torstai 9. kesäkuuta 2016

Suolakinuski Macarons


Sain tehdä pitkästä aikaa macaronsseja, kun niitä toivottiin ylioppilasjuhliin viime viikonloppuna. Toiveena oli saada kolmea eri makuista ja yksi niistä oli tämä suolakinuski, josta tuli heti oma suosikkini - rakastan kinuskia yli kaiken! 

Värjäsin ensimmäistä kertaa macaronssit myös kultaisiksi. Se onnistuu helposti kultaspaylla eli kullan värisellä syötävällä kimallespraylla. 

Vanha kondittoriohjeeni sai pieniä muutoksia ja vinkkejä Kakkukatrilta. Kiitos vain ja kiitos myös uunin lainasta. Kävin paistamassa kaikki kuoret Katrin leipomolla. Yhdessä leipominen on kyllä hauskaa. Toivottavasti otetaan pian uusiksi!

Jaoin reseptin kolmeen vaiheeseen. Seuraa ohjetta huolella. 

1 vaihe:
300 g tomusokeria
300 g mantelijauhoja

Yhdistä tomusokeri ja mantelijauho. 
Aja tasaiseksi tehosekoittimessa - siivilöintiä ei tällöin tarvita. Jätä sivuun.

Vaihe 2. Italialainen marenki:
110 g valkuaisia (3 L-kokoista munaa)
30 g hienoa sokeria

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
Vatkaa kunnes vaahto muodostaa huippuja.

Sokeriliemi:
300 g hienoa sokeria
1 dl vettä

Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä esimerkiksi digitaalista mittaria.
Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista (mittaa dig.mittarilla).

Vaihe 3.
110 g valkuaista (3 L-kokoista munaa)
tippa pastaväriä

Erottele valkuaiset kulhooon ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi (älä vatkaa).
Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi.
Lisää italialaista marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi - älä sekoita liikaa!
Kääntele varovaisesti taikinaa niin kauan kunnes käännellessä kuvion pinnalle, se laskeutuu hitaasti.
Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.
Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
Kopauta pelti pöytään, jotta ilmakuplat purkautuvat.
Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
Kokeile pintaa, jotta tiedät onko leivokset kuorettuneet tarpeeksi.
Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Suolakinuski-voikreemi:
200 g voita
4 dl tomusokeria
1 dl kinuskia
sormisuolaa

Vatkaa pehmennyt voi monitoimikoneessa kuohkeaksi. (muutama minuutti)
Lisää tomusokeria kahdessa erässä ja jatka vatkaamista, kunnes sokeri on sekoittunut kokonaan.
Lisää puolet kinuskista ja vatkaa täydellä teholla muutama minuutti.
Maista ja lisää loput kinuskit halutessasi ja jatka vatkaamista, kunnes kreemi on kuohkeaa.
Kokonaisuudessaan kreemin vatkaukseen menee noin 10 minuuttia.
Laita kreemi pursotinpussiin ja pursota kreemiä macaronssien toiselle puolelle, sirottele sormisuolaa varovasti kreemin päälle ja paina toinen puoli päälle. 

Vinkki! Jos kreemi tuntuu löysältä niin laita se hetkeksi jääkaappiin missä se kovettuu hiukan. Tämän jälkeen kreemi on helpompi pursottaa. 



Mukavaa viikonjatkoa!

6 kommenttia:

  1. Heippa, onko täytteessä käytetty kinuski itsetehtyä, vai oletko käyttänyt jotain valmista kinuskia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei olen tehnyt molemmilla, eli itse keitetyllä tai sitten kaupan tetrassa olevalla, jos on ollut kiire :) Hyvältä maistuu sekin. Mukavaa päivää!

      Poista
  2. Heippa. Kysyisin, että miksi miulle tulee joka ikinen kerta tyhjä tila kuoren alle? Oon kokeillut useampaa ohjetta ja aina sama juttu. Ainoot mitkä oon saanu onnistumaan "täydellisesti" on tekemäni piparimacaronsit (@sannakaisakok löytyy instagramista). 😊 olisi ihana osata tehdä nämäkin kunnolla.. 😉 kiitos etukäteen vastauksesta! 😘

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, voi macaronssien teossa on niin monta asiaa mikä vaikuttaa lopputulokseen. Minulla tulee välillä itsellä tämä sama ongelma ja esimerkiksi edellisen asunnon uuni oli nykyistä parempi juuri macaronssien leivontaan.

      Tämä ongelma voi johtua monesta asiasta - esim. että macaron puolikkaat on vielä vähän raakoja tai uunin lämpötila on väärä. Mutta yleensä ne johtuu siitä, että taikinassa on liikaa ilmaa. Uudestaan vaan leipomalla ja testaamalla onnistuu :)

      Poista
    2. Kiitos! Tuo uuni alkaa kyllä vetelee viimeisiä ja kaikki paistokset pitää aina kääntää puolessa välissä. Hyvin nuo on aina uponnut, ilmataskusta huolimatta! 😜 seuraavan kerran sit taas pientä hienosäätöä!

      Poista
    3. Onneksi usein macaron -leivokset maistuvat yhtä hyvältä, vaikka niissä pieniä vikoja voikin olla :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!