maanantai 2. helmikuuta 2015

Pienen pienet Runebergin Tortut



Runebergin päivä on torstaina ja on aika taas herkutella ihanilla leivoksilla ja tortuilla. Itse tein perinteisestä tortusta tänä vuonna pienemmän version, koska näitä voi syödä useamman hyvällä omallatunnolla. Näissä pienissä tortuissa oli sekin hyvä puoli, että hilloa riitti joka suupalalle. Kostutuksen tein tänävuonna punssilla, kun yleensä sen olen tehnyt rommilla. Täytyy sanoa, että punssi toimii ehkä jopa paremmin ja antaa tortulle ihanan vivahteen. Muistatko miten alkuperäinen tortturesepti on syntynyt? Kerrotaan, että Runeberg valitti makean nälkää vaimolleen, mutta tällä ei ollut mitään tarjottavaa. Fredrika Runeberg päätti kuitenkin tehdä leivonnaisen niistä aineksista mitä häneltä löytyi kaapista: vehnäjauhoja, keksejä, korppujauhoja, manteleita ja vadelmahilloa. Fredrikan 1850-luvulta peräisin olevasta reseptikirjasta löytyi Runebergin torttujen perinteinen ohje.

Ohje: (24 kpl)
100 g voita
1 dl sokeria
1 iso kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl keksimurskaa (pipareita)
0,5 dl korppujauhoja
0,5 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa
0,5 dl kermaa

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri keskenään.
Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
Sekoita kuivat aineet vuorotellen kerman kanssa voisokerivaahtoon.
Voitele minimuffinipelti.
Annostele taikina pellin vuokiin.
Paista torttuja 200 asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia, kunnes tortut ovat saaneet hyvin väriä ja taikinaa ei jää puutikkuun kokeiltaessa.

Kostutus:
6 rkl vettä
3 rkl punssia
1 rkl sokeria

Sekoita kaikki aineet keskenään ja sivele sekä nostele kostuketta jäähtyneiden torttujen päälle.
Laita tortut lepäämääm ja maustumaan jääkaappiin ainakin tunniksi.

Koristelu:
1 dl vadelmahilloa
0,5 dl tomusokerikuorrute

Annostele jokaisen tortun päälle vadelmahilloa.
Valmista kuorrute sekoittamalla tomusokeri ja vesi, kun seos on tarpeeksi kiinteää pursota se vadelmahillonokareiden ympärille.




Makeaa viikkoa ja hyvää J.L. Runebergin päivää!

4 kommenttia:

  1. Todella hyvää on

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain! Nämä ovat todella todella herkullisia :)

      Poista
  2. Todella hienoja runebergejä. Punssi antaa varmasti hyvää makua näihin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Punssi sopii täydellisesti. En palaa enään rommiin, millä olen aikaisemmin tottunut kostuttamaan.

      Poista

Kiitos kommentistasi!