sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kurpitsansiemen Pataleipä


Vihdoin oli minunkin aika kokeilla pataleivän leipomista. Itseasiassa äitini rohkaisemana. Maistoin hänen leipomaansa leipää ja se oli niin hyvää, etten voinut olla pyytämättä reseptiä. Tässä siis äitini resepti, jolla tulee takuu rapeaa ja huokoista pataleipää keraamisessa padassa paistettuna. Ongelmaksi muodostui taas leivän ahmiminen, ihan oikesti tämä on niin hyvää.

Mitä se pataleipä siis olikaan? Aromikasta kotona tehtyä leipää, jonka maku tulee pitkästä kohotusajasta ja rapea pinta öljytystä padasta, jossa leipä paistuu. Padaksi kelpaa kannellinen keraaminen, lasinen tai valurautapata. Kaikenlisäksi tämä on niin helppoa. Sekoita taikina illalla ja paista seuraavana päivä. Nam!

Ohje:
3,5 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1 dl siemeniä (kurpitsa, pellava, sesam, auringonkukka yms.)
0,5 tl kuivahiivaa
1-2 tl ruususuolaa (myös tavallinen käy)
3 rkl öljyä

1. Sekoita siemenet, suola ja hiiva jauhoihin isossa kulhossa. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se jauhoseokseen. Älä missään nimessä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä kohoamaan huoneenlämpöön 12-24 tunniksi (mitä pidempään kohotat taikina, sitä maukkaampaa siitä tulee).

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa taikinaa, mutta kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja anna kohota vielä 30 minuuttia.

3. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita 2-3 litran pata kylmään uuniin.

4. Ota kuuma pata uunista ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä. Nosta nyt taikina kuumaan pataan, tee viillot leivän pintaan  ja sivele hiukan öljyllä sekä ripottele kurpitsansiemeniä päälle koristeeksi. Laita kansi päälle ja paista leipää 30 minuttia uunissa keskitasolla. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia.

5. Ota pata uunista ja kumoa leipä hetken kuluttua ritilälle jäähtymään.


Vinkki! Lisää taikinaan hieman vahvaa juustoraastetta esim. emmental mustaleimaa ja saat erittäin maukasta ja mehevää leipää, joka ei kaipaa päälle mitään muuta. Nam! 

12 kommenttia:

  1. Oi, pataleipä on niin hyvää! Ja Se on kyllä ihan totta ettei sitä voi syödä vain yhtä tai kahta viipaletta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on Sinikka! Paluuta ei enään ole, tästä lähtien teen kaikki leivät kotona padassa :) Pitää vaan hillitä niitä himoja, kuten sanoit näitä ei syödä vaan yhtä tai kahta viipaletta. Täällä ei riittänyt leipää seuraavalle päivälle ja meitä on täällä taloudessa vaan kaksi :D

      Poista
  2. Heippa Anni,

    Nyt kun olen pari päivää vapaalla niin meinasin tehdä pataleivän! Tuota mikä sämpyläjauho on ruotsiksi? Yritin googlata ja se sanoo "semlemjöl", en ole koskaan kuullut tästä! Kiitti avusta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Petra, oli sinua jo ikävä tänään ;)

      Sämpyläjauho on hieman täysjyväisempää tai rouheisempaa jauhoa kuin tavallinen vehnäjauho ja sitä käytetään juuri sämpylöiden (fralla) taikinaan. Jos et löydä sopivaa jauhoa niin voit tehdä taikinan laittamalla myös pelkästään vehnäjauhoja. Oi vitsit! Pataleipä on mun lemppari. Varoitan siihen jää koukkuun :)

      Poista
    2. Voi, sä olet niin ihana :)

      Hm ok, käytän sitten grahamsmjöliä, se on täysjyväisempää kuin tavallinen vehnäjauho ja sitä mulla on kotona!

      Poista
    3. Joo grahamjauho käy varmasti tosi hyvin tähän! :) Kerro sitten mitä pidit leivästä!

      Poista
  3. näyttää niin...täydelliseltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja maistuu täydelliseltä :) Kiitos Anni.

      Poista
  4. Näyttää kyllä niin hyvältä. Oma tekeleeni on parhaillaan liinan alla kohoamaan. Toivottavasti onnistun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tässä on vaikea epäonnistua, varmasti leivot maukasta pataleipää. Ja leipä ei vain näytä hyvältä, vaan on sitä! Nam. Ihania pataleipähetkiä teille :)

      Poista
  5. Hei! Tuleeko tähän oikeasti vain 1/2 tl kuivahiivaa? Ajattelin kokeilla ohjetta kun kuulostaa niin hyvältä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, kyllä vain 1/2 tl. Pataleipään ei tule koskaan paljon hiivaa - sitä kohotetaan huoneenlämmössä pitkään, joten osa ei laita ollenkaan, siinä se taika ;) Mukavaa leivontaa!

      Poista

Kiitos kommentistasi!