keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Ananas-Lakukakku



Rakastan lakritsaa melkein missä muodossa tahansa ja siksi olin aivan innoissani kun sain mahdollisuuden osallistua Pandan ja Blogiringin keväiseen kampanjanjaan, jossa pääosassa on mikä muukaan kuin trendikäs lakritsa, Pandan uutuus, pehmeä Lakritsa Fudge. Pitkään pähkäilin mitä leipoa laku-fudgesta ja lopulta päädyin tähän raikkaan makeaan täytekakkuun. Makupareista voiton vei ananaksen hurmaava maku, mihin yhdistin lakritsa fudgen ganache -tyyppisellä kuorrutuksella. Toimii ihanasti yhteen, vaikka epäilin hiukan, ennen kuin maistoin!

Vähän vielä fudgesta ja Pandasta: Fudge on Amerikassa jo vuonna 1886 kehitetty makeinen, jota voi valmistaa myös kotona keittämällä sokeria voita ja kermaa. Valmis fudge sulaa helposti kerman joukkoon kuumentaessa, kuten kehittelemässäni "ganache" tyyppisessä kuorrutuksessa. Panda on kehitellyt tämän uutuus laku-fudgepatukan (28g) kuluttajien toiveiden mukaisesti ja se on herkullinen makupala sellaisenaan tai leivonnassa käytettynä.

Tämä kakku on rehellisesti makumaailmaltaan yksi parhaimmista kakuista mitä olen koskaan leiponut. Ei liian makea, hieman kirpeä ja juuri nämä kaksi makumaailmaa yhdistyy toisiinsa täydellisessä tasapainoissa. Näin hyvin siis ananas + laku toimivat yhdessä perinteisen sokerikakkupohjan kanssa! Löydät muut kampanjan Lakritsa Fudge reseptit täältä.

3 munan sokerikakkupohja halkaisijaltaan 15cm vuokaan. Ohje täällä.

Ananasmousse:
100 g tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
145 g ananasmurskaa (1 purkki)
2 rkl tomusokeria
3 liivatetta (+ tilkka sitruunamehua)
halutessa tippa ananas-aromia

Vaahdota kermavaahto ja siirrä odottamaan viileään.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen (5 min).
Notkista tuorejuusto ja sokeri.
Aja ananasmurska tasaiseksi sauvasekoittimella.
Lisää ananasmurska tuorejuuston sekaan ja vatkaa.
Liuota liivatteet kuumenettuun sitruunamehuun.
Kaada liivateseos ohuena nauhana ananasmassaan.
Kääntele lopuksi kermavaahto sekaan.

Kostutus:
0,5 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Marenkivoikreemi:
5 kananmunan valkuaista (150g)
2,5 dl sokeria (250 g)
250 g voita
Keltaista elintarvikeväriä

1. Aloita valmistamalla sveitsiläinen marenki. Kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan vatkaamalla niitä kulhossa vesihauteen päällä (kattila, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä). Lisää sokeri pienissä erissä ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista ja sokerikiteet ovat sulaneet kokonaan.

2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee noin 5-10 minuuttia.

3. Vaihda monitoimikoneen vispilä lapavatkaimeen ja aloita lisäämään hieman pehmennyt voi, joka on vielä hiukan viileää. Lisää voi pienissä paloissa yksi kerrallaan ja vatkaa kreemiä miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, voi sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.

4. Jatka vatkaamista, kunnes koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää ja sileää. Vatkaus kestää noin 10 minuuttia.

5. Lisää keltainen pastaväri kreemiiin ja kääntele kevysti (niin ettei väri kunnolla sekoitu kreemiin).

Kakun kokoaminen:
Leikkaa kakku kolmeen osaan ja kokoa täyttövaiheessa kelmulla vuorattuun vuokaan.
Jaa mousse kahteen osaan ja kaada kakkupohjan päälle kahdessa osassa kostutuksen jälkeen.
Peittele kakkuvuoka ja anna kakun vetäytyä yön yli jääkaapissa.
Kumoa kakku kakkualustalle kuorrutusta varten.
Kuorruta kakku marenkivoikreemillä ensin kevyt kerros ja sitten toinen
Anna kakun kovettua jääkaapissa kreemityksien välissä.
Jätä kakku jääkaappiin ja siirry valmistamaan ganache.

Lakritsaganache:
1 dl kuohukermaa
4 patukkaa Pandan lakritsa fudgea

Kuumenna kermaa kattilassa.
Lisää paloitellut lakut sekaan ja sulata hiljalleen kerman sekaan.
Sekoittele ja keitä kuten ganachea, koko ajan kevyesti hämmentäen (ainakin noin 15 min).
Anna lakukinuskin jäähtyä rauhassa, kopauttele ilmakuplat pois.
Kaada se lopuksi kakun päälle rauhallisesti auttamalla valumia palettiveitsellä.
Koristele kakku ja tarjoile.

Koristeet:
minimarenkeja
keltaisia nonparelleja
keltaista sokeria
Pandan laku fudgea


Yhteistyössä Panda

10 kommenttia:

  1. Olen tekemässä samankokoisen kakun, mutta haluaisin sekä täyttää että kuorruttaa sen kinuskin makuisella marenkivoikreemillä. Kuinkakohan paljon kreemiä tarvitsen, onko sinulla ehdotuksia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Karkki, tässä reseptissä marenkivoikreemiä jää hiukan yli, joten luulen, että jos tuplaat reseptin niin saat kuorrutettua ja täytettyä kakun :) Aurinkoista päivää!

      Poista
    2. Kiitos nopeasta vastauksesta! Samoin sinulle :)

      Poista
  2. Hei, voiko kreemin tehdä illalla jo valmiiksi ja kuorruttaa kakun aamulla?

    VastaaPoista
  3. Entä lakuganache? Voiko tehdä illalla valmiiksi?

    VastaaPoista
  4. En tekisi kumpaakaan etukäteen. Marenkivoikreemi kovettuu jääkaapissa ja sitä on vaikea levittää myöhemmin. Samoin ganache, sen koostumus ei pysy parhaimmillaan, jos sen tekee etukäteen.

    Tekisin itse kakun ja mousse etukäteen + täyttö ja kreemit ja koristelu sitten tarjoilupäivänä :)

    VastaaPoista
  5. Heippa oisko vinkkiä, että mitä käyttäisi tuon ananas täytteen kanssa jos tekee sen tavalliseen kermakakkuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Heidi, kiitos kommentista. Yhdistäisin itse ananasmoussen kanssa kesäiseen kakkuun mansikkaa tai vadelmaa :)

      Poista
    2. Hei Heidi, kiitos kommentista. Yhdistäisin itse ananasmoussen kanssa kesäiseen kakkuun mansikkaa tai vadelmaa :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!