perjantai 5. elokuuta 2016

Sitruuna-Mustikkakakku


Miss Etoile kakkustandi 25cm

Isä toivoi sitruunaa syntymäpäiväkakkuunsa ja sitä hän sai: kakkupohjassa, täytteessä ja kuorrutteessa. Koska mustikat ovat edelleen ihania, kotimaisia ja meheviä, niin piilotin moussekerrosten väliin muutaman. Eihän sitä voi kieltää - mustikka ja sitruuna sopivat toisilleen täydellisesti. Pitkään arvoin kakun kuorrutetta ja  päädyin sveitsiläiseen marenkiin. Hyvä niin, sillä kakku ja kuorrutus sai paljon huokauksia sekä ylistyksiä. Tuo marenki, se vaan on silkkisen pehmeää, samettista, ihanan makeaa ja taas kerran sopii täydellisesti sitruunan kanssa!

Tätä kakkua nautimme Pusulassa vanhempiani luona heidän puutarhassa aurinjovarjon alla ja nostimme isälle maljan hänen 60-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi!

Sitruunaisen Kakkupohja ohjeen jaoin teille jo aikaisemmin tällä viikolla.

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kumpikin kakku kolmeen osaan.
Vuoraa vuoat 15cm ja 22,5cm kelmulla ja nosta kakun pohjapala vuokaan.
Kostuta kakun kerrokset hieman laimennetulla appelsiinimehulla.
Jaa mousse kahden kakun väliin, niin että saat tasaiset kerrokset.
Halutessasi lisää muutama mustikka tai vadelma moussen päälle. Itse laitoin mustikoita. 
Peitä vuoat ja anna niiden hyytyä jääkaapissa yön yli. 
Kippaa isompi kakku suoraan kakkualustalle
Paina pillit tai katkaistut grillitikut isomman kakun keskelle ja nosta pienempi kakku päälle. Tikut/pillit tukevat kakkua ja pitävät sen paikallaan.
Kaavi ja levitä marenki kakun päälle palettiveisellä.
Paahda marengin pinta kauniisi kaasupolttimella.
Koristele ruusuilla ja muilla koristeilla

Vinkki! Suojasin ruusujen varren foliolla ennen kuin pistin ne kakkuun koristeiksi. 

Sitruunamousse:
600g tuorejuustoa
8 dl vispikermaa
6 dl sitruunatomusokeria (myös tav. käy)
6 rkl sitruunamehua
6 liivatelehteä
1 tl vaniljasokeria

Liota liivatteet kylmässä vedessä.
Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata liivatelehdet mehuun. Jäähdytä.
Vatkaa tomusokeri ja vaniljasokeri tuorejuuston joukkoon.
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi toisessa kulhossa.
Sekoita jäähtynyt liivateliemi tuorejuuston sekaan ohuena nauhana.
Kääntele joukkoon kermavaahto.

Sveitsiläinen marenki:
4 valkuaista
0,5 sitruunan mehu
2,5 dl sokeria

Kuumenna pienessä kattilassa hieman vettä.
Mittaa valkuaisten sekaan sokeri ja sitruunanmehu.
Nosta valkuaiskulho poreilevan kattilan päälle.
Vatkaa marenkia voimakkaasti sähkövatkaimella noin 10 minuuttia.
Huom! Kulhon pohja ei saa osua veteen.Kun marenki on kiiltävää, kuohkeaa ja noin 60 asteista nosta kulho kylmään vesihauteeseen.
Vatkaa vielä hetki, jotta marenki jäähtyy.

Hyvin mahtui kaksikerroksinen kakku korkeaan kakkulaatikkoon ja kulki Espoosta Pusulaan vahingoittumatta!

Ihanaa viikonloppua!

8 kommenttia:

  1. Niin kaunis! Ja tosi herkullisen kuulloinen kokonaisuus, sitruunaa ja marenkia, nams! :P Itse olen tehnyt sveitsiläisen marengin hieman eri tavalla (sekoitellut käsivispilällä kuuman vesihauteen päällä, kunnes sokeri on sulanut, ja jäähdytellyt sen jälkeen huoneenlämmössä vatkaamalla voimakkaasti n. 10 min. ajan). Pitääkin kokeilla tälläistä erilaista tapaa joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis :) Sitruuna ja marenki sopii niin hyvin yhteen! Tätä kakkua tehdessä muutin suunnitelmia lennosta. Piti tulla marenkivoikreemi, mutta päädyin laittamaan pelkän sveitsiläisen marengin :)

      Poista
  2. Moikka! Teen kyseisen kakun poikani synttäreille lauantaille. Teen 6 munan kakkupohjan, joten täytettäkin tarvitaan vähemmän. Riittääkö tähän kakkuun täytteaineet suhteessa 400g tuorejuustoa, 4dl vispikermaa, 4dl sitruunatomusokeria, 4rkl sitruunamehua ja 4 liivatetta? Kiva, jos ehdit vastailemaan ennen perjantaita, jolloin olen kakkua täyttämässä 😊 On kyllä ihanalta kuulostava ohje...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Marianne :) Kiitos kommentista. Luulen, kyllä että riittää nuo määrät hyvin! Tämä kakku oli ihanaa. Mukavia juhlia teille!

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta. Lähinnä jänskätti, että riittääkö liivatteet, jotta täyte hyytyy tarpeeksi. Marenkia en pysty polttamaan kauniin väriseksi, koska ei ole välineitä siihen. Se siis jääkööt valkoiseksi. 😊

      Poista
    3. Kyllä sen pitäisi riittää kun kaikki on suhteessa saman verran. Jos haluat varman päälle pelata niin laita 5 kpl lehtiä. Liivatteissakin on eroja - jotkut hyydyttävät paremmin. Ja sitrus aina vähentää hyytymisen tehoa. Valitettavasti en muista mikä minulla oli käytössä tässä reseptissä. Marenki on kaunis valkoisenakin :)

      Poista
  3. Aivan täydellisen ihana kakku. Tää sai pelkkiä kehuja eikä sitä niin kauhiasti jääny meille tälle päivälle. Aivan ihanasti sitruunainen maku kakussa. Väliin laitettiin myös mustikoita...päälle pojan lempi suklaata (centtereitä) ja mustikoita. Odotan jo iltapäiväkahvi aikaa kun voi vielä nauttia tästä herkusta 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Marianne kuulla, että sinä ja vieraat piditte kakusta :) Parasta palautetta. Oikein hyvää tulevaa kesää! :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!