torstai 6. marraskuuta 2014

Rapeaa rapeampi siemenleipä



Rakastan leipää, varsinkin uunituoretta leipää. Välillä eksyn Stockmannin leipäosastolle nuuhkimaan ja ihastelemaan tuoreiden leipien, sämpylöiden ja patonkien aromeja. Yleensä sieltä lähtee aina jokunen leipä kotiin mukaan. Tuoretta leipää voisin syödä vaikka kokonaisen kerralla. Sipaisu voita tai maukas juustoviipale päälle ja nam! Tällä kertaa tein sen itse. Paistoin 2 rapeaakin rapeampaa leipää itse omassa uudessa uunissani. Ei ollut hankalaa ollenkaan, onko se sitten tuo kohottaminen miksi en kovin usein viitsi leipähommiin itse ryhtyä? Ehkä tästä lähtien kerran viikossa?

Ohje: (2 leipää)
5 dl vettä
1 pussi kuivahiivaa (11 g)
2 tl ruususuolaa (tai muus suola)
4 dl neljänviljan hiutaleita
noin. 7 dl vehnäjauhoja
1,5 dl siemensekoitusta (seesam, auringonkukka, pellava)
3 rkl öljyä

Mittaa kädenlämpöinen vesi kulhoon.
Lisää kuivahiiva ja liuota se kunnolla veteen.
Lisää suola ja neljänviljan hiutaleet, anna turvota 10 minuuttia.
Alusta taikina käsin lisäämällä vehnäjauhoja vähitellen taikinaan.
Lisää siemenet, kun olet lisännyt yli puolet jauhoista.
Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikina loppuun yleiskoneella (noin 5 min).
Anna taikinan kohota 30 minuuttia liinan alla lämpimässä paikassa.
Vaivaa ilmat pois taikinasta ja muotoile leivät leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota vielä tunti.
Voitele leivät kylmällä piimällä ja vedä leipien päälle viillot, ripottele siemeniä viiltoihin.
Pasta leipiä 225 asteisessa uunissa alatasolla noin 25 minuuttia.
Leipä on kypsää, kun pohjaa kopauttaessa kuuluu ontto ääni.
Anna jäähtyä rauhassa hetken ja nautiskele.


Vinkki! Halutessasi vielä rapeamman tuloksen laita uunin pohjalle astia, joka kestää uunin kuumuuden, mittaa astiaan noin 2 dl vettä. Muodostuva vesihöyry tekee leivän pinnasta entistäkin rapeamman. Jäähdyttäessä leipiä älä peitä niitä liinalla, jotta rapeus säilyy. 

6 kommenttia:

  1. Sulla on kaikki leivonnaiset ja ohjeet niin herkullisen näköisiä ! Olet uskomattoman taitava :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Salla! Nyt kyllä toit auringon tähän harmaaseen maanantaipäivään tuolla kommentillasi :) Ihana kuulla, että olet tätä mieltä.

      Poista
  2. Nam! Ajattelin itsekkin kokeilla, mutta mietin millä tuon piimän voisi korvata?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Alina, voit voidella leivän myös vedellä tai maidolla :) Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  3. Nam! ja kerran kun siemet olivat lopussa laitoin tilalle pähkinäpussin ja joululta jääneen manteli-rusinapurkin pohjat. Herkkua tuli tästäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam! Kuulostaa mahtavalta! Täytyykin kokeilla tuota pähkinäversiota :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!