tiistai 7. heinäkuuta 2015

Dallaspulla-Bostonkakku


Muistan lapsuuden kesistä hyvin mökillä viettämämme iltapäivät ja niihin kuuluvat kahvihetket.  Kahvihetkiin kuului luonnollisesti aina pulla jos toinenkin. Tänään me lomalaiset lähdemme sukulaisten mökille ja päätin leipoa tuliaisiksi pullaa. Bostonkakku on näyttävä tuliainen ja dallastäyteen bostoniin valitsi avomieheni, joka on toivonut minun leipovan hänelle dallaspullia jo pitkän aikaa. Nyt hän pääsi vihdoin maistelemaan dallaspullia suoraan uunista. Itsekin taas muistin miten hyvää pulla onkaan suoraan uunista tulleena. Niin mehevää, kuohkeaa ja maukasta!

Tein tämän bostonkakun 20 cm irtopohjavuokaan ja pullia tuli taikinasta yhteensä 10 kappaletta, joista 7 menivät kakkuun. Jos teet kakun suuremmalle irtopohjavuoalle niin 10 saattaa mahtua siihen hyvin. Täytteeseen käytin Ekstömsin vaniljakastikejauhepussin. Boston saattaa herkästi jäädä keskeltä raa'aksi, joten paiston kanssa kannattaa olla tarkkana. Voit peitää kakun pinnan leivinpaperilla paiston loppuvaiheessa, ettei se saa liikaa väriä.

Pullataikina:
2,5 dl kevytmaitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja vatkaa kevyesti.
Lisää sokeri, suola ja kardemumma sekoittaen taikinaan.
Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa alustaen.
Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa.
Kun taikina irtoaa sormista, kulhon reunoista ja on kimmoisaa se on valmista.
Anna taikinan kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 60 minuuttia (esim. mikrossa).
Vaivaa kohonneesta taikinasta ilmakuplat pois.
Kauli taikinasta ohut iso levy jauhotetulla alustalla ja jätä se hetkeksi liinan alle.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat.
Valmista täyte ja levitä se tasaisesti esimerkiksi nuolimella taikinalevylle.
Pyöritä taikinalevy rullalle ja leikkaa rulla paloiksi (7-10 pullaa).
Nosta pullat voidenltuun irtopohjavuokaan (20cm) leikkauspinta ylöspäin.
Anna bostonin kohota vielä noin 30 minuuttia liinan alla.
Voitele boston lopuksi kananmunalla ja paista uunin alatasolla 185 asteessa noin 30 minuuttia.

Täyte:
50 g voita
1 pussi vaniljakastikejauhetta
1 tl vaniljasokeria
3 rkl sokeria
1 kananmuna
100 g vaniljarahkaa

Sulata voi ja lisää sen sekaan kananmuna hyvin sekoittamalla.
Lisää seuraavaksi vaniljakastikejauhot, sokerit ja lopuksi rahka.
Sekoita täyte hyvin ja levitä pullalevylle.
Ennen ja jälkeen paiston. 

8 kommenttia:

  1. Upean kuuloinen ohje. Rakas lapsoseni täyttää pian neljä vuotta, ja toivoi nimenomaan pullakakkua syntymäpäivilleen, ja se taitaa olla tämä. :) Hei mitä luulet, miten tämä suhtautuu pakastamiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Sun lapsella on hyvä maku! Tää Bostonkakku eli pullakakku on taivaallista. Itse olen pakastanut pullaa tuoreena, niin että jäähdytys ensin ja sitten pakastimeen, sulatus huoneenlämmössä ja kyllä on ollut hyvää pullaa niinkin. Bostonkakkua en ole pakastanut, joten en voi olla varma miten se käyttäytyy. Pulla on kyllä parasta aina tuoreena :)

      Poista
    2. Rahka kestää pakastamisen,ja muoto säilyy hyvin. Mutta, kun sulattaa, pitää sulattaa esim pöydällä kuvun alla, reunat tuppaavat kuivumaan.

      Poista
    3. Kiitos Miru tiedoista :) Täytyy kokeilla joskus itsekin!

      Poista
  2. Olen jo useasti valmistanut tämän ohjeen mukaisesti ja erittäin hyvä kakku on tullutkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun kävit kommentoimassa :) Näitä palautteita on aina kiva lukea. Hyvää viikonloppua!

      Poista
  3. Hei. Kuinka varmistat, että kakku ei jää raa'aksi keskeltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, oikea paistoaika ja lämpötila uunissa takaavat ettei jää raa'aksi. Itselläni ei ole koskaan jäänyt. Suosittelisin hieman tarkkailemaan paistoa ja aikaa. Joissain uuneissa kypsyy hitaammin tai nopeammin.

      Poista

Kiitos kommentistasi!