tiistai 21. kesäkuuta 2016

Perinteiset Ihanat Bebe -leivokset


Muutama viikko sitten sain mukavan kommentin pitkäaikaiselta lukijalta blogiini. Hän kertoi omista suosikkileivonnaisistaan bebeistä ja tiedusteli miksi minulta ei kyseistä ohjetta blogista löydy. Aloitimme kirjeenvaihdon ja kerroin, että bebet itseasiassa ovat yksi lempileivonnaisistani, olen rakastanut niitä lapsesta saakka - enkä osannut vastata miksi ohjetta ei blogista löydy. Ehkä en ole aiemmin uskaltanut näitä lemppareita leipoa - tai se täydellinen ohje on ollut hukassa. 

Lukijani leipoi bebejä omiin häihinsä sulhasensa kanssa. Sain ohjeen, joilla leivokset leivottiin ja joka heillä on kiertänyt suvussa jo pitkään. Kyseessä on "Pirkon" ohje, josta lainasin pohjan sekä kuorrutuksen ohjeet muutamilla twisteillä. Vaihdoin esimerkiksi tavallisen tomusokerin makutomusokeriin koska halusin korostaa kuorrutteessa sitruunanmakua. Täytereseptiä mietin pitkään ja sen lainasin lopulta omalta äidiltäni - joka rakastaa myös bebejä ja ei melkein malttanut, että saisi näitä ihanuuksia maistaa. Laitan tähän teille lukijoille vielä tuon  Pirkon helpon täyte- vaihtoehdon, jos haluatte hieman oikaista. 

Ai että nämä olivat ihania! Kannatti leipoa, vaikka muutamia tuskan hetkiä minulla oli pohjien sekä täytteen kanssa. Kiitos paljon Raita kommentistasi ja kannustuksesta tämän perinneleivonnaisen leipomiseen! Näitä herkkuja nautittiin verkkokauppani avajaisissa ja vanhempieni luona rääppiäisissä. Kovasti saivat kehuja ja näitä varmasti leivon vielä uudestaankin!

Ohjeesta tulee noin 20 Bebe -leivosta. 

Pohja:
200 g voita
100 g sokeria
300 g vehnäjauhoja

Vaahdota sokeri ja huoneenlämpöinen voi vaahdoksi. Lisää jauhot pikkuhiljaa sekoittamalla taikinaan. Taikina on hyvin murumaista, kun se on valmista. Ota taikinasta noin 20 pientä palleroa ja painele pallerot muffinipellin koloihin - käytin lusikkaa apuna.  Voit myös kaulita taikinan ja ottaa siitä pyöreällä muotilla pyörylöitä ja painaa ne suoraan pellille. Paista pohjia 175 asteessa noin 10-15 minuuttia riippuen uunistasi. Ota pohjat uunista ja painele reunat sekä pohja lusikalla tasaisiksi. Jäähdytä pohjia hetki pellillä ja kumoa sitten varovasti  ritilälle jäähtymään. 

Vinkkejä! Varo pohjat palavat herkästä, seuraa paistoa 10 minuutin jälkeen. Valmiit pohjat ovat saaneet mukavasti väriä. Jotta pohjien reunat eivät valu ja kohoile paiston aikana, niin voit käyttää foliota tai herneitä estämään tätä. Itse painelin lusikalla reunat ja pohjan takaisin sileäksi paiston jälkeen.   



Täyte:
100 g sokeria
3 rkl vettä
3 keltuaista
300 g voita
2 tl vaniljasokeria

Mittaa sokeri, vesi ja  keltuaiset kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan vipilällä sekoitellen. Varo kuumentamasta liikaa ettei keltuainen kokkaroidu. Kun seos on paksuuntunut sopivasti, niin nosta se jäähtymään (siirrä mielellään kattilasta toiseen kulhoon). Tähän menee vain mutuama minuutti. Vatkaa voi ja vaniljasokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi (noin 10 minuuttia). Kun keltaisseos on jäähtynyt lisää se voikreemiin vatkaten. Täytä pohjat täytteellä pienen palettiveitsen avulla ja laita leivokset jääkaappiin kovettumaan.  

TAI 

Helppotäyte:
300 g voita
3 dl tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria

Vaahdota voita hetken aikaa ja lisää sokerit muutamassa osassa. Vatkaa voisokerivaahtoa kuohkeaksi ja vaaleaksi ainakin 10 minuuttia. Täytä pohjat pienen palettiveitsen avulla ja laita leivokset jääkaappiin kovettumaan. 

Kuorrutus:
200 g sitruunatomusokeria (myös tav. käy)
2 rkl sitruunamehua
1 rkl vettä

Mittaa sokeri ja nesteet astiaan. Sekoittele rauhassa. Lisää tarvittaessa hieman vettä - kuorrutuksen koostumus tulee olla hieman napakkaa, jotta se on helppo levittää. Värjää kuorrutus lopuksi. Vaaleanpunaiseen kuorrutteeseen riittää pieni tippa pastaväriä. Levitä kuorrute pienellä palettiveitsellä leivosten päälle. Koristele nonparelleilla ja siirrä jääkaappin jähmettymään. 


Osallistun tällä ohjeella myös Dr. Sugar - blogin retroleivontahaasteseen! Ja seuraavaksi haastan mukaan Emerald CityDoron kakku sekä  Serkusten Suklaaunelma -blogit. 

10 kommenttia:

  1. Moikka! :)
    Ajattelin tehdä näitä viikonlopuksi ja kysyisinkin kuinka pitkään nuo säilyvät? ja kumpi täyte kannattaa tehdä? onko makuero kuinka suuri? :)
    Kiitos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi :) Suosin aina vaikeampaa versiota itse. Maku on perinteisempi ja samettinen. Jos on kiire teen pikaversion, joka on myös oiva sekin - muista vatkata kunnolla! Bebet säilyvät useamman päivän jääkaapissa.

      Mukavaa leivontaa!

      Poista
  2. Miksi mun pohjat on ihan kököt eikä yhtään tollaset! :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, mitä sinun pohjille kävi? Harmi kuulla, jos ei onnistunut ensimmäisellä kerralla. Käytitkö myös muffinipeltiä "muottina"?

      Poista
    2. Toiset pohjat onnistui ok mutta kuuluuko sen täytteen maistua voilta..?

      Poista
    3. Ei kuulu maistua voilta. Epäilen, että on vatkattu liian vähän aikaa. Voikreemi pitää vatkata kuohkeaksi ja vaaleaksi ainakin sen 10 minuuttia, jotta tulee oikeanlaista.

      Poista
  3. Voiko bebet pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole kokeillut pakastaa koko leivosta - voi olla, ettätäyte ja kuorrutus kärsii jonkun verran. Pohjat voi pakastaa sellaisenaan, jos haluaa oikasta :)

      Poista
    2. Ok, kiitos vastauksesta ��

      Poista

Kiitos kommentistasi!