lauantai 23. heinäkuuta 2016

Vadelmatartaletit vaniljakreemillä


Rakastan tuoreita vadelmia ja vaniljaa! Nyt kun kotimaiset vadelmat ovat kypsiä ja parhaimmillaan niin niistä kannattaa leipoa ja niitä kannattaa myös pakastaa! Itse pakastin kahdeksan rasiaa ja lopuista leivoin näitä ihania tartaletteja, tein smoothieta, söin lettujen kanssa ja ihan sellaisenaan! Vielä täytyy käydä keräämässä villivadelmia vanhempien metiköistä, on nimittäin vaikka mitä ideoita vadelmaleivonnaisiin. Onneksi myös pakastetuista voi taikoa talvella herkkuja. Kotimaiset vadelmat ovat siitä hyviä, ettei niitä tarvitse keittää ja ne ovat valmiita käytettäväksi sellaisenaan.



Vadelmatartaleteissa on rapea pohja, täyteläinen vaniljakreemi ja päällä tuoreet puutarhavadelmat sekä makua täydentämään vielä ripaus aitoa vadelmajauhetta! Näitä herkkuja voi tarjota jälkiruokana sekä kesäisissä juhlissa. Olin tehnyt pohjat valmiiksi jo pakastimeen aiemmin. Yleensä teen tartalettipohjia kerralla paljon ja pakastan osan, koska niiden leipominen on työläämpää kuin isomman piirakan. Kannattaa kurkata myös alempana linkittämäni tartalettipohja-ohje, se on hieman helpompi kuin muffinipellille tehtävät. 

Pohja:
100 g voita
50 g sokeria
150 g vehnäjauhoja

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittamalla taikinaan. Taikina on hyvin murumaista, kun se on valmista. Ota taikinasta noin 10 pientä palleroa ja painele pallerot muffinipellin koloihin - käytin lusikkaa apuna. Voit myös kaulita taikinan ja ottaa siitä pyöreällä muotilla pyörylöitä ja painaa ne suoraan pellille. Paista pohjia 175 asteessa noin 10-15 minuuttia riippuen uunistasi. Ota pohjat uunista ja painele reunat sekä pohja lusikalla tasaisiksi. Jäähdytä pohjia hetki pellillä ja kumoa sitten varovasti ritilälle jäähtymään.

Vaihtoehtoisesti tee pohjat tartalettivuokiin tällä ohjeella. 

Vaniljakreemi:
4 dl maitoa
0.5 tl raastettua vaniljaa myllystä (tai 1 tanko)
1 dl sokeria
4 keltuaista
3 rkl maizenaa

Mittaa maito ja vaniljatanko kattilaan. Lämmitä hiljalleen. 
Mitta keltuaiset, sokeri ja maizena kulhoon tai yleiskoneeseen ja vatkaa sekaisin.
Lisää kiehumispisteessä olevasta maidosta puolet keltuaisseokseen ja vatkaa.
Kaada sitten siivilän läpi maitokeltuaisseos kattilaan, jossa on loput maidot.
Jatka miedolla lämmöllä kuumentamista koko ajan sekoitellen. 
Kreemi paksuuntuu pikkuhiljaa ja pulpahtaa. 
Kreemi on valmista kun se on 84 asteista. 
Siirrä kreemi jäähtymään. 

Päälle:
kotimaisia vadelmia
mini marenkeja

Asettele vadelmat kreemin päälle. 
Sirottele vadelmajauhetta siivilän läpi. 
Koristele vielä minimarengeilla tai syötävillä kukilla halutessasi. 


Herkullista Lauantaita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!