perjantai 19. joulukuuta 2014

DIY Helppo Kotitekoinen Daim



Palasin toissapäivänä Tukholmasta missä olin jouluostoksilla ja ystäviä tapaamassa. Taas muistin kuinka suosittua kinuski tai toffee eli "kola" on Ruotsissa jouluaikaan. Tuli osteltua muutamia joulumakeisia kotiinkin muun muassa Polka Kola -makeisia, jotka ovat kauniissa punavalkeisissa kääreissä. Ruotsalaisista suklaista olen ihan pienestä asti rakastanut Daimia yli kaiken ja vasta tänä jouluna tajusin, että sitä voi tehdä itse! Tässä siis oma taidonnäytteeni tästä rapeasta ja makeasta unelmasta. Ja tämä ihan oikeasti maistuu Daimilta, hampaisiin jäävän tahmean tunteen kera!

Ohje:
2 dl vaaleaa siirappia
2 dl kermaa
2 dl sokeria
2 rkl mantelirouhetta tai jauhetta (itse käytin mantelijauheen sihtaamisessa jääneet suuremmat palat tähän)
2 rkl voita
150 g maitosuklaata (marabou)

Mittaa siirappi, kerma, mantelirouhe ja sokeri kattilaan. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä 130-140 asteiseksi (mitä korkeampi aste sitä kovempaa ja rapeampaa daimia saat). Lisää voi sulattamalla se seokseen. Sekoita seosta koko ajan (varsinkin loppupuolella) ja varo polttamasta. Seos paksuuntuu keittämisen aikana.

Levitä kinuski ohuelti leivinpaperilla vuoratulle pellille/vuoalle lastaa apuna käyttäen. Halutessasi vedä ohuet viillot kinuskiin ennen kuin se jähmettyy, jotta sinulla on valmiita paloja, kun kinuski on kovaa. Seos jämähtää melko nopesti, joten ole tarkka. Viillot eivät ole välttämättömyys, voit taitella palat myös jähmettymisen jälkeen mielesi mukaan. 

Sulata maitosuklaa vesihauteessa ja voitele kinuskipalat sulalla suklaalla pensseliä/sutia apuna käyttäen. 

Laita suklaalla voidellut Daimit nyt jääkaappiin jähmettymään.


Vinkki! Halutessasi lisää reseptiin 1 tl kaakaojauhetta ja lisää se kiehautusvaiheessa seokseen. Jos et halua suklaan sulavan sormiin helposti, niin temperoi suklaa ennen kuin levität sen Daim-palojen päälle. 

10 kommenttia:

  1. Uijui, daimi on herkkua, enpä olisi itsekään keksinyt että sitä voisi valmistaa itse. Näyttää kyllä tosi herkulliselta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista :) Tämä oli kyllä ihan mahtava havainto ja hyvää on!

      Poista
  2. Oi nami nami!! :P kuinka paljon daimia tästä ohjeesta suunnilleen syntyy? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptistä tulee juuri tuossa kuvassa näkyvän pellin verran Daimia. Pelti on minulla 15cm X 10cm, mutta uunipellille tämä onnistuu myös. Tulee vähän ohuempaa Daimia, mutta enemmän. Tai sitten teet 1,5 kertaisen annoksen ohjeesta uunipellille niin varmasti riittää :)

      Poista
  3. Kävisköhän näihinglukoosisiirappi?

    Kysyy Jope ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentista. Täytyy myöntää etten tiedä miten glukoosisiirappi käyttäytyy tässä ohjeessa. Itse olen käyttänyt sitä ainostaan jäätelön tekemiseen. Kokeilemalla tämäkin mysteeri selviää :) Kerro minullekin miten kävi, jos päädyt testaamaan.

      Poista
  4. Hei, kokeiltiin kaverin kanssa tänään tätä,mutta meillä ei jähmettynyt ollenkaan toffee pohja. Mikäköhän meni vikaan, muuten reseptiä noudatettiin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, jos toffee ei jähmety on sitä keitetty liian vähän aikaa ja toffee ei ole saavuttanut oikeaa astetta (140) eli jää kinuskiksi. Pidempi keittäminen varmistaa aina kovemman toffeen :) Käytittekö mittaria?

      Poista
  5. kauanko säilyy? jääkaapissa?huoneelämmössä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Säilytys jääkaapissa ja säilyy noin viikon parhaana, mutta ei ole syömäkelvotonta senkään jälkeen :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!