tiistai 19. toukokuuta 2015

Macarons -leivokset kesän juhliin pastellin väreissä



Tämän kevään juttu on ehdottomasti pastellit ja omasta mielestäni varsinkin pinkin ja mintun sävyt. Suunnittelin kesäkuussa juhlittavien valmistujaisten teemaa sekä tarjoiluja ja sain inspiraation kokeilla pastellin värisiä macaron -leivoksia. Tällaisia sitten niistä sitten tuli. Eihän näitä edes raaski syödä! Nämä ovat niin söpöjä!

Macaron ohjeita olen kokeillut vaikka kuinka ja erilaisia. Olen miettinyt mikä menee vikaan aina välillä ja mikä on omassa uunissani se paras paistolämpötila. Tein isomman satsin macaron -leivoksia ystäväni häihin viime joulukuussa ja silloin törmäsin ohjeeseen, missä taikina tehdään italialaiseen marenkiin. Kiitos tästä ohjeesta ja vinkistä menee Irmalle! Alkuperäisen reseptin löydät siis tästä. Ohje on hiukan hankalampi, kuin perinteinen tapa, millä olen yleensä macaronssit tehnyt, mutta uskallan väittää, että tällä ohjeella onnistuu paremmalla todennäköisyydellä. Tässä reseptissä ei esimerkiksi tarvitse varoa liikaa sekoittamista niin paljon kuin perinteisessä. Vielä on itsellänikin hiottavaa tuossa ulkonäössä ja keskittymisessä, jotta lopputulos miellyttäisi 100 prosenttisesti. Harjoittelu tekee mestarin!

Macarons italialaiseen marenkiin:

Ohje:
300 g tomusokeria
300 g mantelijauhoja

Yhdistä tomusokeri ja mantelijauhoa. Siivilöi ne kahteen tai kolmeen kertaan. Halutessasi aja tasaiseksi tehosekoittimessa.

110 g valkuaista
1 g väriainetta (pastellin sävyihin nestemäinen pinkki ja sininen)

Erottele ja punnitse valkuaiset ja lisää väriaine. Sekoita tasaiseksi (älä vatkaa).
Lisää valkuaisseos manteli-tomusokeriseoksekseen ja sekoita tasaiseksi. Peitä kulho kelmulla ettei taikina kuivu. Jätä sivuun odottamaan.

Italialainen marenki:
110 g valkuaisia
30 g hienoa sokeria

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi yleiskoneella lisäten sokeria pikkuhiljaa sekaan.
Vatkaa kunnes vaahto muodotaa huippuja.

Sokeriliemi:
300 g hienoa sokeria
30 g vettä

Keitä vettä ja sokeria, kunnes se on 110-120 asteista. Käytä esimerkiksi digitaalista mittaria.
Lisää sokeriliemi marengin joukkoon ohuena nauhana, koko ajan vatkaten, täydellä teholla.
Vatkaa, kunnes marenki on 37-40 asteista.
Lisää marenkia tahnamaiseen taikinaan kolmessa erässä.
Sekoita taikina kunnolla tasaiseksi.
Laita taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla.
Pursota leivoksia leivinpaperille tasaisin välein.
Kopauta pelti pöytään, jotta ilmakuplat purkautuvat.
Anna leivoksien kuorettua 30-60 min ennen paistoa.
Kokeile pintaa, jotta tiedät onko leivokset kuorettuneet tarpeeksi.
Paista leivoksia uunin alatasolla kiertoilmassa 140 asteessa noin 13-15 minuuttia.

Täyte: (noin 30 macaron -leivosta)
50 g voita
2 dl tomusokeria
30 g tuorejuustoa
muutama tippa vihreää elintarvikeväriä
tai
muutama tippa punaista elintarvikeväriä

Vatkaa huoneenlämpöinen voi tomusokerin kanssa kuohkeaksi.
Lisää kylmä tuorejuusto ja jatka vatkaamista.
Värjää nestemäisellä elintarvikevärillä.
Laita täyte pursotinpussiin ja pursota täytettä yhdelle macaron puolikkaalle ja paina toinen päälle.



Vinkki! Puolita taikina halutessasi. Näitä tulee paljon tällä ohjeella! Määrä riippuu siitä minkä kokoisia pursotat, itse sain ainakin yli 50 macaronssia. Tuo uuni ja sen paistolämpötila on tällä hetkellä itselleni vaikein homma. Minulla on uusi uuni, eikä se tunnu pastavan tasaisesti. Paras paisto tuli näin: 10min kiertoilma 140 asteessa ja viimeiset 3-4 minuuttia alalämmöllä 140 asteessa. 

2 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä ja niin hempeitä että :)
    Mä tein viime viikolla Jenni Höijerin "helppoja" macaroneja ja taas paloi ihan hihat... on nuo niin hankalia leivonnaisia! Oman uunin lämpötilat pitää kyllä tuntea. Päätin myös, että vaikken näistä itse pidä niin silti vielä kokeilen tuota "italialaista" ohjetta, kun olen kuullut sen olevan parempi kuin muut. Suklaapossulla on siihen hyvät ohjeet myös.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Kävin katsomassa myös sinun macaron -postauksen ja olivat kyllä kauniita ja herkullisia! Mutta niin allekirjoitan saman asian! On nämä sellaisia hiustenlähdön aiheuttajia että :D Täytyy kokeilla seuraavaksi Jennin ohjetta. Tekemällä oppii!

      Poista

Kiitos kommentistasi!