tiistai 27. tammikuuta 2015

Muhkea Laskiaispullakakku (vaihekuvina)




Meillä syödään tänä vuonna perinteiset laskiaispullat kotona hieman toisenlaisessa muodossa. Nimittäin kakkuna! Näin tämän laskiaispullakakku -vinkin ruotsalaisen leivontalehden Hembakat sivuilla, enkä voinut olla kokeilematta itsekin. Mielestäni ohje on yksinkertainen ja itseasiassa tämä pullakakku valmistuu nopeammin kuin perinteiset pullat, kun ei ole niin paljon pyöriteltävää. Täydellistä vai mitä! Tästä ohjeesta tulee kahdeksan valmista "kakkupalaa" eli laskiaspullaa. Palat on helppo leikata ja nostaa syötäviksi ilman kerman pursuamista ulos, kun kakku on valmiiksi paloiteltu. Toivottavasti vaihekuvat auttavat kakun valmistuksen havainnoinnissa.




Pullataikina:
25 g hiivaa
1,5 dl maitoa
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl kardemummaa
4-5 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Sulata hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää huoneenlämpöinen kananmuna ja sekoita.
Lisää sokeri, suola ja kardemumma sekoittaen taikinaan.
Lisää jauhoja hiljalleen koko ajan taikinaa alustaen.
Lisää huoneenlämpöinen voi vaivaamisen loppuvaiheessa.
Kun taikina irtoaa sormista ja on kimmoisaa se on valmista.
Anna taikinan kohota vedottomassa ja lämpimässä paikassa noin 60 minuuttia (esim. mikrossa).
Nosta taikina jauhoitetulle alustalle ja pyörittele se isoksi pyöreäksi pullaksi.
Jaa iso pulla kahdeksaan osaan taikinapyörällä.
Nosta pullakakku voideltuun  irtopohjavuokaan, jossa on leivinpaperi pohjalla (22-24 cm).
Jätä pullakakku kohoamaan vielä 30 minuutiksi.
Voitele kohonnut pullakakku kananmunalla ja nosta vuoka uuniin.
Paista kakkua uunin keskitasolla noin 20 minuuttia 225 asteessa.
Anna jäähtyä rauhassa.

Täyte ja koristelu:
1 dl vadelma hilloa
4 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl tomusokeria

Sahaa jäähtynyt kakku kahteen kerrokseen ja leikkaa myös viillot, jotka aikasemmin teit taikinaan taikinapyörällä niin, että palat irtoavat toisistaan.
Koverra kokaiseen palaan pieni syvennys, lusikoi syvennykseen vadelmahilloa.
Vatkaa kerma kuohkeaksi ja mausta sokereilla.
Levitä kerma kakun päälle lastalla ja nosta toinen kerros kakun päälle pala palalta.
Sihtaa kakun päälle tomusokeria.


Makoisaa viikon jatkoa!

18 kommenttia:

  1. Nam, maiskis, tuskin maltan odottaa ensimmäisen laskiaispullan maistiaisia. Kiva idea, ja kivalta näyttää tuo sun pullakakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma kommentista! Olen ihan intona tästä kakusta itsekin. Myös vieraat tykkäsivät kovasti. Onneksi laskiaiseen on vielä aikaa, niin kerkeän leipoa vielä toisenkin :) nam!

      Poista
  2. Kyllä on herkullisen näköinen kakku :). Tällaista pitääkin kokeilla vaihteeksi. Vaihekuvat on tosi kivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon :) Kannattaa kokeilla! Tämä oli hieno koriste kahvipöydässä ja maistui kuten tavalliset pullat. Kiva jos vaihekuvista on apua. Itse olen melko visuaalinen ja auttaa aina omaa toteutusta, kun näkee myös kuvina ohjeet.

      Poista
  3. Olen itsekin miettinyt, että tekisin tällaisen kakun tänä vuonna. Näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nina ja kiitos kommentista! Kannattaa kokeilla tätä laskiaiskakkua se näytti ja maistui herkulliselta :)

      Poista
  4. Hieno idea! :) Täytyisikin leipoa laskiaspullaa jo viikonlopuksi, vaikka taidan olla meidän perheessä ainut joka niitä syö. Muksutkin nuolee vaan täytteet. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eikö olekin! Sitten ehdottomasti leivot tämän kakun viikonloppuna! Saat syödä sen kokonaan itse ;) Parasta!

      Poista
  5. Aivan ihana tämä ohje, pakko oli kokeilla tänään! :) Laitoin mun omaan blogiin kuvan aikaansaannoksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Essipauliina ja wau! Kävin katsomassa kuvan pullakakustasi, todella herkullinen :)

      Poista
  6. Onpas kiva idea, nappaan idean mukaani ja toteutan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsi kommentista :) Mukavaa kun sait tästä ideasta myös inspiraation! Toivotan sinulle maukasta tulevaa laskiaista!

      Poista
  7. Tuleeko maitoa tosiaan noin vähän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Taikinaan tulee vain 4-5 dl jauhoja. Voit toki tuplata taikinan ja tehdä isomman kakun :) ja lisätä muutenkin maidon määrää. Pullataikina on aina vähän tekijästä kiinni ;)

      Poista
  8. Mä seuraan ruotsalaisen linda bakskola sivuja. Se tekee kans kaikkee kivaa.. hembakat sivuilta jostain kans löytyy..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Virpi. Tiedän Lindan sivut. Seuraan niitä myös :) Huomasitko siellä Nutella Laskiaispullat <3 nam :)

      Poista
  9. Tätä kokeiltiin meidän keittiössä tänään ja hyvää tuli, kiitos :) Linkitin ohjeen blogiini.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Tytti! Kiitos kommentista ja linkityksestä. Kävin katsomassa kakkuasi. Nam miten herkullisen näkönen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!