perjantai 23. syyskuuta 2016

Pataleipä - parasta kotona tehtyä leipää viikonlopuksi!


Pataleipä oli reilu vuosi sitten aikamoinen villitys. Villiinnyin siitä itsekin melkoisesti ja myönnän, että villiinnyn edelleen, kun muistan tätä leipää leipoa leipoa. Tästä ei nimittäin kotona tehty leipä paljon parane eikä resepti yksinkertaistu. Taivaallista! Katso myös muut reseptini - vaihdan taikinapohjaa aina sen mukaan mitä kaapista löytyy. Pataleipä on parhainta tuoreena - meillä tätä syödään viikonloppuaamuisin, kun teet taikinan edellisenä päivänä voit paistaa leivän aamulla!






Juustoinen pataleipä
Kreikkalainen pataleipä
Kurpitsansiemen pataleipä

Ohje:
3,5 dl vettä
4 dl sämpyläjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 dl siemeniä (kurpitsa, auringonkukka etc.)
1-2 tl merisuolaa
0.5 tl kuivahiivaa
3 rkl oliiviöljyä

1. Sekoita siemenet, kaurahiutaleet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä vaivaata ikinaa - sekoita vaan esimerkiksi jämäkällä spatulalla nopeasti. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikinaa, sitä maukkaampaa leipää tulee).

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa edelleenkään taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan ja ripottele kurpitsansiemeniä ja jauhoa päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois 30 minuutin jälkeen ja paista leipää ilman kantta vielä 15 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua jäähdytysritilälle jäähtymään.

Huom! Jäähdytysritilä on rapaeuden kannalta tärkeä väline, jotta leipä jäähtyy tasaisesti joka puolelta. Huomasin kerran leipää jäähdyttäessäni padassa, että se hikoili ja siksi rapeus leivästä katosi. Älä myöskään peitä lämmintä leipää liinalla. Jos et omista pataa niin voit paistaa leivän myös kattilassa!


Mukavaa viikonloppua!

6 kommenttia:

  1. Hei, en tehnyt pataleipää juuri tällä ohjeella, mutta ajattelin kuitenkin kysyä tulisiko minun huolestua jonkinasteisesta hiivanhajusta pataleipätaikinan suhteen? Taikinan tein eilen illalla n. klo. 19.00 ja otin taikinan tänään esille noin 15.30. Hiivaa käytin noin 1/4 tl. Teinkö jotain väärin, vai kuuluuko haju asiaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen kuullut, että joku muukin on tästä samasta joskus kysäissyt - en itse ole kokenut samaa, mutta eri tavalla me haistamme kaikki eri hajut. Taikina kohoaa käymällä huoneen lämmössä, vähän kuin juurta tehtäsiin ja (leipä happanee joka tuo makua). Siksi hiivaa laitetaan pataleipään vähän kun kohotus perustuu aikaan - jotkut laittavat jopa ilman. Varmasti hiivainen haju muodotuu tästä kohotuksesta, happamisesta ja ajasta. Olet varmaan jo paistanut leivän? Miltä maistui? Yleensä hiivainen haju häviää kun leivän paistaa :)

      Poista
  2. Jep,paistoin leivän eikä leipä todellakaan maistunut hiivaiselta!Kenties olen hieman kyyninen,kun ensimmäinen pataleipä oli kyseessä.. Onnistui kuitenkin täydellisesti, pitääpä näitäkin ohjeita kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu :) suosittelen koittamaan juustoversiota joskus! Ihanaa päivää!

      Poista
  3. Hei, uskaltaako normaali kattilaa laittaa uuniin, kun padan kansi on mennyt rikki? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, olen kuullut, että pataleivän voi tehdä teräskattilaan - itse teen aina keraamiseen pataan. En osaa sanoa kattilastasi, koska en ole sitä nähnyt - miten se on rikki jne. Kantta kuitenkin tarvitaan paistossa, koska se on oleellinen osa pataleivän rapeuden syntymiseen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!