maanantai 30. marraskuuta 2015

Jouluinen Glögi-Marmeladi


Tänä vuonna olen tehnyt makeisia kotikeittiössä enemmän kuin kaikkina muina vuosina yhteensä. Vaikka viime vuonna jo innostuin rocky roadista, daimista ja kookospalloista, niin tänä vuonna innostuin makeisista ihan toden teolla. Olen jotenkin pitänyt itsestään selvänä sitä, että makeisia olisi hankala valmistaa itse. Asia on päinvastoin kuten jo mainitsin vaahtokarkkien ja nekkujen postauksissa. Se on helppoa ja melko yksinkertaista. Se on myös mukavaa puuhaa lasten kanssa, vaikka kuumia toffeita ja muita liemiä koittaisin kyllä välttää pikkuapureiden kanssa. Tässä kuitenkin ihanat joulumarmeladini, joissa maistuu piparkakku ja glögi!

Nyt saat vegaanista liivatetta eli agar agar jauhetta verkkokaupastani klik.

Ohje:
5 dl vettä
3 dl glögitiivistettä
30 g (noin 10 tl) agar agar jauhetta
3 dl sokeria
1 tl piparkakkumaustetta
ripaus kardemummaa

HUOM! Olen muuttanut agarin määrää sekä keittoaikaa ohjeessa palautteiden takia - vaikuttaa siltä, että marmeladi ei hyydy kaikilla yhtä nopeasti. Katso vinkit alapuolelta. 

Mittaa kattilaan agar agar, vesi sekä glögitiiviste.
Anna seoksen kiehahtaa ja keittele hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia.
(Pidempi keitto vaikuttaa makuun, lisäksi koostumukseen ja hyytymiseen)
Huom! Älä anna veden kiuhua liikaa ettei nestettä haihdu.
Kuori vaahto pois liemen päältä, jos sitä muodostuu.
Lisää lopuksi sokeri sekä mausteet ja anna sokerin liueta kunnolla nesteeseen.
(maista ja lisää sokeria oman makusi mukaan)
Vuoraa reunallinen vuoka (noin 20x20) tuorekelmulla.
Kaada hieman jäähtynyt marmeladiseos vuokaan.
Anna marmeladin hyytyä rauhassa seuraavaan päivään.
Jatka kuivattelua, jos marmeladi on edelleen kosteaa.
Leikkaa marmeladi paloiksi tai ota levystä muotilla esim. tähtiä, kuten itse tein. 
Anna palojen levätä vielä muutama tunti tai yön yli ennen sokeroimista leivinpaperin päällä.
Kierittele marmeladit sokerissa yksitellen ja laita esille tai pakkaa pukinkonttiin.
Marmeladit säilyvät hyvänä noin viikon suljetussa ja ilmatiiviissä purkissa.

Pinnalle: 
erikoishienoa sokeria


Vinkki! Marmeladin hyytymiseen vaikuttaa agarin ja nesteen suhde. Glögitiiviste on melko makeaa, joten muista maistella keitosta ennen kuin lisäät kaikki sokerit - voit myös vaihtaa glögin ja veden suhteita. Minusta marmeladin kuuluu olla makeaa, joten lisäsin sokeria jopa 3 dl. Jos massasi jää liian löysäksi eikä hyydy - keitä massa uudestaan ja lisää agaria. Merkeissä on eroja ja kysymyksien perusteella hyytymiseen vaiktuttavat eri tavalla. 

 Agarilla voi hyydyttää myös kakkuja. Katso itse: sateenkaarikakku

19 kommenttia:

  1. Oon jo pitkään arponut, että kokeilisinko marmeladia tehdä. Tän ohjeen nähtyäni, mun on kyllä pakko :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Sanna! Kannattaakin kokeilla nimittäin näistä tulee niin ihania, pehmeitä ja maukkaita. Mukavaa alkanutta viikkoa!

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Ihania! Näin jonkun (apua, en muista kuka se oli) tehneen vihreitä kuuliakin ja täytyy varmaan ensi viikonloppuna kokeilla kumpiakin :P Kiitos ohjeesta ja ihanaa alkanutta viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Näin itsekin somessa niitä vihreitä kuulia. Näyttivät herkullisilta! Ole hyvä ja ihanaa viikkoa sinullekin! Minä aion kokeilla niitä sinun brigadeiroja heti kun kerkeän :)

      Poista
  4. Mäkin olen joskus kokeillut marmeladin tekoa (aikana ennen blogia) ja mulla jäi ne silloin niin kosteiksi ettei niitä voinut edes tarjota... sokeri ei pysynyt päällä vaan suli pinnalle. Taisin parinakin päivänä koittaa uudestaan sokeroida niitä. Tein niitä agar agarilla ja jotain varmasti tein väärin. Sinun marmeladit näyttävät tosi kauniilta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Taru :) Kuulostaa siltä, että sinulla oli ehkä liian vähän agaria. Vähän mietin sitä oliko minullakin, kun kuivattelu noin kauan kesti. Aiotko kokeilla tehdä marmeladia uudestaan tänä jouluna?

      Poista
    2. En tiedä... nyt tietty kyllä himottais tehdä, kun niin monessa blogissa on aivan hurmaavia marmeladeja näkynyt ;D

      Poista
    3. Seuraan blogistasi ilmestyykö todisteita uudesta marmeladi-yrityksestä :)

      Poista
  5. Hei, montako tästä tulee? Ja osaatko sanoa montako ruokalusikallista tai dl tuo agarjauhetta on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Tällä reseptillä marmeladeja tulee kymmeniä, mutta en laskenut tarkkaa määrää valitettavasti. Määrä tosin riippuu myös muotin koosta ja muodosta. Enemmän suupaloja saat kun leikkaat hyytyneen marmeladilevyn suoraan neliöiksi. En mitannut agaria lusikoissa myöskään valitettavasti. Apteekeissa myydään 15 g pusseja ja esim Primalla 50 g purkkeja. Siitä voi helposti silmäillä oikean määrän ilman mittailua:

      http://www.prima-mausteet.fi/leivonta-ja-jalkiruokatuotteet-leivontatuotteet-agar-agar.html

      Poista
  6. Ihanan näköisiä! Täytyy kyllä kokeilla! Oletko keittänyt myös mausteet veden, tiivisteen ja agarin kanssa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä olivat kyllä ihania :) Hyvä huomio tuossa sinun kysymyksessä Reseptistä puuttuu maininta siitä koska mausteet laitetaan mukaan. Nyt asia on huomioitu eli: mausteet lisätään samaan aikaan sokerin kanssa :)

      Poista
    2. Okei, kiitos sinulle! Mukavaa viikonloppua! :)

      Poista
  7. Aivan ihania, näitäkin pitäis ehtiä testaamaan! Vois olla myyjäisissäkin olla menekkiä näillä. Hoh, mistä sais lisää aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tita :) Sanos muuta! Aikaa kun saisi edes muutaman tunnin lisää vuorokauteen :) Hyvää viikonloppua!

      Poista
  8. Miten sais tehtyä näitä liivatteella? Meidän apteekissa ei ollut agar agaria ja en nyt pääse kaupunkiin hakemaan sitä. ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole itse tehnyt liivatteella, joten en uskalla mitään määriä sanoa, kun tuo hyytyminen näyttää muutenkin olevan haastavin osuus kaikista saamistani kommenteista päätellen. Kannattaa mennä liivatteen ohjeistuksilla - nesteenmäärä -liivatteen määrä. Varmasti myös googlettamalla löytyy ohjeita :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!