lauantai 6. helmikuuta 2016

Rapeat ja nopeat jääkaappisämpylät


Terveisiä Lapista. Vietämme täällä pitkää laskiasviikonloppua hiihdellen, saunoen ja herkutellen. Ahh miniloma tuli tarpeeseen. Ihana rauha ja hiljaisuus on hyvää vastapainoa kaupungin meluille.

Perinteitä kunnioittaen rouskutamme täällä Lapissa tuoretta itseleivottua leipää aamulla. Olen yleensä paistanut meille pataleipää, niinkuin viime vuonna tätä ihanaa juustoista pataleipää, jonka reseptin löydät tästä. Tänä vuonna päätin kokeilla jotain uutta. Mieleeni tulivat nopeutta ja helppoutta pohtiessa Sikke Sumarin rapeakuoriset sämpylät aamuksi eli toiselta nimeltään jääkaappisämpylät. En ollut näitä ennen tätä koskaan leiponut, vaikka monta kertaa on ollut mielessä. Jääkaappisämpylöiden taikina valmistetaan melko samalla tavalla kuin pataleivän. Aineet sekaisin illalla kulhossa ja annetaan kohoa pitkään. Nämä sämpylät kohoavat yön yli jääkaapissa. 

Tässä helppo hieman muunneltu ohjeeni Siken versiosta.  Ahh suosittelen kokeilemaan! Näillä rapeilla ja helpoilla sämpylöillä jos millä aamu alkaa upeasti!

Ohje:
7,5 dl vettä
30 g tuorehiivaa (tai puoli pussia kuivahiivaa)
1 rkl suolaa
1 rkl oliiviöljyä (voi jättää pois halutessa)
1,5 dl kaurahiutaleita
2,5 dl sämpyläjauhoja
noin. 9 dl vehnäjauhoja

Liuota ensin hiiva ja suola veteen isossa kulhossa.
Lisää jauhot desi kerrallaan ja sekoita isolla luiskalla.
Lisää lopuksi öljy, sekoita.
Valmiin taikinan tulee olla löysää, älä siis pelästy koostumusta tai laita liikaa jauhoja!
Peitä kulho leivinpaperilla ja keittiöpyyhkeellä ja jätä yöksi jääkaappin kohoamaan.
Nosta aamulla taikinaa suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille isolla lusikalla.
Muoto on vapaa ja näissä sämpylöissä saa näkyä rustiikkisuus.
Heitä sämpylöiden päälle vähän jauhoja tai siemeniä ja tee sämpylään ristiviilto (ei kohotusta).
Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä: Älä peitä sämpylöitä liinalla paiston jälkeen tai rapeus katoaa!
Tässä ohjeessa jauhoja voi lisäillä ja muunnella oman maun mukaan. Itse tykkään lisäillä taikinaan myös kaurahiutaleita ja siemeniä. Tämä resepti toimii täydellisesti, niin kauan kun vehnäjauhoja on ainakin puolet taikinan jauhoista.


Ihanaa lauantaita ja laskiaista! Sivupalkista löydät muuten ohjeet laskiaispullawrappeihin ja laskiaispullakakkuun. Minä lähden tästä laduille maha täynnä rapeaa ja maukasta leipää. 

8 kommenttia:

  1. Tyhmä kysymys, mutta pitääkö veden olla n. 40-asteista vai kylmää tässä versiossa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole tyhmä kysymys. Moni on itseasiassa kysynyt samaa. Veden lämpötilalla ei ole väliä kun kohotetaan kuitenkin kylmässä. Itse laitan haaleaa vettä kun teen taikinan :) Mukavaa viikonloppua!

      Poista
    2. Kiitos! Jääkaapissa on ja katsotaan aamulla, kuinka käy :)

      Poista
    3. Jee ihanaa! Nämä ovat meidän perheen lemppareita! Niin helppoja nimittäin. Toivottavasti maistuu myös teille <3

      Poista
  2. Maku oli hyvä mutta ei nousseet juurikaan. Tein kylmään veteen. Ensi kerralla teen lämpimään?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, jotain on mennyt vikaan - en osaa varmuudella sanoa mitä. Teen itse aina haaleaan veteen taikinan, mutta moni on sanonut, että onnistuu myös kylmään ja jääkaapissahan taikina kuitenkin tekeytyy. Kuinka pitkään sinulla oli taikina jääkaapissa? Käytitkö kuivahiivaa vai tuorehiivaa? Näistä ei ihan yhtä kuohkeita tule kuin kohotetuista sämpylöistä, mutta rapeita kuitenkin. Kannattaa myös koittaa lusikoida korkea kasa taikinaa pellille mielummin kuin lättänä :) Seuraavalla kerralla parempi onni :)

      Poista
  3. Tuo suolan määrä on varmaan tuos virheellinen..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, sinne oli lipsahtanut tuo desimaali jostain syystä! Tätäkin määrää saa muuttaa oman mielen mukaan siihen suuntaan, joka on itselle sopiva määrä suolaisuutta :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!