tiistai 9. elokuuta 2016

Dulche de leche - Karviaispiirakka


Keräsin litroittain marjoja vanhempieni puutarhasta viime viikonloppuna. Ainakin minulle juuri lapsuudesta tutut karviaisetkin olivat vihdoin kypsiä ja niitä tuli kerättyä muutama litra. Mietiskelin kotona mitä karviaisista voisi leipoa, nimittäin ensin ajattelin tehdä vaan hilloa. Pienen kaappien  kaivelun ja mietinnän jälkeen syntyi tämä ihanan makean kirpeä "Dulche de leche - Karviaispiirakka" eli karamellia ja kirpeyttä.

Käytin piirakkaan purkillisen valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa. Voit halutessasi keittää pohjan päälle itse kinuskin. Idea tässä piirakassa on yhdistää karamellin/kinuskin makeus ja ihanien karviaisten kirpeys. Yksityiskohtia piirakkaan loin tekemällä piirakkapohjan jämätaikinasta pieniä hortensiankukkia piirakan päälle. Söimme piirakkaa jäätelöllä ja ilman. Osui ja upposi!

Pohja:
3 dl jauhoja
100 g voita
1 keltuainen
2 rkl sokeria
1-2 rkl vettä

Nypi kylmä voi jauhojen sekaan murumaiseksi seokseksi.
Lisää keltuainen, sokeri ja vesi ja painele tasaiseksi vaivaamatta liikaa.
Lisää vettä hiukan jos taikina jää liian murumaiseksi.
Kääri taikinapallo kelmuun ja laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi.
Ota taikina jääkaapista ja kauli silikonisella alustalla leivinpaperin päällä pyöreäksi.
Nosta taikina voideltuun piirakkavuokaan (24cm) ja painele se vuokaan.
Kaulitse päältä niin että ylimääräiset reunat tippuvat ja laita ne sivuun.
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.

Täyte: 
1 purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa
5 dl karviaisia

Levitä valmiiksi karamellisoitu kondensoitu maito piirakkapohjan päälle.
Ripottele karamellin päälle peratut karviaiset.
Kauli loppu taikina levyksi silikonisella alustalla.
Painele  taikinasta hortensia muotilla pieniä kukkia.
Nosta kukat yksitellen piirakan päälle pientä palettiveistä apuna käyttäen.
Voitele kukat kevyesti kananmunalla.
Paista piirakkaa uunin alatasolla noin 45 minuuttia.
Anna jäähtyä kunnolla ja tarjoile hiukan lämpimänä.


Mukavaa viikkoa! 

2 kommenttia:

  1. Voii eii miten herkullisen näköistä! <3 Taitaa olla pakko hakea karviaisia mökiltä ja testata tätä. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Suosittelen ehdottomasti! <3

      Poista

Kiitos kommentistasi!