keskiviikko 24. syyskuuta 2014

Makeat Minidonitsit Uunissa



Tein näitä ihania minidonitseja jo jokin aika sitten ystävilleni, jotka tulivat istumaan iltaa uuteen kotiimme "tupaantuliaisten" merkeissä. Olin jo pitkään unelmoinut donitseista ja niiden valmistuksesta, mutta lopullisen kipinän sain, kun löysin tämän mahtavan minidonitsipellin! Paistamalla donitsit uunissa pellillä, saa donitseista pieniä söpöjä suupaloja paistamatta niitä rasvassa. Vähemmän rasvaista ja vähemmän vaarallista. Näitä kannattaa kokeilla. Donitsien koristelu on täydellistä pientä näpertelyä, jota itse rakastan. Lisäksi taikinasta saa aidon makuisen vaniljasokerilla ja kardemummalla. Pienet donitsit kohoavat leivontasoodan ja piimän avulla ihanan pehmeiksi ja kuohkeiksi.





Ohje: 24 kpl
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl soodaa
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kaardemummaa
1 dl piimää
1 kananmuna
50 g sulatettua voita
voita pellin voiteluun

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään isossa kulhossa.
Sulata voi ja anna jäähtyä.
Sekoita kananmuna, piimä ja sula voi toisessa kulhossa
Lisää muna-piimä-voiseosta vähitellen jauhoihin ja sekoita taikina tasaiseksi.
Voitele donitsipelti sulalla voilla.
Laita taikina pursotinpussiin ja pursota taikinaa pellille donitsivuokiin (täytä noin puoleen väliin).
Paista uunissa 220 asteessa noin 7 minuuttia.


Koristeluun:
kinuskia
eri makuisia tomusokereita
erivärisiä nonparrelleja
mantelirouhetta
kanelia
kidesokeria
voita

Koristelussa voit käyttää mielikuvitusta. Itse koristelin doitsit kolmella eri tavalla.

1. Pyörittele osa donitseista tomusokerissa niin, että ne ovat kauttaaltaan valkoisia.
2. Dippaa osa donitseista kinuskiin ja ripottele päälle nonparelleja tai/ja mantelirouhetta.
3. Voitele osa donitseista sulalla voilla ja kääntele kanelisokeriseoksessa.



Vinkki! Pakasta ylimääräiset/osa donitsit ennen koristelua ja kuorrutusta. Näin saat mainion vierasvaran pakastimeen. Donitsit sulavat nopeasti ja voit koristella ne juuri ennen vieraiden saapumista.  

24 kommenttia:

  1. Mä aattelin kans pyytää tota donitsipeltiä joulupukilta! :) Näyttää niiiiiin herrrrkullisilta, nam!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanne -tämä on ihan mahtava. Olen rakastunut. Niin helppoa ja nopeaa. Taikinaa voi maustaa oman maun mukaan ja tietenkin koristeluvaihtoehtoja on vaikka kuinka :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos :) ja oikein maukkaita olivat myös. Pieniä voi ja jaksaa syödä monta, sekin etu tässä!

      Poista
  3. Ah vitsit, kiitos muistutuksesta että nämä ovat vielä(kin) kokeilematta! :D Itsekin toivoin donitsipeltiä pitkään ja hartaasti ja koitin sellaista metsästää ennen viimevappua mutta en löytänyt. Vähän Vapun jälkeen sen vihdoin löysin mutta koskaan en ole saanut aikaiseksi käyttää. Useasti ovat idea ja aineetkin olleet valmiina, mutta aina jotain on tullut estämään leivontasuunnitelmat. Nämä näyttävät kyllä niin herkuilta että nyt ihan piakkoin on pakko saada aikaiseksi! Nami! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siru kokeile pian! Nämä vievät kielen mennessään. Oma lempparini oli ehdottomasti kanelisokeri kuorrutus. Yksinkertaista ja älyttömän maukasta :) ja ovathan nämä tosi nättejä ja näyttäviä, jos tekee vielä vieraille kahvipöytään.

      Poista
  4. Voiko näitä tehdä ilman donitsipeltiä? :) nää kuulostaa niin herkullisilta, että pakko päässämaistamaan!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen, että ilman donitsipeltiä ei onnistu. Juuri pelti antaa näille minidonitseille ominaisen muodon ja paistovärin. Tietenkin minidonitseja voi tehdä perinteisellä tavalla öljyssä paistamalla, mutta ehkä näin pieniä donitseja on haastavaa saada onnistumaan. Itse en ole kokeillut :)

      Poista
    2. Okei kiitos vastauksesta :) pitää varmaan lähteä ostamaan donitsipelti, jotta saa tehtyä näitä! :)

      Poista
    3. Kannattaa! Löysin oman peltini Kokkipuodista Korkeavuorenkadulta, mutta näitä saa varmasti monesta verkkokaupasta myös. Itselläni siis 24 "paikkanen", ja taikina myös 24 kappaleeseen donitseja :)

      Poista
  5. Olen nyt viikon kuolannut blogiasi, ja etenkin näitä minidonitseja. Tässä aamukahvia juodessani päätin sitten alkaa tekemään näitä. Tuo muffinssipelti on löytynyt minulle kirpputorilta ja olenkin miettinyt mihin sitä käyttäisin. Nyt tiedän. Sinulla on myös ihana tapa kuvata leivonnaiset josta mun pitäisi ottaa oppia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomenta Irma! Kiitos paljon kommentistasi ja kohteliasuuksista. Toivon sinulle herkkuhetkiä donitsien parissa! Tulipa minulle hyvä mieli viestistäsi :)

      Poista
  6. Pakko kokeilla mut kokeilen muffinsivuolla kun toistaseks ei donitsivuokaa viel löydy. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kommentistasi. Pitäisi toimia muffinivuoalla myös. Luultavasti donitsi paistuu yhteen, mutta reiän voi leikata keskelle esimerkiksi omenaporalla :)

      Poista
  7. Hei! Ihanan kuuloinen ohje, millainen on näiden donitsien säilyvyys? säilyvätkö esim. huoneenlämmössä rasiassa hyvinä seuraavaan päivään? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä on säilyvyys :) Säilyvät varmasti maukkaina rasiassa seuraavaan päivään!

      Itse olen myös pakastanut näitä, ottanut sulamaan ja koristellut vähän ennen kuin vieraat tulevat.

      Poista
  8. Söpöjä :) Itselläkin on tuo donitsipelti ollut haaveissa, mutta toistaiseksi olen tyytynyt tekemään pallomaisia donitseja tavallisella minimuffinipellillä (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/04/maailman-parhaat-donitsit-uunissa.html) tai enempi donitsin näköisiä isolla muffinipellillä (http://suklaapossu.blogspot.fi/2014/05/donitsit-uunissa-ja-3-eri-kuorrutetta.html). Mutta kyllä tuo pieni pelti on pakko vielä hankkia joskus. Nämä kun ovat niiiin hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia :) tein jouluna myös piparkakun makuisia: http://www.anninuunissa.fi/2014/12/piparkakku-donitsit.html. Pian tulossa yksi uusi donitsi -resepti eli tämä minidonitsipelti on ollut kyllä minulla kovassa käytössä. Suosittelen hankkimaan! Pitää kokeilla tuota sinun taikinaa myös, vaikuttaa houkuttelevalta :)

      Poista
  9. Mulla itellä on cittarista ostettu 12 donitsin peltejä kaks mut ne on isommille donitseille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä reseptiä voi toki käyttää isompienkin donitsien tekoon. Paista donitseja muutama minuutti pidempään uunissa :)

      Poista
  10. Tein ekaa kertaa näitä donitseja. Muuten olivat helppo tehdä ja herkullisia, mutta donitseissa oli karvas jälkimaku. Johtuikohan soodasta?! Taikinaa kun maistoin, en huomannut mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei :) Voi ei! Millaista vaniljasokeria käytit? Käytän itse aina luonnollista, koska vaniliinista voi tulla karvainen maku. Toinen vaihtoehto on sooda, jos sitä on liikaa. Voisoko syy piileä jommassa kummassa näistä?

      Poista
  11. Minulla myös luonnollista vaniljaa käytössä. Mietinkin, voisiko soodan puolittaa tai sen tilalla käyttää 1tl leivinjauhetta? Nämä donitsit olivat ehdottomasti eniten vappumunkkien makuisia kaikista kokeiluistani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, todella erikoista tuo karvas maku. Uskon, että onnistuu jos laitat vaan puoli teelusikallista tai vaihdat leivinjauhoon. Katso myös uusi donitsiohjeeni. Siinä olen käyttänyt leivinjauhoa ja maitoa sekä fariinisoekria. Olivat myös aivan ihania!

      http://www.anninuunissa.fi/2016/04/puffet-donitsit-donut-ice-cream-sandwich.html

      Poista

Kiitos kommentistasi!