailtaa! 

14 kommenttia:

  1. Moikka! Onpa vallan suloinen kakku!
    Mulla olisi yksi kysymys prinsessakakusta ja ajattelin kääntyä puoleesi tässä. Olisin siis tekemässä vegaanista prinsessakakkua ja mietin, että miten marsipaanin voisi välttää kokonaan.. En ole koskaan sitä käyttänyt ja luin, että kakun pinta saattaa alkaa hikoilemaan, jolloin marsipaani olisi hyvä laittaa vasta syöntipäivänä. Olisiko mitään vaihtoehtoista tapaa? Tietty tavallinen täytekakku varmaankin toimisi, mutta haluaisin kokeilla jotakin muuta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Roosa, Kiitos paljon <3 Minun mielestäni perinteiseen prinsessakakkuun marsipaani kuuluu olennaisena osana, jotta sitä voidaan sanoa prinsessakakuksi :) Voithan kuorruttaa toki kakun jollain muulla tavalla, niin että se näyttää prinsessakakulta, mutta maku ei ole silloin sama :)

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksesta! :) Tiedän, ettei kakkua voi prinsessakakuksi kutsua ilman marsipaania, en vain ole koskaan käyttänyt sitä, joten hieman jänskättää mitä siitä tulee. Jos teen kakun muuten valmiiksi edeltävänä päivänä ja laitan marsipaanin vasta syöntipäivänä, onko tämä siis ok?

      Poista
    3. Mielestäni marsipaani on helppoa käsitellä. Tekisin itse juuri noin. Eli muuten voit tehdä kakun kokonaan valmiiksi, mutta kuorrutus tarjoilupäivänä. Harjoitus tekee mestarin. Ks. linkki prinsessakakun resepti:

      http://www.anninuunissa.fi/2015/04/kevaiset-prinsessakakut-aidille.html

      http://www.anninuunissa.fi/2016/06/valkoiset-prinsessakakut-valmistujaisiin.html

      http://www.anninuunissa.fi/2014/08/prinsessakakku-eli-prinsesstarta.html

      Poista
  2. Toimiiko tämä marenki myös pursotettuna? Mietin uunijäätelön päälle ja myös sivuille.. voisiko marengin tehdä valmiiksi muutamaa tuntia ennen ja säilyttää pursotinpussissa jääkaapissa ennen jäätelön päälle lisäämistä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, marenki mitä tässä kakussa on on italialainen marenki, mutta maustettuna ja värjättynä. Sitä voi pursotella. Sen voi tehdä valmiiksi ja pakastaakin, joten vastaus on kyllä. Olen huomannut, että marengin koostumus on parasta heti kun se on valmis, mutta tosiaan voi tehdä valmiiksi ja pursottaa myöhemminkin. :)

      Poista
  3. Ok, kiitos 😊 Tarvitsisin vadelmajauhetta jo huomenaamulla, osaatko sanoa myykö tätä pk-seudulla kukaan kivijalkaliike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Johanna, en ole tietoinen, että tätä jauhetta olisi muilla myynnissä. Voit tilata verkkokaupastani ja valita kassalla noudon varastolta, joka sijaitsee Espoossa Tapiolassa. :)

      Poista
  4. Ok, kiitos 😊 Tarvitsisin vadelmajauhetta jo huomenaamulla, osaatko sanoa myykö tätä pk-seudulla kukaan kivijalkaliike?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, valitettavasti en ollut huomannut tätä viestiäsi aiemmin. Vadelmajauhetta en tiedä myytävän muualla kuin minun verkkokaupassani.

      //Anni

      Poista
  5. Moikka Anni!
    Toimisiko mielestäsi tämä marenki täytekakun kuorutteena? Ja jos kuoruttaisin halk 26cm kakun niin olisiko määrä esim tupla tästä reseptistä?
    Miten kyseinen marenki kestää säilytystä jääkaapissa?
    Kiitos avusta jo etukäteen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka,

      Hei kyllä toimii myös kuorrutteena! Olen käyttäny esim tässä ks. linkki alla kakussa :)

      http://www.anninuunissa.fi/2016/08/sitruuna-mustikkakakku.html

      Tuon reseptin määrä varmasti riittää kuorrutukseen - tässä juustkakun päällä on iso "kasa" marenkia, kuorrutuksen ei tarvitse olla yhtä paksu. Marenki kestää hyvin jääkaapissa kakun päällä, mutta laittaisin sen kakun päälle heti kun sen olen vatkannut. Ei tykkää siitä jos sen jättää kulhoon odottamaan.

      Poista
    2. Kiitos vinkeistä ❤️

      Poista

Kiitos kommentistasi!