sunnuntai 16. elokuuta 2015

Liukuvärikakku: Mustikkamousse, Valkosuklaamousse ja Sveitsiläinen voikreemi


Pari viimeistä viikkoa ja varsinkin viikonloppua ovat olleet hyvin leivonnan täytteisiä. Olen leiponut kauden marjoista, jopa pienellä paniikilla, jotta saan ihanat mustikat, vatukat ja mansikat käytettyä ja maisteltua tehokkaasti. Tämä sesonki on kuitenkin niin lyhyt, että siitä pitää nauttia. Tänään vietimme ravintolapäivää ja siitä aion kirjoteilla teille lisää ensi viikolla. Kaiken tämän lisäksi olen tehnyt kakkuja ja kuppikakkuja ystävien ja perheen juhliin viime viikkoina.

Tässä on kakku viime viikonlopulta. Kakulla juhlittiin pienen Evanin nimiäisiä. Sain kakun tekoon vapaat kädet ja yleensä silloin haluan kokeilla jotain uutta. Päätin lopulta leipoa tämän sveitsiläisellä voikreemillä kuorrutetun liukuvärikakun, jonka koristelin yksinkertaisesti omalla pienellä viirillä ja nonparelleillä.

Kakkupohjana tässä kakussa oli kaksi 3 munan sokerikakkupohjaa, jotka paistoin 20 cm alumiinisessa vuoassa ja leikkasin täyttöä varten kahteen osaan. Koko kakun kostutukseen käytin noin 1,5 dl vaniljamaitoa. Täytteenä kakussa oli yksi kerros valkosuklaamoussea ja kaksi kerrosta mustikkamoussea. Kakun päälle levitin sveisiläisen voikreemin palettiveitsellä.

Valkosuklaamousse:
150 g tuorejuustoa
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa
150 g valkoista suklaata

Sulata suklaa mikrossa. Vaahdota kerma kevyeksi vaahdoksi kulhossa. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri toisessa kulhossa. Vatkaa sula suklaa tuorejuustoseokseen. Lopuksi vatkaa kerma joukkoon.

Mustikkamousse:
150 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
0,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
5 liivatetta + tilkka vettä
1,5 dl kermaa
300 g soseutettuja mustikoita

Soseuta mustikat sauvasekoittimella sileäksi. Vaahdota kerma ja vaniljakastike keskenään monitoimikoneeessa. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa tuorejuusto ja sokeri keskenään. Lisää soseutetut mustikat edelleen vatkaten tuorejuustoseokseen. Liota puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja kaada liivate ohuena nauhana tuorejuustoseokseen. Kääntele lopuksi sekaan kerma ja vaniljavaahto.

Sveitsiläinen voikreemi:
150 g valkuaista
250 g sokeria
300 g voita (mielellään suolatonta tai vähäsuolaista)
Vihreää ja sinistä pastaväriä

1. Aloita valmistamalla sveitsiläinen marenki eli kuumenna valkuaisia ja sokeria koko ajan vatkaamalla niitä kulhossa vesihauteen päällä (kattila, jonka pohjalla on hiukan kiehuvaa vettä). Muista lisätä sokeri pienissä erissä ja vatkaa marenkia niin kauan, kunnes se on noin 60 asteista ja sokeri on sulanut kokonaan.

2. Siirrä marenki monitoimikoneeseen ja jatka vatkaamista, niin kauan kunnes marenki on kädenlämpöistä (38 asteista). Tähän menee ainakin 5 minuuttia.

3. Vaihda monitoimikoneen vispilä lapavatkaimeen ja aloita lisäämään pehmennyt voi, joka on vielä hiukan viileää. Lisää voi pienissä paloissa yksi kerrallaan ja vatkaa kreemiä miedolla teholla. Huom! Jos marenki on vielä liian lämmintä, voi sulaa ja kreemi menee pilalle, joten ole huolellinen.

4. Jatka vatkaamista, kunnes koostumus on tasaista. Jossain vaiheessa kreemi voi alkaa näyttää kokkareiselta, se kuuluu asiaan. Jatkamalla vatkaamista koostumus tasaantuu. Valmis kreemi on pehmeää ja sileää.

5.Värjää kreemi lopuksi. Jaa kreemi kolmeen kulhoon. Lisää kreemin joukkoon elintarvikeväriä ja sekoita se kunnolla. Pastellivärit eivät tarviste paljon väriä. Kreemi on valmis kakun kuorruttamiseen heti.
Liukuvärjätty kakku aloitetaan kuorruttamalla kakun päältä (vihreä kreemi), sitten siirrytään alareunan kuorrutukseen (sininen kreemi) ja lopuksi kakun keskikohta kuorrutetaan valkoisella kreemillä. Näin liukuvärjäys onnistuu kakkuun yksikertaisesti ja helposti ilman kikkailua. Palettiveitsi viimeistelee kauniin pinnan. 

Rentouttavaa sunnuntai-iltaa ja aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille! Palataan pian Ravintolapäivän fiiliksissä!

8 kommenttia:

  1. Ihanat värit ja tuo liukuvärjäys!! ♥ Ai että!! :) Mun on kyllä kokeiltava tätäkin!! Tein sun inspiroimana ekaa kertaa pyöreän voileipäkakun ja voi jaiks, mä taisin nyt hurahtaa leipomiseen!! :D ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni :) Mahtavaa mahtavaa! <3 Tätä kakkua oli ensinnäkin hauska tehdä, upea ihastella ja herkullista syödä. Leipominen on parasta. En yhtään ihmettele, että olet hurahtanut ;)

      Poista
  2. Heippa! Toimiiko tällainen marenki jos sillä kuorruttaa kakkuun sellaisen "ruohopäällisen"? Eli käyttäisin sellaista pienireikäistä tyllaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Sanna, kyllä tämä kreemi sopii juuri sellaisen ruohon pursotukseen, koska kreemi on jämäkkää ja poitää hyvin muotonsa. :)

      Poista
  3. Hei monelle henkilölle tuo ohje on. Pitäisi tehdä 30hlö kakku, niin ajattelin noita tarvikemääriä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, tämä on 6 kananmunan kakku ja todella korkea, koska tehty 20cm vuokaan. Sanoisin, että kakku oli mitoitettu noin 25 hengelle ehkä hieman yli - riippuen hieman palan koosta.

      Mukavaa leivontaa! :)

      Poista
  4. Hei, tää kuulostaa hyvältä kreemiltä mutta kypsyykö kananmuna tuossa lämpötilassa kun sitä kuumennetaan? Vierastan leivonnassa kaikkea missä on raakaa kananmunaa ja ne jää syömättä. Olen tekemässä kakkuja syntymäpäiville ja haluaisin tehdä tällä kertaa kreemikuorrutteen ja suklaa ganashea päälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kreemi tehdään ns. sveitsiläiseen marenkiin, jossa valkuaisvaahto kypsytetään vesihauteessa. Eli kyllä kananmuna kypsyy kokonaan. Tämä on suosikkikreemini ja teen sen todella usein. Alla linkitettynä pari muuta kakkua, jonka pinnalla se on minulla käytössä:

      http://www.anninuunissa.fi/2016/07/paaryna-marenkivoikreemi-ja-pursotuksia.html

      http://www.anninuunissa.fi/2016/07/hempea-punaherukka-suklaatryffelikakku.html

      http://www.anninuunissa.fi/2016/10/erokakku-overikkakku-sitruunasuklaakakku.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!