perjantai 1. toukokuuta 2015

Parhaat Perinteiset Munkkirinkilät





Tämä resepti ei kerennyt ajoissa ennen vappua julkaistavaksi, koska meillä paistetaan perinteisesti munkit aina vappuaattona. Tänä vuonna oli vuorossa perinteiset munkkirinkilät, jotka ovat erittäin kuohkeita ja meheviä pitkän kohotuksen ansiosta. Nämä ovat aivan älyttömän hyviä, varsinkin paistotuoreena! No tulihan näitä sitten syötyä muutama liikaa eilen. Onneksi on uusi päivä ja nyt maistuu taas. Rinkilät säilyvät yön yli hyvin leivoslaatikossa. Tuplaa ohje, jos haluat isomman kasan rinkilöitä.




Ohje: (18 rinkilää)
2,5 dl kevyt maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 muna
6,5 dl vehnäjauhoja
1 dl pehmeää voita

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva maitoon.
Lisää sokerit, kardemumma, suola ja kananmuna ja sekoita.
Lisää puolet jauhoista hiljalleen vaivaten.
Lisää voi ja loput jauhot alustaen.
(Voit vaivata taikinaan myös yleiskoneessa (10 min), jolloin saat hyvän sitkon ja meheviä pullia.)
Alusta taikinaa niin kauan, kunnes taikina irtoaa käsistä ja kulhosta.
Jätä taikina kohoamaan liinan alle noin 30 minuutiksi.
Kaada taikina jauhoitetulle alustalle ja vaivaa tasaiseksi.
Leivo taikina tangoksi ja jaa 18 palaan.
Pyörittele paloista pullia ja jätä ne kohoamaan liinan alle lämpimään vielä 45 minuutiksi.
Paina kohonneihin munkkeihin sormella reikä ja suurenna reikää pyörittämällä munkkia sormen ympärillä varovasti. 

Paistamiseen:
1 litra rypsiöljyä

Kuumenna öljy isossa kattilassa tai padassa n. 175-180 asteiseksi. Käytä öljyn mittaamiseen esimerkiksi digitaalista lämpömittaria.
Nosta reikäkauhalla 2-3 munkkia öljyyn ja paista noin 1-2 minuuttia kummaltakin puolelta. Reikäkauha auttaa munkkien kääntämisessä.
Nosta valmiit munkkirinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle jäähtymään.

Pinnalle:
1 dl sokeria

Laita sokeri laakeaan kulhoon/lautaselle.
Kasta ja pyörittele hieman jäähtyneet, mutta vielä lämpimät munkkirinkelit sokerissa.



Hauskaa Vappua!

4 kommenttia:

  1. Ehkä elämäni parhaat munkit.jätin kardemummam pois mutta muuten tein ohjeen mukaan �� Loistavia!!!����

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihanaa! Kiitos kommentistasi :) Tykkään itsekin näistä eniten! Ensi vuonna teen taas rinkelit :) Mukavaa kevättä!

      Poista
  2. Näitä testattiin tänä vuonna myös meillä ja olivat kyllä superherkullisia! Laitetaan tämä ohje talteen :) Onko sulla jotain jippoa tuohon munkkien sokerointiin? Itse pyörittelin heti paiston jälkeen sokerissa lautasella ja tuli vähän turhan paksu sokerikerros ja tylsän näköisiä sokeriklönttejä. Olisiko pitänyt antaa kuitenkin hetken jäähtyä? Tai miten esim. ripottelu?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Veera, kiitos viestistäsi. Kiva kuulla, että olet tykännyt reseptistä. Itse pyöritän munkit hieman jäähtyneenä sokerissa kummaltakin puolelta. Kannatta nostaa munkki öljystä ensin paperin päälle, joka hieman imee öljyä itseensä ennen sokerointia, joka auttaa myös siinä, että sokerikerroksesta tulee tasaisempi :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!