keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Sliders eli ihanat minihampurilaiset!



Taas jotain pieniä, sööttejä ja herkullisia juttuja tehtiin meidän keittiössä. Olen aivan ihastunut näihin slidereihin eli minikokoisiin hampurilaisiin. Harmillisesti näitä ei löydy juurikaan ravintoloiden listoilta. No, mutta pääseehän ainakin itse tekemään ja valitsemaan täytteetkin omien mieltymysten mukaan. Tarjoilimme näitä söpöjä minihampurilaisia illanistujaisissa meillä kotona. Illan teema oli "Amerikka" ja tarjolla oli näiden alkupalojen jälkeen uunissa haudutettuja kananreisiä lisukkeinaan mm. perinteinen mac and cheese, caesar salaattia ja bataattiranskalaisia. Erilaiset kastikkeet ja dipit kruunasivat makuelämyksen. Teimme kaiken alusta loppuun itse ja teeman innoittajana oli New Yorkin matkamme, josta erillinen postaus täällä. Jälkiruoaksi söimme, mitä muutakaan kuin kuppikakkuja. Vadelma kuppikakkujen reseptin julkaisen myöhemmin.

Tämä taikinaohje on alunperin New York Timesissa julkaistu ohje, hieman muunneltuna sopimaan näiden pienten sämpylöiden paistoon. Tällä reseptillä tulee takuu pehmeät ja höttöiset sämpylät, kunhan vaan jaksat kohottaa taikinaa rauhassa! Takuu maukasta, vaikkakin hieman aikaa vievää.

Taikina: (18-20 kpl)
2,5 dl vettä
3 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
2 rkl voita sulatettuna

Voiteluun: 
1 muna
vettä

Päälle:
Seesaminsiemeniä

Vaihe 1
Mittaa vesi ja maito ja lämmitä neste kädenlämpöisäksi.
Lisää kuivahiiva ja sokeri maitoseokseen ja jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.
Mittaa jauhot ja suola ja sekoita keskenään.
Lisää kevyesti vatkattu muna, jauhoseoksesta puolet, sula voi ja loput jauhoista hiivanesteeseen.
Vaivaa lopuksi taikina yleiskoneessa kiinteäksi (noin 5 minuuttia taikinaterällä vaivattuna).
Peitä kulho liinalla ja jätä nousemaan noin kahdeksi tunniksi, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
Vaihe 2
Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöritä taikinasta pieniä pyöreitä ja hieman litteitä sämpylöitä.
Jätä sämpylät kohoamaan liinan alle vielä 1-2 tunniksi.
Vaihe 3
Laita uuniin astia, johon on mitattu noin 2 dl vettä. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
Voitele sämpylät munavesiseoksella ja ripottele päälle seesamin siemeniä.
Paista sämpylöitä uunin keskitasolla noin 12 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin värisiä.
Vaihe 4
Anna sämpylöiden jäähtyä hieman ja sahaa ne sitten kahteen osaan.
Kokoa sämpylöistä hampurilaisia oman mielikuvituksen mukaan. Meillä luotettiin perinteisiin. Paistoimme itse jauhelihapihvit ja sujautimme väliin aitoa cheddaria ja suolakurkkua.




Vinkki! Punnitse taikinapallot noin 35 g ja pyöritä  minikokoisia sämpylöitä. Itselläni tuli ihan vähän liian suuria sämpylöitä, koska sämpylät kohoavat huomattavasti uunissa ja kohottaessa. 

12 kommenttia:

  1. Ah no kyllä nyt herahti vesi kielelle ja tuli ihanat muistot mieleen jenkkiajoiltani :) Pitäisi joskus tehdä slidereita itsekin, niin käteviä pikkutarjottavia vaikka isommallekin porukalle! Mainitsemasi bataattiranskalaiset ovat myös aivan älyttömän herkkuja, harmi ettei niitä oikein saa Suomesta ellei itse tee :/ Bataattiranskikset olivat meinaan mun vakiovalinta lemppariravintolassani Vegasissa. Kylläpäs tää postaus nyt inspiroi mua keittiöön! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siru tiesin että varsinkin sinä tykkäät tästä postauksesta jenkkitaustasi muistaen :) Bataattiranskalaiset olivat mielettömän maukkaita. Samoin mac and cheese, sitä en ollutkaan koskaan ennen tehnyt tai maistanut. Mutta nämä minihampparit kyllä veivät voiton ja täytteissähän mielukuvitus on rajana! Esim. pulled pork voisi toimia hyvin. Tämä hampurilaissämpylä resepti on muuten ihan täydellinen. Ei kun leipomaan :)

      Poista
  2. Millaiset pihvit paistoit näihin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi. Pihvit olivat niinkin yksinkertaiset kuin: Pelkästä naudan paistijauhenlihasta muotoiltuja pieniä pyöreitä pihvejä, vähän suolaa ja pippuria pintaan. Oman maun mukaan nopea paisto molemmin puolin pannulla, koska naudan paistista kyse voi jättää jopa mediumiksi jos tykkää :) juusto lopuksi kuuman pihvin päälle ja pihvi sämpylän väliin.

      Poista
  3. En löydä ohjeesta jauhojen määrää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarkkuudesta. Nyt pitäisi löytyä jauhotkin sieltä. Pahoittelut virheestä. Itse tulee sokeaksi omille kirjotuksilleen.

      Poista
  4. Nuo sämpylät ovat kyllä aivan täydellisen näköisiä! Täytyy ensi kerralla muistaa tämä ohje kun tekee mieli minihampurilaisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi :) Nämä olivat täydellisiä hamppari-sämpylöitä, mutta kuten sanottu vaatii huolellisuutta kohottamisen suhteen. Nam, nyt tuli itsellekin hampurilaisnälkä, kun palasi tähän reseptiin :)

      Poista
  5. Kuinka monta sämpylää tuosta reseptistä tulee? Itse kun en osaa yhtään arvioida miten paljon

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Virpi, näitä tuli noin 18-20 kappaletta. Riippuu minkä kokoisia pyörittelee :)

      Poista
    2. Olinpas sokea, tuollahan se näkyykin. Resepti on tänään testattu ja hyväksi havaittu, kannattaa vähän odotella. Tällä oli hyvä fiilistellä viikon päästä koittavaa New Yorkin reissua. Tämä blogi menee myös saletisti seurantalistalle :)

      Poista
    3. Mahtavaa Virpi! :) Ihanaa matkaa sinulle! New York on upea kaupunki! Olethan käynyt lukemassa myös minun vinkkini:

      http://www.anninuunissa.fi/2014/08/ihana-ihana-new-york.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!