keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Kinuskiset Nekut


Tein ensi kertaa elämässäni nekkuja. Tämä on ihme, koska nekut ovat olleet suosikkejani lapsuudesta asti. Olenkin kokeillut lähiaikoina paljon reseptejä ensimmäistä kertaa ja yllättynyt. Tässäkin syynä on luultavasti se, että oletin nekkujen valmistamisen olevan hyvin vaikeaa. Vaikein osuus itseasissa oli leivinpaperitötteröiden tekeminen ja niiden saaminen pystyasentoon. Irtopohjavuoka täyteen sokeria ja tötteröt pystyyn siihen vaihtoehto toimi lopulta hyvin. Nekut voi tehdä yhtä hyvin myös konvehtivuokiin, jolloin resepti on vielä helpompi! Kinuskin keittäminen vaatii malttia, jos et keitä sitä tarpeeksi kauan, tulee nekuista pehmeitä, tosin yhtä maukkaita. Pakkaa nämä ihanat karamellit pukinkonttiin ja yllätä ystäväsi!

Ohje: (noin 20 kappaletta)
2 dl kermaa
1 dl tummaa siirappia
1 dl vaaleaa siirappia
2 dl sokeria
1 dl mantelihippua tai rouhetta

Aloita leikkaamalla leivinpaperista neliöitä. Itse leikkasin 10 x 10 kokoisia noin 20 kappaletta.
Täytä esimerkiksi irtopohjavuoka sokerilla.
Kierrä leivinpaperineliöt tötteröiksi ja paida niiden kärjet sokeriin, niin että ne pitävät muotonsa.
Mittaa kerma, siirapit ja sokeri teflonkattilaan.
Keitä seosta välillä sekoitellen keskilämmöllä.
Keittämiseen menee noin 45 minuuttia. Seos paksuuntuu pikkuhiljaa.
Voit myös mitata seoksen esimerkiksi paistomittarilla. Kun seos on 120 asteista se on valmista.
Vinkki! Voit myös testata onko seos valmista tiputtamalla tipan kinuskia lasiin, jossa on kylmää vettä. Jääkö lasin pohjalle nokare vai leviääkö kinuski veteen? Jos sait aikaseksi nokareen on kinuski valmista.
Lopuksi kääntele mantelihippu/rouhe tai vastaava kinuskiin.
Kaada kinuski pieneen kannuun ja jaa tötteröihin tai halutessasi  pieniin konvehtivuokiin.
Paina jäätelötikut tai vastaavat vielä pehmeään kinuskiin ja siirrä vuoka jääkaappiin kovettumaan. 
Vinkkejä! Säilytä nekut myös jääkaapissa, jotta ne pysyvät kovina. Nekut ovat parhaimmillaan noin viikon valmistuksesta.


Ihanaa viikonjatkoa!

10 kommenttia:

  1. Pitääkö nekkuja säilyttää valmistamisen jälkeen koko ajan jääkaapissa? Jos niitä antaa vaikka joululahjaksi niin ne pitää siis laittaa heti jääkappiin lahjan saatuaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Meri, kinuskiset nekut tulee säilyttää kylmässä, mutta kuten mainitsen tekstissä niin yhtä hyvältä maistuvat vähän pehmenneenä. Nekut pitävät muotonsa myös huoneenlämmössä, mutta ne eivät siis ole kovia. Jos haluat tehdä kovia nekkuja niin jätä kerma pois ohjeesta lisää siirapin määrää (esim. 5 dl siirappia ja 3 dl sokeria ) :)

      Poista
  2. Oi näitä pitääkin tehdä jouluksi. Heh, ihan sama homma itsellä, enpä ole koskaan tehnyt itse nekkuja (paitsi ehkä äidin kanssa lapsena), vaikka niistä kovin pidänkin. Aika korjata tilanne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes nyt on mitä parhain aika! Nämä ovat niin kivoja lahjoja. Pitäisi tuo Joulukuu olla kokonaan vapaa töistä, että kerkeisi valmistella joulua kunnolla ;)

      Poista
  3. Voi, kuolasin näitä jo instassa... Pitäisiköhän minunkin.... ;)

    VastaaPoista
  4. Nää on niin ollu munkin suosikkeja jo lapsuudesta asti, ihan parhaita! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! Mun pitää tehdä vielä toinen satsi ennen joulua, sillä nämä on jo sylty :)

      Poista
  5. Kuinka kauan nämä nekut säilyvät hyvinä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka :) Tuolla ihan ohjeen lopussa lukee näin:

      Vinkkejä! Säilytä nekut myös jääkaapissa, jotta ne pysyvät kovina. Nekut ovat parhaimmillaan noin viikon valmistuksesta.

      Eivät ne syömäkelvottomaksi viikossa mene, mutta ovat parhaimmillaan viikon valmistuksesta sanotaan näin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!